多肉水壺傳~#341 燦爛Orange pink

作者: lamkaicheung 發表于 2019-9-1 20:25:32
31576 342

#166縞馬與紫龍角
#185琉桑
#195 雅樂之舞
#196廣瀨玉露
#202 牡丹玉
#218 神仙玉
#219 猴尾
#240 宮燈玉露
#248 珊瑚棒
#262 猴尾開花
#275 鸞鳳玉開花
#276 大統領
#277 一帆風順
#283 多肉大雜會
#285 普西麗菊
#291 大三元記錄
#294 彩草蘇蝦
#297 臥牛之花
#298 Orange pink
#311 猴尾又來花花花
#312 象牙宮
#315 玉露姐妹花
#316 金盛丸
#319 血雨
#322 代養
#328 代養姬龍角
#329 更新象牙宫
#336 三年後雅樂之舞
#341燦爛Orange pink

多肉108
自從在上年加入了園藝館呢個大家庭後,感覺館內種植高手如雲,同時也學了不小園友的種植方法,不但對種植加深了認識,還在園友手上得到分享的植物,相對自己的肉園宮殿裏亦增加了一些多肉成員。
今次是想借用武俠小說水滸傳一百零八位逼上梁山桃園結義的故事, 再轉變成自己在園藝館集結分享回來的多肉,取其( 諧音)水壺傳為題,意思是要集齊不同品種數量達成108,其實要集齊108不同品種的確有難道,但都會一一嘗試, 古語有云 ~只要有恆心鐵柱都可以磨成針,所以心信,只是時間嘅問題。
水壺傳只是開場白,實際上是將分享回來的多肉借水壺傳作多肉課題。
回想到求學時期,一向懶惰散慢唔嗲唔吊嘅我,每次交功課都總是草草了事,但今次不想去逃避,還要認真地做好這份多肉習作。
編寫的情節比較人性化,不過都會用上噏三噏四,再亂噏廿四形式去表達,起碼講錯唔洗點負責。
同時也希望嘗面來訪的園友,歡迎高談闊論 暢談一番,大家都可以分享交流種植心得來研究討論!
講咗咁耐都係時候到幾位多肉主角出場,先來看看幾張細圖照,這些都是分享回來的肉肉,之後都會一一介紹。

評分

查看全部評分

lamkaicheung 發表於 3 分鐘前 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-4-16 15:51
wellcom back  

歡迎回歸

園藝館帶畀我好多回憶,又能結識志同道合,所以係唔捨得離開呀
回復

babyjon 發表於 1 小時前 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-4-16 13:03
燦爛Orange pink

更新前#300

wellcom back

歡迎回歸
回復

lamkaicheung 發表於 4 小時前 來自手機 |顯示全部樓層

燦爛Orange pink

更新前#300
攝24/4/14
攝24/4/16
越養越多側芽,越多側芽就越多花蕾,越多花開壯觀程度越高,可惜晨早又要出開返工,精彩一刻又睇唔到,今日會早收回家,應該趕得切返去睇睇!
回復

lamkaicheung 發表於 2024-2-2 11:27:53 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2024-2-2 11:01
咁好環境空氣流通沒事的

雅樂之舞應該捱得過,跟著我冇啖好食都捱咗咁耐!
回復

babyjon 發表於 2024-2-2 11:01:09 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-2-1 16:35
三年後雅樂之舞

更新前#197

咁好環境空氣流通沒事的
回復

lamkaicheung 發表於 2024-2-1 21:32:07 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-2-1 20:16
有時我都係咁,地方淺窄,局住即刻上盆,唯有暫時唔淋水。

我好多時都係咁做,等唔切就上盆,所以遲下先改下啲壞習!
回復

waiting 發表於 2024-2-1 20:16:05 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-2-1 16:35
三年後雅樂之舞

更新前#197

有時我都係咁,地方淺窄,局住即刻上盆,唯有暫時唔淋水。
回復

lamkaicheung 發表於 2024-2-1 16:35:37 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-12-6 18:49
雅樂之舞

更新前#10

三年後雅樂之舞

更新前#197

攝24/2/1
經過三年啦,雅樂之舞大棵咗好多,一直冇換過盆泥土開始板結,都係時候要換過大一啲嘅盆,因為莖同葉已經好細,清洗完修根當然拍張照先啦!

攝24/2/1
两三個小時後就即刻種上,其實咁樣做根傷口未完全風乾,咁樣是唔好,所以千祈不要學我咁樣,因為棵雅樂之舞隨時瓜會老親,我時間關係冇辦法照種咗先,再用鋁線纏繞定型,咁樣搞一搞用咗大半天,整好啦,初期效果都唔錯!
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-3 11:07:13 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2024-1-2 23:14
lam大,新年快樂!身體健康!花開富貴!
你忙完喇?

未㗎未㗎,個項目都要半年先可以完成,襯有少少時間都會多啲上來走走看看!
Waiting大,我都係度祝你,
花越開人就越旺,
財源不斷滾滾來,
新年快樂,身體健康!
回復

waiting 發表於 2024-1-2 23:14:35 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2024-1-2 22:19
按推算三年後,應該可以好似呂宋芒咁大舊倒喇,等我加多一點點愛心應該可以。<span class="emoji emoji1f601"></span>[emoji ...

lam大,新年快樂!身體健康!花開富貴!
你忙完喇?
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-2 22:19:16 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-12-28 21:54
真係大咗好多,我成日以為佢哋大得好慢。

按推算三年後,應該可以好似呂宋芒咁大舊倒喇,等我加多一點點愛心應該可以。
回復

lamkaicheung 發表於 2024-1-2 22:10:25 來自手機 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2023-12-28 21:31
真的多到目不暇給<span class="emoji emoji1f639"></span><span class="emoji emoji1f639"></span>

全部都是花友送贈,所以我一定會好好去珍惜,當然自己嘅功力仲未夠,有啲仲養死咗㖭,不過唔緊要啦,已盡咗力,所以在今年有個大計,希望大計有更多能達標,可以更新更多啦。
回復

waiting 發表於 2023-12-28 21:54:23 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-12-28 20:34
更新(象牙宫)
更新前#312

真係大咗好多,我成日以為佢哋大得好慢。
回復

babyjon 發表於 2023-12-28 21:31:59 來自手機 |顯示全部樓層
真的多到目不暇給
回復

lamkaicheung 發表於 2023-12-28 20:34:38 來自手機 |顯示全部樓層

更新(象牙宫)
更新前#312

園藝館真係非常好,幾年前post過植物相照一樣揾得翻,至於自己手機上,都已經唔知刪除幾多千張相。
今次係館摷翻棵2000年象牙宫bb合併剛剛拍嘅象牙宫,新鮮滾熱辣㗎,你哋都來睇睇對比一下。
睇翻真係好大滿足感,估唔到自己能養大棵象牙宫,總算有個交代。
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-7 09:22:04 來自手機 |顯示全部樓層

代養姬龍角

攝2023/6/7
漏咗呢棵也是代ice sea 養嘅植物,佢叫姬龍角,因為細細棵,所以名字上會有個姬字。
姬龍角同仙人掌一咁照顧就可以,曬多太陽就曬到紅卜卜幾得意㗎。
上網搵嘅資料,原來佢會開花嘅,啲花仲幾靚添㗎,但係我呢棵仲未開過花畀我睇。
回復

Polly888 發表於 2023-6-6 23:30:27 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-5 10:04
代養

呢一批植物攞返嚟就快年两,全部都係來自園藝館一位師姐,因為師姐要搬去第二度住,問我可以幫佢代養 ...

款式多樣化,代養得好靚,主人見到實好開心
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-5 14:06:35 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2023-6-5 13:56
都算大得快

係呀,而家左右葉加埋有1呎寬。
回復

waiting 發表於 2023-6-5 13:56:44 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-5 07:18
還欠一個月就啱啱種咗有两年,最初初血雨回來只有两寸苗身,當期時我都驚養佢大,過咗幾個月先定先服盆,擔 ...

都算大得快
回復