蠔殼 - 減慢泥土變酸

作者: p@g 發表于 2008-3-6 13:28:08
4296 22
請問有無人會用蠔殼加落d泥度

我想請交心得
d 蠔殼係邊度買?
定係自製??

如果自製...係唔係用鎚仔 dum dum dum....
整到成為粉末...定係碎片??

有無人有呢d心得呀
我想環保d (實際慳家d)
heiheimama 發表於 2008-3-6 14:30:41 |顯示全部樓層
我通常用炭粒,花x($13)同上水($10)都有得賣.
回復

kong 發表於 2008-3-6 14:30:46 |顯示全部樓層
我用新鮮蠔殼的, 我會dup到好碎.
要注意新鮮蠔的腥味要好長時間才去, 除了洗,焗,之外.
期間要放出去室外曬及吹風,直至你聞唔到佢d味就最好.
花友講在魚街有賣一公斤裝的蠔殼, 我諗應該最方便.
回復

kong 發表於 2008-3-6 14:34:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-6 14:30 發表

炭粒作用係吸收泥土有害物質,蠔殼同蛋殼是延遲土質酸化,一齊落最好啦
回復

p@g 發表於 2008-3-6 15:00:54 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 6/3/2008 14:30 發表

炭粒係點樣?
係咪等如燒烤炭

我知道炭係可以吸濕防潮,防臭
炭+蠔殼 = 唔臭臭囉

又可以對棵花好...唔知有無理解錯誤
回復

heiheimama 發表於 2008-3-6 15:26:20 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-3-6 14:34 發表

炭粒作用係吸收泥土有害物質,蠔殼同蛋殼是延遲土質酸化,一齊落最好啦

係咩!?我一直以為炭粒可以防止泥土變酸tim!~衰左!
回復

markc 發表於 2008-3-6 17:31:38 |顯示全部樓層
炭,蠔殼,肥料,水 會增加土壤的PH。物極必反。一般紫羅蘭, 苦苣苔植物喜歡帶酸性的泥土。所以。。。小心。皮草除外。

回復

markc 發表於 2008-3-6 17:32:39 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-6 15:26 發表

係咩!?我一直以為炭粒可以防止泥土變酸tim!~衰左!

你無錯o播。
回復

kong 發表於 2008-3-7 00:09:31 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-3-6 17:31 發表
炭,蠔殼,肥料,水 會增加土壤的PH。物極必反。一般紫羅蘭, 苦苣苔植物喜歡帶酸性的泥土。所以。。。小心。皮草除外。

呢個問題我地入門時都討論左好多次,紫羅蘭喜歡微酸的介質,約6.5左右,但不是酸性,蠔殼蛋殼如何減慢泥土酸化,講完都唔多了解,大槪是蠔殼蛋殼中的鈣質氧化之後就能中和泥中酸鹼度,講左對我黎講對牛彈琴.
不過講嗰d前輩都係咁用幾十年,d紫堇蘭又種得靚到暈,就當佢地嘅經驗之談,一定信啦!
回復

markc 發表於 2008-3-7 12:15:44 |顯示全部樓層
蠔殼其實重有一個功用就係本身少量的蟹殼素。係一種幫助生根和加強植物保水能力的激素。當然另一個重手D的選擇就係蟹殼喇。

如果需要太多而吃不嗮D蟹肉的話,我可以幫忙渦。
回復

heiheimama 發表於 2008-3-7 12:20:09 |顯示全部樓層
我覺得Markc哥應該係讀 Biochemistry既,識咁多呢d化學野既?~
回復

markc 發表於 2008-3-7 14:23:25 |顯示全部樓層
唔係啊。我跟人講o架咋。很明顯,最后一句係我加落去的。
回復

kong 發表於 2008-3-7 14:42:16 |顯示全部樓層
蟹殼未試過,又可以試下丫,一般的貝殼都有人dup碎用,不過新鮮殼的腥味真的要等好久才消失.
回復

markc 發表於 2008-3-7 15:24:07 |顯示全部樓層
我很懶,去藥材鋪買干凈的。
回復

keung 發表於 2008-3-7 17:35:15 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2008-3-7 15:24 發表

虊材鋪有蟹觳粉咩
回復

heiheimama 發表於 2008-3-7 17:37:20 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-3-7 14:42 發表
蟹殼未試過,又可以試下丫,一般的貝殼都有人dup碎用,不過新鮮殼的腥味真的要等好久才消失.

咦,我上星期同女女去沙灘執左d貝殼,用唔用得呢?~
回復

p@g 發表於 2008-3-7 19:11:17 |顯示全部樓層
咁係咪大多數海鮮d殼都可以架
例如: 蜆, 蠔, 蝦, 蟹 d 殼
回復

p@g 發表於 2008-3-7 19:12:19 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 7/3/2008 15:24 發表

買到咩野...
回復

feufeu 發表於 2008-3-7 19:16:51 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-7 17:37 發表

咦,我上星期同女女去沙灘執左d貝殼,用唔用得呢?~

Be careful of the salt wor... probably have to bathe them for a while.
回復

feufeu 發表於 2008-3-7 19:23:38 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-3-7 00:09 發表

呢個問題我地入門時都討論左好多次,紫羅蘭喜歡微酸的介質,約6.5左右,但不是酸性,蠔殼蛋殼如何減慢泥土酸化,講完都唔多了解,大槪是蠔殼蛋殼中的鈣質氧化之後就能中和泥中酸鹼度,講左對我黎講對牛彈琴.
不過講嗰d前輩 ...

My understanding is the Calcium Carbonate presents in the Oyster shell or egg shell can neutralize the acidic stuff in the soil.
As for the 炭粒, Kenny said it's for absorbing toxic stuff.

回復

12下一頁