Optimara Evergrace變變變 - 相簿

作者: 比得大帝 發表于 2011-5-10 15:27:33
2092 19

相信大家都同意Optimara Evergrace係最善變的非洲紫羅蘭, 很多花友都貼過不同樣子的Optimara Evergrace, 今天得花花公子支持, 做一個Optimara Evergrace變變變相簿, 邀請各花友貼出你種植的Optimara Evergrace, 合力做一個大全, 謝謝
為答謝支持, 所有發圖支持的花友獲 威望+1, 獎賞+2

Optimara Evergrace 061105 (Small).jpg
比得大帝 發表於 2011-5-10 15:34:27 |顯示全部樓層
2006年, 最十的一次
Optimara Evergrace 061105B.jpg
回復

HI-NAMASTE 發表於 2011-5-10 15:35:12 |顯示全部樓層

支持!

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2011-5-10 15:36:31 |顯示全部樓層
2008年, 同一株, 不過冇咗色
Optimara Evergrace 080309.jpg
回復

比得大帝 發表於 2011-5-10 15:38:29 |顯示全部樓層
2009年, 同一株, 有少少十字feel, 不過出唔返2006個樣
Optimara Evergrace 090410C.jpg
回復

花花公子 發表於 2011-5-10 21:37:56 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

2008年的OPt. Evergrace

評分

查看全部評分

回復

花花公子 發表於 2011-5-10 21:40:17 |顯示全部樓層
回復 花花公子 的帖子

2009年opt evergrace第二個look

回復

花花公子 發表於 2011-5-10 21:43:02 |顯示全部樓層
回復 花花公子 的帖子

2010年有兩個唔同的版本
回復

比得大帝 發表於 2011-5-10 22:35:03 |顯示全部樓層
回復 花花公子 的帖子

最後張相好靚, 顏色有得頂.
回復

Fleur 發表於 2011-5-11 01:03:05 |顯示全部樓層

已仙遊的Optimara Evergrace

評分

查看全部評分

回復

IAMCHEUNG 發表於 2011-5-12 00:27:58 |顯示全部樓層
4月初之半淡妝

4月底之淡妝

評分

查看全部評分

回復

sunsunsun 發表於 2011-5-12 09:35:37 |顯示全部樓層
佢咁樣善變法, 算唔算十字花?
回復

比得大帝 發表於 2011-5-12 10:31:54 |顯示全部樓層
回復 sunsunsun 的帖子

唔算, 按AVSA規定, 要繁殖三代都穩定才可以列為十字花
回復

alexander 發表於 2011-5-12 10:48:30 |顯示全部樓層
2009年的, 因為太大隻關係, 我都冇留種lu~

評分

查看全部評分

回復

sunsunsun 發表於 2011-5-12 11:37:52 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

原來係咁, 但係有d十字花, 種種下又會變, 咁佢咪唔應該define 做十字囉, 好似 s516+ 咁, 好難keep 隻pattern,  易走色
回復

比得大帝 發表於 2011-5-12 11:57:09 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2011-5-12 11:37
回復 比得大帝 的帖子

原來係咁, 但係有d十字花, 種種下又會變, 咁佢咪唔應該define 做十字囉, 好似 s516+ ...

到你手上的十字花, 幾該繁殖咗唔只三代, 即係佢嘅基因係十字花, 所以係列為十字花, 只不過他比其的十字花易變

種種吓會變只係佢對環境的要求較高, 不可以說不穩定.
回復

sunsunsun 發表於 2011-5-12 14:13:27 |顯示全部樓層
咁變左既花, 係咪只要環境啱, 就可以變番原有既色?
回復

比得大帝 發表於 2011-5-12 14:21:58 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2011-5-12 14:13
咁變左既花, 係咪只要環境啱, 就可以變番原有既色?

話唔埋, 有D得, 有D唔得, 又要睇埋走色的程度.
回復

David 發表於 2011-5-14 08:08:27 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2011-5-12 11:37
回復 比得大帝 的帖子

原來係咁, 但係有d十字花, 種種下又會變, 咁佢咪唔應該define 做十字囉, 好似 s516+ ...

Good question   I think some 十字 is more 易變 than others ^^
Also, I discovered that even the same 十字花 from different supplies has different levels of 易變度
回復

比得大帝 發表於 2011-6-20 14:25:04 |顯示全部樓層
我所有十字花都送哂俾人, 唯獨是留番個Optimara Evergrace, 因為佢真係好好玩
回復