向蘭度挑戰

作者: lamkaicheung 发表于 2019-10-25 14:41:27
7711 138

跳舞蘭
#91 香水跳舞蘭
#101 今天的蘭難得今天
#109 大山東石斛
#114 紅衣女郎
#127 捲萼石斛
#129 蜘蛛蘭
#132 大花跳舞蘭

石斛蘭

幾年前公司女同事攞了一棵不知名的蘭花給我,當其時棵蘭花奀瘦如柴,,莖葉部份都只喺两枝筷子加埋咁上下粗,還起晒坑紋皺晒皮。

但向來喜歡挑戰難度,唔睇過隻花唔心惜嘅我,就咁接受咗今次嘅越級挑戰,同時也想特破在自己種植上一些界限!
養咗不知名蘭一段時間,底部開始冒出第一個側芽 ,側芽雖然能揍大,但也沒有開過花,之後每一年同樣都會冒出一個側芽,但都是同往年一樣未有來花。

今年呢個側芽我給她暴飲暴喝,終於養得比過往的莖葉都肥大壯健,根不只粗還狂野地長出盆面周邊!

等咗好幾個年頭,今年終於能見佢蘆山真面貌,好開心原來係咁靚靚㗎!

評分

查看全部評分

babyjon 發表於 2024-1-5 19:20:24 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-5 17:46
師兄,係咪曾經也擁有過呢?

我以前在家姐的村屋拿了些回家種,當然不是大大朵花的一種
lamkaicheung 發表於 2024-1-5 17:46:19 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-1-5 10:54
大花跳舞蘭我喜歡呀<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f4aa"></span>

師兄,係咪曾經也擁有過呢?
babyjon 發表於 2024-1-5 10:54:37 來自手機 |顯示全部樓層
大花跳舞蘭我喜歡呀
lamkaicheung 發表於 2024-1-4 22:15:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2024-1-4 21:23
種金童玉女,高手喎!
呢兩品,真係超難,祝願王子栽花成功

承你貴言,望係咁望
Ming36 發表於 2024-1-4 21:23:45 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-4 20:52
Ming大大,我都祝新年快樂,身體健康!
係天台種花確實陽光是充足,但自己手有幾蘭都種咗好多年一樣冇花 ...

種金童玉女,高手喎!
呢兩品,真係超難,祝願王子栽花成功
lamkaicheung 發表於 2024-1-4 20:52:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2024-1-4 19:41
新年新希望,見到跳舞黃花精神爽利
我種過幾次跳舞蘭,都種唔到。
屋企唔夠陽光,唯有放棄

Ming大大,我都祝新年快樂,身體健康!
係天台種花確實陽光是充足,但自己手有幾蘭都種咗好多年一樣冇花睇,近排又入金童玉女,種到奄奄一息,所以我都一樣係學習緊!
Ming36 發表於 2024-1-4 19:41:33 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-4 13:59
大花跳舞蘭

呢棵大花跳舞蘭,開過幾次花,幾次都唔咪咁滿意,唔咪開得細朵就開到一癌一蠶,好似啲舞蹈員上 ...

新年新希望,見到跳舞黃花精神爽利
我種過幾次跳舞蘭,都種唔到。
屋企唔夠陽光,唯有放棄
依度欣賞王子的靚花,金光閃閃,最開心
lamkaicheung 發表於 2024-1-4 13:59:40 來自手機 |顯示全部樓層
大花跳舞蘭

呢棵大花跳舞蘭,開過幾次花,幾次都唔咪咁滿意,唔咪開得細朵就開到一癌一蠶,好似啲舞蹈員上到舞台,未彩排過咁樣,唔係向東走就向西坐,完全冇晒隊形。

今次開嘅花完全唔同晒,所以係最滿意嘅一次,一來花確實開得大朵,加上黃色又夠鮮豔,今次成隊都精神奕奕,入場費都收高一啲啦。
lamkaicheung 發表於 2023-6-20 09:32:29 來自手機 |顯示全部樓層
大花跳舞蘭

大姐的大花跳舞蘭生咗啲側芽,於是我就搣咗一小側芽回家試種,頭搭尾都有三年,今次首度出花芽
攝23/6/16

三日花芽長高咗唔少
攝23/6/19
lamkaicheung 發表於 2023-6-9 11:49:02 來自手機 |顯示全部樓層

今早清晨影嘅,影咗幾張效果都唔係咁好,可能花色比較淺色,如果隻蜘蛛花係黑色,咁就very good,可以變成黑寡婦

lamkaicheung 發表於 2023-6-8 21:39:58 來自手機 |顯示全部樓層
蜘蛛蘭

攝23/6/8
呢隻是蜘蛛蘭開始來花,暫時只得幾朵,再過多一两天,我再慢慢更新,耐心等待等待!
Polly888 發表於 2022-5-31 23:31:03 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-30 20:55
捲萼石斛

今年第一朵

花色美麗,形態特別
lamkaicheung 發表於 2022-5-30 20:55:17 來自手機 |顯示全部樓層

捲萼石斛

今年第一朵
攝22/5/18

第二朵
攝22/5/21

越開就越亂,都唔從咩角度去影
攝22/5/30

終於揸倒佢叫捲萼石斛,帶咗返嚟都有两三年,最初初得幾枝仔咋,依家越生越大堆,花就係上年開過一次,今次再開當然要分享啲開花照,不過佢開出來嘅花歪歪斜斜,好似攣弓蝦米,想話一字形排隊影一張都好難,所以變上我都求求其其!
lamkaicheung 發表於 2022-5-18 18:54:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-5-18 18:26
原來唔止一盆,不如種多啲,搞番條跳舞街

哈哈,我有咁構思過,一到開花就掛滿晒出露台,到時來個狂呼亂舞!
lamkaicheung 發表於 2022-5-18 18:38:54 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-5-18 18:01
又靚又香,满分!<span class="emoji emoji1f4af"></span>

下次應該可以攞120分
B17 發表於 2022-5-18 18:26:26 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-18 16:18
前排post過出來上星剪走晒,呢棵是另外一棵,開咗两三星期!

原來唔止一盆,不如種多啲,搞番條跳舞街
W88 發表於 2022-5-18 18:07:41 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-18 15:56
上網睇過,謝謝W88大大 ,真的是你所講的大山東石斛,因為流蘇唇瓣毛毛比較山東長,確定係山東石斛!
再 ...

不敢當,不敢當!
流蘇幾十年前種過,所以有些少印象!
Polly888 發表於 2022-5-18 18:01:04 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-5-18 14:54
紅衣女郎

分株後上板,两年時間就已經花開,襯出門前邊影邊拍也索到陣陣嘅耶香味,真係舒筋活絡!<span class="emoji emoji1 ...

又靚又香,满分!
lamkaicheung 發表於 2022-5-18 16:18:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-5-18 15:55
後面揪跳舞開咗個幾月,仍然咁靚

前排post過出來上星剪走晒,呢棵是另外一棵,開咗两三星期!