迷你 Lc. Love knot var. coerulea

作者: Ming36 发表于 2019-11-1 15:08:54
3581 42

Update
#36 等咗四年多,終於來初花,不枉我掛佢出去窗外,享受陽光幾年
更加感謝,悉心教導我栽種的各位花友 (#1 加入初花照,17/8/2023)

#12 換咗植料、種植環境,生得好咗,非常期待
#11 為生存,吊起來種,重現生機

2019 年初買入,假球莖飽滿,不知名植料有點舊,又唔知點搞,冇理佢。
B17 發表於 2023-8-23 21:11:47 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-8-23 20:14
它是花大株小的可人兒,可惜可惜。
會否會否返去探舊鄰居?
我家這株開了,差不多一個星期,顏色應該差唔 ...

有睇過,已經冇咗,得唔到新住客嘅歡心
Ming36 發表於 2023-8-23 20:14:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2023-8-23 00:15
搬過屋,冇帶走,只可以留在回憶中

它是花大株小的可人兒,可惜可惜。
會否會否返去探舊鄰居?
我家這株開了,差不多一個星期,顏色應該差唔多穩定下來
B17 發表於 2023-8-23 00:15:30 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-8-22 23:18
我家的東窗前面有遮擋物,不是看到太陽從水平線上升的東窗
之前你話這一棵今年會開花,俾你講中:victor ...

搬過屋,冇帶走,只可以留在回憶中
Ming36 發表於 2023-8-22 23:18:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2023-8-21 00:04
東窗好猛陽光,咁都頂得住,利害!

以前有棵北窗,完全唔使淋水,自生自滅,都識開花!啲根上哂牆,吸收 ...

我家的東窗前面有遮擋物,不是看到太陽從水平線上升的東窗
之前你話這一棵今年會開花,俾你講中 好勁呀!
你家北窗這一株還有種嗎?
花形顏色也很美麗
B17 發表於 2023-8-21 00:04:42 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-8-17 22:55
暫時只有Lc. 迷你品種,能在我家東窗開花,這是第二個品種,我會朝着這個方向,搜羅適合品種,希望皇天不 ...

東窗好猛陽光,咁都頂得住,利害!

以前有棵北窗,完全唔使淋水,自生自滅,都識開花!啲根上哂牆,吸收日月精華
Ming36 發表於 2023-8-17 22:55:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-8-17 22:38
恭喜呀!不勞而鑊!

暫時只有Lc. 迷你品種,能在我家東窗開花,這是第二個品種,我會朝着這個方向,搜羅適合品種,希望皇天不負有心人
小雷子 發表於 2023-8-17 22:38:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-8-17 20:19
東窗事發,絕非浪得虛名!
這Love knot 近幾年畀我半棄養,掛出東窗外暴曬,淋雨,抵禦颱風…….今天傍晚回 ...

恭喜呀!不勞而鑊!
Ming36 發表於 2023-8-17 20:19:11 來自手機 |顯示全部樓層
東窗事發,絕非浪得虛名!
這Love knot 近幾年畀我半棄養,掛出東窗外暴曬,淋雨,抵禦颱風…….今天傍晚回家,竟然發現它開了初、初、初花
越嚟越深色,唔知我對眼有問題,還是它會繼續變色?
現在開心到無法形容
Ming36 發表於 2021-7-1 14:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2021-7-1 01:07
我啲乞兒仔冇咁講究,佢要上板就上板,枯根就有得佢枯,橫豎枯咗到咁上下佢又會開岔再生,立立亂。不過Catt ...

室內根系生長這麼蓬勃,真是大開眼界!
我要再懶惰少少,炎夏幾日就淋水,現在唔敢了,再忍多幾日才淋透。
Brev 大大,Cattleya cernua 室內唔太夠光,也開到花嗎?我把它掛在窗花外

掛向東窗,由於植株細,擺位易調節,放照到最多陽光位,每年都有花開~  發表於 2021-7-1 18:20
W88 發表於 2021-7-1 07:09:49 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2021-7-1 01:07
我啲乞兒仔冇咁講究,佢要上板就上板,枯根就有得佢枯,橫豎枯咗到咁上下佢又會開岔再生,立立亂。不過Catt ...

嘩! Brev 大好利害呀!
室內濕度可以咁高!
再加上夜晚開大個冷氣吹, 又寒又濕氣重,咁好環境唔怪得D南美拖生得咁好啦!

但陽光唔夠呢,睇葉居多,尤其嘉仔 XDD  發表於 2021-7-1 09:11
Brev 發表於 2021-7-1 01:07:37 來自手機 |顯示全部樓層

我啲乞兒仔冇咁講究,佢要上板就上板,枯根就有得佢枯,橫豎枯咗到咁上下佢又會開岔再生,立立亂。不過Cattleya cernua啲根的確愛抓板(尾三果幅相)

我一星期浸一次水,平日記得就噴兩下水,唔記得就有得佢餓下水,反面教材,唔好學XDD (聽聞噴水會令根亂竄)
20210701_010548.jpg 20210701_010116.jpg 20210701_010106.jpg 20210701_010111.jpg 20210701_010116.jpg 20210701_010100.jpg
Ming36 發表於 2021-6-30 13:49:03 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-6-30 06:00
首生了解一下,蘭花的根系其作用將植物固定於,吸收水分與養分。有些蘭花的根系能夠進行光合作用,因而根 ...

期待3.0,講聲多謝先

原來根尖才是主角
我每次要從窗花外拿回屋內澆水或浸泡,晾乾水份,再掛回。
我估計就是這個程序,製造了物理的傷害,一定要打醒13分精神,溫柔對待根尖們
W88 發表於 2021-6-30 06:00:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-6-29 23:04
開始生長的時,根尖是綠色的,但每每去到樹皮轉彎位,要爬上樹皮背脊,好多時就失敗,一係就停止生長、一 ...

首生了解一下,蘭花的根系其作用將植物固定於,吸收水分與養分。有些蘭花的根系能夠進行光合作用,因而根系可製造醣。其原生環境如樹幹通常為乾旱缺水,因此蘭花根系有特殊結構以克服此問題。

在根系上發展出被膜(velamen)或海綿狀(sponge).  只有綠色的根尖才有吸收水氣與養分的能力,
在澆水時,必須使根系所有被膜部份都有水分。被膜如果浸於水中過久,因為無蒸散作用將導至根系腐爛。

根尖對於物理傷害十分敏感,只要有輕微傷害即停止生長。根系例如在低溫或光照期太短的環境蘭花則停止生長。在蘭花停止生長之前,根系的生長先變成緩慢,綠色根尖開始覆蓋灰色的被膜。在環境適合時,根系先開始生長,然後再長出新葉。
( 搬字過紙 2)
Ming36 發表於 2021-6-29 23:04:30 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-6-29 20:56
Ming大點解根尖唔係綠色?

開始生長的時,根尖是綠色的,但每每去到樹皮轉彎位,要爬上樹皮背脊,好多時就失敗,一係就停止生長、一係轉唔到彎,根尖乾枯了
W88 發表於 2021-6-29 20:56:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-6-28 23:30
根在背板都爬到咁靚咁長,一定練咗好多年武功
我這N仔,仲要有排練爬樹功 ...

Ming大點解根尖唔係綠色?
Ming36 發表於 2021-6-28 23:30:31 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-6-27 09:25
嘉仔種板可以睇住佢D根, 貼住板面四圍爬, 其實幾得意!

根生到板邊 , 就自動轉彎繼續貼住塊 ...

根在背板都爬到咁靚咁長,一定練咗好多年武功
我這N仔,仲要有排練爬樹功
Ming36 發表於 2021-6-28 23:24:53 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-6-27 20:46
首先養蘭先養好根
蘭花氣根的主要功能是水分的積累和吸收周圍空氣中的濕氣分子,從而形成儲備儲備。在這 ...

得閒再搬多啲過嚟吖,唔該W大大
coffee513 發表於 2021-6-28 22:31:38 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-6-27 20:46
首先養蘭先養好根
蘭花氣根的主要功能是水分的積累和吸收周圍空氣中的濕氣分子,從而形成儲備儲備。在這 ...

W大,收到!我要記得忍忍手
W88 發表於 2021-6-27 20:46:32 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-6-27 20:07
主要分別似乎在於有冇水苔,可能真係同水苔濕潤有關,有機會做吓實驗先。
不過首要過到我自己心理關口, ...

首先養蘭先養好根
蘭花氣根的主要功能是水分的積累和吸收周圍空氣中的濕氣分子,從而形成儲備儲備。在這些根源的幫助下,植物就可以像藤本植物一樣爬行和生長。如果植物過度水分。 水分平衡受到干擾時,植物開始通過根係向不同方向逐字增長。 在這種情況下,澆水的次數應稍微減少。 否則,將開始腐爛!
( 搬字過紙㗎咋)
123下一頁