要不要搞搞佢?

作者: chestnut007 發表于 2019-9-7 15:14:59
2515 9
請教各位高人,這棵要不要搞搞佢?還是夏季過了就會變靚仔?
chestnut007 發表於 2019-9-8 09:42:34 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 17:42
有一盆問題無咁嚴重,有時間換就換,慢慢做左邊果盆是否水多,有片葉跌咗落嚟。 ...

原來人不可能貌相,AV也不可以貌相。左邊那盆只是泥大濕,根也算是健康;相反,左邊的根已經"梅",只剩下長長的主根,鬚根已經不見了。

這個故事說明,AV也要病向淺中醫。不要心存僥倖,等佢自己康復。
回復

chestnut007 發表於 2019-9-7 19:11:19 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 18:30
用懶人盆其中一個要點就係要長開冷氣,如果無冷氣,夏天要改夏天植料,其實一啲都唔懶得,最有用衹係出門 ...

我現在死左好多AV先知啦!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 18:30:56 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-9-7 18:15
今年夏天最大的教訓是,不可以濫用懶人盆。我發現不是所有AV都可以用懶人盆,因為每個品種的受水程度也不 ...

用懶人盆其中一個要點就係要長開冷氣,如果無冷氣,夏天要改夏天植料,其實一啲都唔懶得,最有用衹係出門旅行時,唔怕缺水。
回復

chestnut007 發表於 2019-9-7 18:15:49 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 17:42
有一盆問題無咁嚴重,有時間換就換,慢慢做左邊果盆是否水多,有片葉跌咗落嚟。 ...

今年夏天最大的教訓是,不可以濫用懶人盆。我發現不是所有AV都可以用懶人盆,因為每個品種的受水程度也不同。現在全部轉用普通澆水法。

左邊盆我也覺得是爛根,又想偷懶,唔想搞佢。唉!睇來都係要搞搞佢。
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 17:42:45 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-9-7 17:08
這兩盆又要換?:(

有一盆問題無咁嚴重,有時間換就換,慢慢做左邊果盆是否水多,有片葉跌咗落嚟。
回復

chestnut007 發表於 2019-9-7 17:08:41 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 17:02
太光係其中原因之一,泥土太結實,換泥時順便修埋葉

這兩盆又要換?:(
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 17:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-9-7 16:22
請問向下抓的原因?太光?太熱?泥大酸?

太光係其中原因之一,泥土太結實,換泥時順便修埋葉
回復

chestnut007 發表於 2019-9-7 16:22:51 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-7 15:40
我唔係高人,不過你盆AV抓盆,都係泥要換下囉<span class="emoji emoji1f605"></span>

請問向下抓的原因?太光?太熱?泥大酸?
回復

rwgplant 發表於 2019-9-7 15:40:57 來自手機 |顯示全部樓層
我唔係高人,不過你盆AV抓盆,都係泥要換下囉
回復