香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 香料燕麥粥

香料燕麥粥

作者: cklife 發表于 2011-6-17 13:15:08
2132 2

可以做早餐...宵夜....

香料燕麥粥

燕麥片2/3杯
水2杯
海鹽1/4茶匙
小豆蔻籽1顆
黃薑粉1/8茶匙
肉桂粉1/4茶匙
葡萄乾2湯匙

做法︰

豆蔻籽不剝開也可以,稍加拍打即可以放入同煮。
鍋中加水,若是即食燕麥片可以多放些水。
加入所有材料,加蓋燜煮5分鐘,至燕麥軟熟。

注︰

若用豆蔻籽粉...份量大約是4粒芝麻大小。

用原片燕麥片,煮出來沒那麼糊有點像中國的粥。用即食燕麥片煮出來比較糊口,看個人喜歡選用。

黃薑粉Tumeric

可強肝、抗氧化、淨化血液、利尿,可殺菌、防腐、促進腸子蠕動。
由於特別能促進蛋白質的消化,所以,印度咖喱豆湯中,少不了黃薑粉。

肉桂Cinnamon

可促進排汗,殺菌、解毒。

小豆蔻Cardamon

豆夾小而圓,呈很淡綠色。豆莢中的籽是黑色的。呈淡綠色的小圓豆莢優於較白的,因為其中的籽保留較多的揮發情油脂。可增強消化。

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2011-6-17 13:19:46 |顯示全部樓層
我覺得胃寒..消化唔好既人食幾適合...

我會用原粒壓扁既燕麥...煮出黎無咁膠口...似多D白粥...

有香草或菜豆時會加少少落去....咁就一餐喇....

有好多人有膽固醇...但又憎食麥皮....可以將麥皮磨石粉當豆粉打獻用...或者做成曲奇、麵包....等等...

飲牛奶時加一兩匙都可以....將一餐既分量盆散佢....唔覺唔覺咁咪食左囉....

唔好當食藥咁食....人生唔需要咁慘嘛.....佢都可以好好食架...

ck 你好厲害呀, 6 個唔同的blog 都咁精彩, 佩服........  發表於 2011-6-19 20:53
回復

cklife 發表於 2011-6-20 08:22:12 |顯示全部樓層
回覆<<andyman  ck 你好厲害呀, 6 個唔同的blog 都咁精彩, 佩服......>>

多謝捧場喎...
回復