想搵隻守門狗

作者: cowcowpop 發表于 2011-3-27 23:43:55
4546 45
遲一點搬屋
有人建議雪狗,大家有咩野意見?
prodorothyhkg 發表於 2011-4-7 15:41:26 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-4-7 13:15
?展屎計劃 = Cut the hair with shit attached onto it.
If it is the case, I just do it with my poodl ...

隻老積冇人向樹先會咁做,有人陪佢就係好狗一隻
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-7 13:15:53 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-6 22:01
1. 工作超忙,又要照顧佢地3隻,要帶佢地出去跑步,服侍周到,衣食丰足,尤其是老積,又唔係好肯食野,要加料,又 ...

?展屎計劃 = Cut the hair with shit attached onto it.
If it is the case, I just do it with my poodle. If she has shit at her hide, she will sit still and move little.
If we see this behaviour, we know that......she.....

Haaaaaaaaaaa
回復

Jesation 發表於 2011-4-7 09:15:20 |顯示全部樓層
「冇人向樹吠黎做乜鬼,冇得獎架」

咁醒目咪好,唔會俾人投訴嘈呀。
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-6 22:01:29 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-4-6 21:41
點解:
1.有血都唔得閒去嘔~
2.(當然係佢老豆或者佢亞媽我向屋內先會咁做) ?????‥‥‥‥ ...

1. 工作超忙,又要照顧佢地3隻,要帶佢地出去跑步,服侍周到,衣食丰足,尤其是老積,又唔係好肯食野,要加料,又成日進行展屎計劃............總知忙c啦,所以有血都唔得閒去嘔~~~ 死未
2. 冇人向樹吠黎做乜鬼,冇得獎架...........世界女黎
    試過好多次有朋友黎玩而我地一齊上樓,隻衰妹 air 都唔air 一下,入到屋先知我地一齊返,幾醒水,係咁2都吠2聲表示盡責,跟住同人玩到癲左
有時佢向屋內,唔知我向天台,有人禁鐘都唔出聲

所以我叫d人養狗前想清想楚...千祈唔好諗狗一定會看門口 ~
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-6 21:41:32 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-4-6 15:16
我隻菲妹都有d狗用,佢有人入門口都會係咁易吠2下(當然係佢老豆或者佢亞媽我向屋內先會咁做) ...

點解:
1.有血都唔得閒去嘔~
2.(當然係佢老豆或者佢亞媽我向屋內先會咁做) ?????‥‥‥‥
回復

corina 發表於 2011-4-6 17:37:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-6 11:09
以前我隻曲架仔仔都會見阳生人就吠,特別男性.不過女性的話...佢會好開心咁跟人走~~    ...

佢只是話你知異性相吸啫!
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-6 15:16:06 |顯示全部樓層
我隻菲妹都有d狗用,佢有人入門口都會係咁易吠2下(當然係佢老豆或者佢亞媽我向屋內先會咁做)
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-6 11:09:11 |顯示全部樓層
以前我隻曲架仔仔都會見阳生人就吠,特別男性.不過女性的話...佢會好開心咁跟人走~~ 
回復

Jesation 發表於 2011-4-6 10:35:19 |顯示全部樓層

先唔去下道德判斷,查實樓主話想養多一隻警覺性高o既狗,有人行過門口會吠兩吓。係咪咁解?

咁大狗好多都好friendly,如你提o既husky、古牧、拉布拉多,反而細狗會多d聽倒門口有人而吠兼且鬧都唔停。

我唔知我養o既小牧係咪typical有人行過會吠兩吓o既例子,定係有d如poodle 呢d聰明狗都係,平時唔吠,但有人入侵佢地盤佢會吠兩聲,但一喝佢會停。anyway,就算同品種,好睇血統同隻狗本身性格,我諗你「想」要一隻警覺性高兼聽話o既狗同你可唔可以由佢bb時期train到佢做倒你要o既要求好睇彩數lor。就好似我本來expect我隻小牧只係對我好忠心,唔多洗理其他人,結果佢係同任何生物都玩到喪,有得玩時六親不認。
回復

金盞花 發表於 2011-4-5 11:05:05 |顯示全部樓層
睇咗咁多人意見, 真開心見到咁多人明白養狗唔係一件咁簡單嘅事, 真係要思前想後做足功夫.  因為將來問題宜家睇唔見, 但自己要在預算當中.  

就算餵流浪貓我都要考慮清楚, 因為唔想餵咗一排唔得閒又唔餵, 唔想d貓貓每日期待的食物突然有一天消失宜令佢哋失望/徬徨.

要考慮d乜好多人都講過, 希望樓主想清楚.
回復

mirry 發表於 2011-4-5 00:55:13 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-4-5 00:43
回復 mirry 的帖子

養寵物大前題係愛心, 只要你愛佢就會為佢做任何事情, 其實佢地只要基本可以生存的條件, ...

好同意呀, 愛佢, 就可以為佢做任何事 ; 而最重要係, 唔會要求佢為我做任何事, 只要佢健健康康快快樂樂就可以

但我都堅持一定要有錢架, 雖然佢地帶俾我既快樂同幸福係唔可以用錢去衡量, 但無錢, 佢病左我都同唔到佢睇醫生

聽落好似好市儈, 但現實就係咁

其實講咁多, 係好想樓主明白, 狗係生命黎架, 佢唔係死物, 佢係有感情有感覺, 搵隻狗如果純粹只係想佢看門口, 我覺得, 好殘忍
回復

KOOKOO 發表於 2011-4-5 00:43:36 |顯示全部樓層

養寵物大前題係愛心, 只要你愛佢就會為佢做任何事情, 其實佢地只要基本可以生存的條件, 佢地最最最想要係你愛佢, 動物好有性架, 邊個對佢好, 佢地會知而且會回報返你, 令你開心快樂.
回復

mirry 發表於 2011-4-4 23:44:07 |顯示全部樓層
milan080320 發表於 2011-4-4 17:32
回復 比得大帝 的帖子

養狗又要餵又要散步

養狗絕對唔單單係咁

仲要時間/愛心/耐性, 仲要錢!!!!!!!!!!!
回復

比得大帝 發表於 2011-4-4 22:55:20 |顯示全部樓層
看門口我覺得好係狼狗, 試過去探朋友, 佢隻狗一聲唔出, 僕低身, 一步步爬出嚟, 兩眼發光, 嚇到我死, 嗱嗱聲叫佢主人捉住佢, 如果唔係, 實俾佢咬死咗, 唔咬死都嚇死咗
回復

Aman 發表於 2011-4-4 22:48:42 |顯示全部樓層

RE: 唐狗都係因為人類既行為同環境先被逼成為看門狗,佢地其實都係好得人錫既狗

Yes, Agree x 10000000......
回復

Aman 發表於 2011-4-4 22:33:09 |顯示全部樓層
muichujai 發表於 2011-3-31 03:16
你呢兩隻已經係好好既門口狗喇, 係又吠, 唔係又吠

All your reply are so interesting, I like ar.
回復

Aman 發表於 2011-4-4 22:31:26 |顯示全部樓層
這要看你如何train佢,要佢有自信,我曾有隻西施仔,對外人惡過鬼,對家人好識咋嬌,有人蝦佢識避識反攻,好多大狗都比佢嚇走,我住村屋,外面有人行過佢唔理,但企在外就吠爆,我一打招呼就收聲,要俾佢做大哥先得。仲有你有兩頭狗了,好難做到大哥。都係裝道好門好銷同防盗,因為普通狗狗真係好易搞掂的,要養不如去SPCA領養啦,佢會對你好D架。
回復

milan080320 發表於 2011-4-4 17:32:55 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

養狗又要餵又要散步
買防盜器簡單快捷
回復

比得大帝 發表於 2011-4-4 11:10:07 |顯示全部樓層
milan080320 發表於 2011-4-4 01:46
我做賊的話就放毒餌毒死狗再偷竊
好多鄉村人家養幾隻狗看門口
結果有心偷的一定毒死狗後來 ...

都唔係完全冇作用, 大賊防唔到, 總可以嚇怕小偷, 唔係個個人偷嘢都帶定毒藥
回復

123下一頁