係唔係花菖?

作者: chuyat10 发表于 2019-10-2 09:28:46
1805 20
同雷大差唔多時間購入香味紅星蘭,原本花凋謝後唔見花冧再生長就剪左,宜家見到爆出枝野,又似根又似花菖,因唔知裡只蘭開花期,所以有D懷疑。第三圖係原本買返時影。
chuyat10 發表於 2019-12-22 14:04:30 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-22 13:42
入咗ICU嗰啲弱株,多數冇得救<span class="emoji emoji1f622"></span>
試過好努力救,都救唔到<span class="emoji emoji1f616"></span><span class="emoji emoji1 ...

未C都有希望,盆拖鞋好似瞓醒左,出新葉了。
Ming36 發表於 2019-12-22 13:42:41 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-12-21 20:59
唔怕,自從入左殺手組就練到刀槍不入了。
殺手做耐左就變高手。 ...

入咗ICU嗰啲弱株,多數冇得救
試過好努力救,都救唔到
但入休養區間嗰啲,換過晒啲植料,冇點理佢哋,養好啲根,有機會絕處逢生
chuyat10 發表於 2019-12-21 20:59:12 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-21 13:56
我也是新手中的隱形殺手<span class="emoji emoji1f622"></span>
我有一批蘭花,要放在家中某一個角落休養,妳明㗎啦!唔死 ...

唔怕,自從入左殺手組就練到刀槍不入了。
殺手做耐左就變高手。
Ming36 發表於 2019-12-21 13:56:12 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-21 12:49
新手之中的殺手!<span class="emoji emoji1f60e"></span>

我也是新手中的隱形殺手
我有一批蘭花,要放在家中某一個角落休養,妳明㗎啦!唔死就生,生存到就唔使死嗰啲
小雷子 發表於 2019-12-21 12:49:09 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-12-21 12:40
我係蘭花新手,你都係啊?

新手之中的殺手!
chuyat10 發表於 2019-12-21 12:40:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-21 11:40
原來蘭花同迷岩都一樣,唔同温度,有唔同嘅美態!<span class="emoji emoji1f603"></span>

我係蘭花新手,你都係啊?
小雷子 發表於 2019-12-21 11:40:38 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-12-21 09:12
唔該曬,原來係咁,第一次玩乜都唔知。哈哈<span class="emoji emoji1f604"></span>

原來蘭花同迷岩都一樣,唔同温度,有唔同嘅美態!
Ming36 發表於 2019-12-21 11:28:31 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-12-21 07:12
不過得一朵,美中不足,唯有告誡自己唔好貪心。

艷壓群芳, 仲要有香味,真係不得了!

多謝賞花。  發表於 2019-12-21 12:42
simon200x 發表於 2019-12-21 10:49:02 |顯示全部樓層
恭喜,又開花了
chuyat10 發表於 2019-12-21 09:12:49 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-12-21 08:17
氣候唔同,花色都會唔同。依個就係夏天開同冬天開嘅分別!各有各靚啦! ...

唔該曬,原來係咁,第一次玩乜都唔知。哈哈
sarshk2014 發表於 2019-12-21 08:17:08 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-12-20 16:45
再次開花,又香又艷,比買返來時深色好多。<span class="emoji emoji1f44d"></span>

氣候唔同,花色都會唔同。依個就係夏天開同冬天開嘅分別!各有各靚啦!
chuyat10 發表於 2019-12-21 07:12:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-20 23:15
恭喜<span class="emoji emoji1f389"></span><span class="emoji emoji1f38a"></span>十郎兄又有美艷靚花欣賞<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f44d ...

不過得一朵,美中不足,唯有告誡自己唔好貪心。
Ming36 發表於 2019-12-20 23:15:54 來自手機 |顯示全部樓層
再次開花,又香又艷,比買返來時深色好多。<span class="emoji emoji1f44d"></span>

恭喜十郎兄又有美艷靚花欣賞
chuyat10 發表於 2019-12-20 22:39:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-20 20:02
嘩!呢個色好靚,咁先襯返個嘛!<span class="emoji emoji1f601"></span>

再見到入多幾株。
小雷子 發表於 2019-12-20 20:02:33 來自手機 |顯示全部樓層

嘩!呢個色好靚,咁先襯返個嘛!
chuyat10 發表於 2019-12-20 16:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
再次開花,又香又艷,比買返來時深色好多。
chuyat10 發表於 2019-10-2 15:03:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-2 14:46
恭喜十郎兄,又有喜訊,花芽呀<span class="emoji emoji1f917"></span>
你種得好好呀!

真的有D意外,原本諗住要等出年先有花睇。
Ming36 發表於 2019-10-2 14:46:10 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜十郎兄,又有喜訊,花芽呀
你種得好好呀!
chuyat10 發表於 2019-10-2 11:41:23 來自手機 |顯示全部樓層
知啦,雷大,可以唔停生花菖真係好抵玩。
12下一頁