近日入的玉扇锦(更新在6樓)

作者: taxitang 發表于 2019-9-4 22:56:25
2792 12

記錄新入的玉扇錦,兩隻是側芽即時切下,另一隻已硬化有根,在我來說,是組或非組不是問題,問題是是否自己喜歡的。
lamkaicheung 發表於 2019-10-22 20:22:08 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-22 15:27
所以我每盆多肉都有一张标簽牌,除了知道名稱外,其實係定位,每次拍照都是同一方向,每次淋水都180度旋 ...

呢個辦法真的唔錯喎,標籤牌的確可以做定位,值得借鏡參考!
回復

taxitang 發表於 2019-10-22 15:27:47 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-22 14:43
咁我明白啦,當缺少頂光,整株植物就傾向追光,形成株體葉形彎曲,影響葉形美態問題出現。
所以有許多擺放 ...

所以我每盆多肉都有一张标簽牌,除了知道名稱外,其實係定位,每次拍照都是同一方向,每次淋水都180度旋轉一次,雖然幫助唔大,也好過傾斜一方。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-22 14:43:06 來自手機 |顯示全部樓層
咁我明白啦,當缺少頂光,整株植物就傾向追光,形成株體葉形彎曲,影響葉形美態問題出現。
所以有許多擺放的位置是半日照,植物就會經常出現追光形成彎曲。
這時我就也會每隔幾天轉動盆子,等植物可以平均吸陽,雖然這樣做比較麻煩,但可以阻止嚴重彎曲情況!

回復

taxitang 發表於 2019-10-22 07:42:13 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-21 21:42
無頂光是指咩?
係咪頂面透亮度唔夠光澤,定係唔夠飽滿呢?

頂光是指植物接受中午的光線,當然是已經用遮光網減弱光照了,如沒有頂上的光照,植物會追光,難以控型。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-21 21:42:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-21 19:24
谢谢!近日真的是生长期,眼看其她玉露、玉扇也明顯生长,又真的幾開心,但無頂光確是麻煩,唯有養住先。 ...

無頂光是指咩?
係咪頂面透亮度唔夠光澤,定係唔夠飽滿呢?
回復

taxitang 發表於 2019-10-21 19:24:32 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-21 18:34
恭喜taxi 兄,玉扇錦關鍵時刻已渡過,還冒出中心玉葉, 不久將來定能展現更多美態!
...

谢谢!近日真的是生长期,眼看其她玉露、玉扇也明顯生长,又真的幾開心,但無頂光確是麻煩,唯有養住先。
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-21 18:34:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-10-20 19:52
呢隻玉扇錦在這個月不但長根,而且對比下,也明顯長大了少少。

恭喜taxi 兄,玉扇錦關鍵時刻已渡過,還冒出中心玉葉, 不久將來定能展現更多美態!
回復

taxitang 發表於 2019-10-20 19:52:28 |顯示全部樓層
呢隻玉扇錦在這個月不但長根,而且對比下,也明顯長大了少少。

橙色箭咀:葉片長高了。藍色箭咀:中間新葉也長高了

橙色箭咀:葉片長高了。藍色箭咀:中間新葉也長高了
回復

taxitang 發表於 2019-9-8 09:11:40 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-9-8 08:21
幾百蚊?!咁貴呢啲野唔啱我架啦

有名有姓兼是大型玉扇錦係貴少少,但如能養大成株,確是幾靚。
回復

MasterTT 發表於 2019-9-8 08:21:17 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-9-7 20:18
谢谢赏扇。
平贵每人定議不同,兩隻側芽仔每隻不超過兩百人仔,反而組培的歌磨要數百人仔。 ...

幾百蚊?!咁貴呢啲野唔啱我架啦
回復

taxitang 發表於 2019-9-7 20:18:52 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-9-7 20:04
Wow^o^....大開眼界啊!!每一棵都係精品(對我理講)。呢啲明顯唔係藥錦,係咪好貴架? ...

谢谢赏扇。
平贵每人定議不同,兩隻側芽仔每隻不超過兩百人仔,反而組培的歌磨要數百人仔。
回復

MasterTT 發表於 2019-9-7 20:04:50 來自手機 |顯示全部樓層
Wow^o^....大開眼界啊!!每一棵都係精品(對我理講)。呢啲明顯唔係藥錦,係咪好貴架
回復