鮮豆渣與花生麩

作者: magichand 發表于 2011-6-15 01:35:55
6546 42

鮮豆渣是否可代替花生麩做基肥?
有時見追肥會用花生麩, 也可以用鮮豆渣代替嗎?
miffymary 發表於 2011-6-15 01:52:48 |顯示全部樓層
我剛開始用豆渣堆肥,未有嘢睇,不過聽聞幾臭!
回復

cklife 發表於 2011-6-15 07:55:34 |顯示全部樓層
乜新鮮豆渣唔洗吽就用得架咩?
埋係泥直接吽會唔會有虫呀?
回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 09:48:08 |顯示全部樓層
可以代替基肥(你o係屋企定田種先?),你o的豆渣係o米好似麩粉咁乾?唔係就唔好用o黎追肥啦........

晒乾就可用o黎追肥? 點解呀?  發表於 2011-6-15 15:10
天台  發表於 2011-6-15 15:08
回復

cklife 發表於 2011-6-15 10:03:16 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-15 09:48
可以代替基肥(你o係屋企定田種先?),你o的豆渣係o米好似麩粉咁乾?唔係就唔好用o黎追肥啦........
...

喔....晒乾就可以用呀?

係屋企呀...唔敢亂...怕有虫就難攪...
回復

owlcyr 發表於 2011-6-15 10:31:19 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-15 10:03
喔....晒乾就可以用呀?

係屋企呀...唔敢亂...怕有虫就難攪...

唔整乾一"pat"o野咁落落泥好似唔係咁好(o係田例外)
同花生麩一樣lor,都會有惡臭同惹昆蟲.........
如果堅持要o係屋企用要埋深o的(不過太近根又會燒根...)
同埋有時o係盤底o的水都係臭的......

明白...唔該晒...都係用黎堆肥好D  發表於 2011-6-15 11:03
回復

eeyore 發表於 2011-6-15 11:06:30 |顯示全部樓層
鮮豆渣 係唔係 黃豆 用黎整豆漿時果D 呀?

係...做豆漿既剩餘物資  發表於 2011-6-15 11:11
回復

孖吉 發表於 2011-6-15 11:25:40 |顯示全部樓層
豆渣 如果使用時應該考慮幾個因素:
- 碳氮比 5:1,比花生麩低一倍,好簡單講比花生麩肥一倍 (當然唔可以直接比較啦,想你易啲明啫~),唔想咁臭可以加入相同重量的 雞蛋紙托 充份混和
- 黏性十分高,除了晒乾外,堆埋時必需充份混和,否則空氣不流通 ...
- 分解時會發熱,所以最好用來做基肥,漚製兩星期後才種植

比花生麩還好用,是嗎!?  發表於 2011-6-15 15:11
我依家做堆肥無留意比例呀....求其掉晒入去咋...= =  發表於 2011-6-15 11:27
回復

孖吉 發表於 2011-6-15 11:33:58 |顯示全部樓層
ck: 個比例係俾新手第一次做的時候唔好徧差得咁遠啫,又唔係焗蛋糕,又唔係做手皂,又唔係上太空,多 d 少 d 都冇乜問題o既,就算出事你都識執生,又冇乜嘢問題啫?

咁..暫時無乜出事...咁我吽開好多唔同既野...應該都執到生既...  發表於 2011-6-15 19:23
回復

孖吉 發表於 2011-6-15 16:07:45 |顯示全部樓層
magichand: (因為點評冇得覆,所以响呢度覆,你會收唔到通知,希望你睇到啦~ ) 花生麩 還 花生麩,豆渣還豆渣,好唔好用視乎好多主觀因素。如果你有好多豆渣,你都可以試吓,只要掌握到便可以。 ^^
回復

cklife 發表於 2011-6-15 19:24:51 |顯示全部樓層
係呀...其實好多野都得...以前玩吽做麵包酵母...有時無做麵包....但酵母太多要倒左一部份...有網友都人會拎去晒乾左...再整碎佢...要黎做肥....我諗應該算係半熟肥掛...
回復

miffymary 發表於 2011-6-16 00:47:01 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-15 11:33
ck: 個比例係俾新手第一次做的時候唔好徧差得咁遠啫,又唔係焗蛋糕,又唔係做手皂,又唔係上太空,多 d 少  ...

又唔係上太空…hahaha
我因為太想要豆渣而不斷整豆漿飲!不過因為聽聞超臭,全部入晒密封堆肥桶再加咗咖啡渣。
其實我有透氣堆肥袋,用豆渣會唔會好後悔…?
仲有…今日個堆肥袋發現咗好多蛆蟲,我唔想掉咗佢,個袋又唔可以燒,可以點做呢?

密封堆肥桶再加咗咖啡渣<--仲要密封埋....你一係要落多o的高炭的野落去,唔係一定勁臭..........  發表於 2011-6-16 09:53
回復

cklife 發表於 2011-6-16 08:23:28 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-6-16 00:47
我因為太想要豆渣而不斷整豆漿飲!不過因為聽聞超臭,全部入晒密封堆肥桶再加 ...

倒左堆肥出黎咪洗下個袋囉....再唔係...有太陽時用個黑色垃圾袋裝住堆肥袋勁晒佢一星期..乜都死..

加左黑色垃圾袋高溫好多....比較易殺死虫虫...

但我覺得你要有心理準備囉...將來一樣會有虫虫...話晒係袋...邊度穿左少少洞..你跟本睇唔到..但虫虫聞到味會識去產卵。
回復

muitau 發表於 2011-6-16 09:29:59 |顯示全部樓層
我因為太想要豆渣而不斷整豆漿飲!不過因為聽聞超臭,全部入晒密封堆肥桶再加 ...

其實,佢逃得出生天既就係烏蠅,你由佢死係入面就係肥,睇你取捨!
回復

miffymary 發表於 2011-6-16 12:11:12 |顯示全部樓層

貓頭鷹前輩,高炭除咗紙皮仲有乜呢?我唔明炭氮比點計?請指教。
回復

cklife 發表於 2011-6-16 13:26:31 |顯示全部樓層
回覆︰<<owlcyr  密封堆肥桶再加咗咖啡渣--仲要密封埋....你一係要落多o的高炭的野落去,唔係一定勁臭........>>

高碳...咁我掉D用完既紙巾入去得唔得呢....呢樣屋企好多....

好彩果桶野暫時仲未臭...

因為厭氧堆肥比較難攪(BOKASHI例外) 碳多發得慢,so無咁臭,紙巾都可以,不過相對要落好多wo.......紙皮會好o的  發表於 2011-6-16 14:37
回復

miffymary 發表於 2011-6-16 13:31:47 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-16 08:23
倒左堆肥出黎咪洗下個袋囉....再唔係...有太陽時用個黑色垃圾袋裝住堆肥袋勁晒佢一星期..乜都死..

加左 ...

我之前用發泡膠箱成日飛甩蓋都唔見白蛆,不過其他蟲就超多!
回復

miffymary 發表於 2011-6-16 13:36:13 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-16 13:26
回覆︰

高碳...咁我掉D用完既紙巾入去得唔得呢....呢樣屋企好多....

我睇書話咖啡渣除臭我先加詐,因為個桶入面超多豆渣
回復

owlcyr 發表於 2011-6-16 14:33:00 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-6-16 12:11
貓頭鷹前輩,高炭除咗紙皮仲有乜呢?我唔明炭氮比點計?請指教。

我同你一樣都係二級花友,同輩的~~
學版友話齋,其實唔駛detail計o架啦,你o係屋企,不如整BOKASHI好過啦,有氧堆肥實有味的,攪得唔好一定會惹蛇蟲鼠蟻~
高碳咪都係報紙啊,紙皮,枯枝枯葉啊,木糠,米糠,花生殼果o的lor~

喔...你話要加含碳野...係話有氧果D堆肥呀?...我攪緊無氧..係咪唔洗理佢喇..  發表於 2011-6-16 15:17
回復

eeyore 發表於 2011-6-16 14:47:50 |顯示全部樓層
c hing, 請問 BOKASHI 和平時既堆肥有咩分別? 點解用佢會好d既?

回復

123下一頁