MirMir的天台種植小樂園 (大塊田updated@10062012)

作者: mirry 发表于 2011-3-14 19:35:08
120092 1773

都唔知點解我無啦啦會沉淪毒海, 只係知道而家種得好快樂!!!

初初我個天台只係得少少野

第一次種野係種唐生菜, 都幾成功, 而家已經食哂lu~~

白菜仔已經成哂形, 應該好快就食得

櫻桃蘿蔔過多10日都應該收得啦~~

評分

查看全部評分

mirry 發表於 2011-3-14 19:37:50 |顯示全部樓層
買韭菜頭返黎種既韭菜~~

因為唔夠食, 所以自己再落種, 唔知幾時先有韭菜餃食~~

種左3支超甜粟, 唔知成唔成功呢~~

粟係唔係要好深既盆先得ga? 因為都生得幾高下見人地個d  發表於 2011-10-13 00:56
Pm 我丫  發表於 2011-7-11 03:20
邊度有韭菜頭買呀? 我想大量入貨呀!!  發表於 2011-7-11 03:20

評分

查看全部評分

jky 發表於 2011-3-14 19:42:18 |顯示全部樓層
收獲唔錯,努力!

但我唔太愛種菜,因為怕要太勤照顧佢地,又怕蟲多,住處陽光不太充足,而且一種就唔會種得幾棵,種得太多又怕食唔晒浪費....

我都係比較懶,偏愛種啲唔使太過需要打理嘅農物,瓜類、香蕉等等。
mirry 發表於 2011-3-14 19:58:12 |顯示全部樓層

仲有5盆羅馬蕃茄, 用左8吋盆, 好似大左D, 矮得得既佢地已經出哂花冧, 有D仲開埋花, 最多果棵有20個冧

雖然明知唔岩season, 但又貪得意種左蒜頭, 唔知佢地會變成點呢~~

我既rosemary~~

仲有插水生根既小小rosemary~

其實我仲有西生菜, 迷你青瓜, 迷你三色椒, 辣椒, 迷你椰菜同埋細香蔥, 不過仲發緊芽, 遲d再同大家分享!!

評分

查看全部評分

mirry 發表於 2011-3-14 19:59:33 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-14 19:42
收獲唔錯,努力!

但我唔太愛種菜,因為怕要太勤照顧佢地,又怕蟲多,住處陽光不太充足,而且一種就唔會種 ...

種蕉要好大地方wor~~~~我得個小小天台咋
jky 發表於 2011-3-14 20:14:02 |顯示全部樓層
睇嚟,呢位太太幾乎唔使去街市買菜都得喎,咁多菜菜種緊。

天台其實仲好啦,起碼陽光充足,我住地下就比較煩,每日啲大廈影阻晒啲陽光,時刻唔同位,攪到若果我放假在家,就要推住啲農物追日,真煩!
但我家背後有屬於自已的小斜坡,種嘅嘢又會跟你的不同,啲專家話要跟環境種嘢至啱喎,我都學緊...。

mirry 發表於 2011-3-14 21:07:40 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-14 20:14
睇嚟,呢位太太幾乎唔使去街市買菜都得喎,咁多菜菜種緊。

天台其實仲好啦,起碼陽光充足,我住地下就比 ...

我........仲係小姐黎架!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ChowChow 發表於 2011-3-14 21:54:25 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-14 21:07
我........仲係小姐黎架!!!!!!!!!!!!!!!!!!

俾人激C
jky 發表於 2011-3-14 22:09:43 |顯示全部樓層
Oh sorry 靚靚Mirry小姐,又能幹又叻嘅小姐,E+都好難搵囉,唔好嬲,嬲咗種嘢都無咁靚架,比心機種,話唔埋種出個白馬王子呢,Bye!
song 發表於 2011-3-14 22:31:28 |顯示全部樓層
有冇相睇呀,等我都學下嘢吖!
hugopoodle 發表於 2011-3-14 23:34:35 |顯示全部樓層
我都係好似你咁, 種嘢種到沉淪毒海,日日放工都要處理呢啲業務, 不過我只係得個露台咋, 好羨慕你可以有個天台種嘢, 陽光可以充足啲! 你啲唐生菜種幾耐可以咁大棵呀? 我種咗意大利生菜一個月, 都好似仲係好細棵咁...你啲蕃茄種得好靚呀! 買咩種子呀? 係咩品種呀?
mirry 發表於 2011-3-14 23:35:06 |顯示全部樓層
song 發表於 2011-3-14 22:31
有冇相睇呀,等我都學下嘢吖!

post 哂相架, 可能個網又busy, 所以load 唔到出黎
mirry 發表於 2011-3-14 23:38:33 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2011-3-14 23:34
我都係好似你咁, 種嘢種到沉淪毒海,日日放工都要處理呢啲業務, 不過我只係得個露台咋, 好羨慕你可以有個天 ...

多謝你~~

d唐生菜係12-1月果時種既, 因為好多日子都好凍, 我果d足足60日先有咁大棵; 而家成日有太陽, 應該唔需要咁耐; 不過凍既好處係冇咩蟲, 而家d蟲同蚊滋多到.....

蕃茄係羅馬蕃茄, roma tomato, 應該係妯品種黎~
hugopoodle 發表於 2011-3-14 23:46:31 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-14 23:38
多謝你~~

d唐生菜係12-1月果時種既, 因為好多日子都好凍, 我果d足足60日先有咁大棵; 而家成日有太陽, ...

咁我都要等吓喇! 我老公仲成日喺度問我幾時有得食呀咁, 因為我個露台太陽直射每日只有4個鐘左右(暫時觀察, 因為幾個月前先搬來), 我諗我嗰啲應該要2個月以上嘞~
可唔可以分享吓你點施肥呀? 同埋你通常喺邊度買種子呀?
mirry 發表於 2011-3-15 00:08:45 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2011-3-14 23:46
咁我都要等吓喇! 我老公仲成日喺度問我幾時有得食呀咁, 因為我個露台太陽直射每日只有4個鐘左右(暫時觀察 ...

種子我多數係元朗陳P記買, 泥呀果D我都係幫襯佢; 有時都去三兄, 但三兄收得早, 我收工佢都收工.......

施肥我其實仲學習緊, 菜果d我用係拮豬豬買10蚊/包(500g)既粒粒雞屎肥, 加左工, 冇味既, 個零星期拎一手咁多放泥面

櫻桃蘿蔔, 蕃茄果d, 我就用一包有哂氮磷鉀既有機混合肥, 都係用冇味果隻

我學習緊分開氮磷鉀咁施, 但仲學緊......
hugopoodle 發表於 2011-3-15 00:16:13 |顯示全部樓層
話時話, 你養嗰隻係咪poodle? 我都有一隻呀, 佢而家仲瞓緊喺我隔離~成日陪我出露台巡視業務添! 又偷偷哋舐我啲菜菜~
mirry 發表於 2011-3-15 00:20:43 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2011-3-15 00:16
話時話, 你養嗰隻係咪poodle? 我都有一隻呀, 佢而家仲瞓緊喺我隔離~成日陪我出露台巡視業務添! 又偷偷哋舐 ...

唔係呀, 我果隻係馬騮黎架, 仲係上電架!!!!!!!!!!!!

真相係............佢係一隻無時停既英國曲架.......
hugopoodle 發表於 2011-3-15 00:24:57 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-15 00:20
唔係呀, 我果隻係馬騮黎架, 仲係上電架!!!!!!!!!!!!  

真相係............佢係一隻無時停既英國 ...

哈哈, 我諗我隻仔都係馬騮精托世, 日日服侍佢我都無咗半條人命~~
ammonch 發表於 2011-3-15 16:16:37 |顯示全部樓層
d韭菜種得好令wo,d韭菜頭係邊處買返黎架?
aazz1234 發表於 2011-3-15 17:11:24 |顯示全部樓層
向天台菜園出發!!!!
天天有菜食!!!
努力,加油!!!