作者: 比得大帝 發表于 2011-3-2 14:46:36
11055 112

住果座大廈嘅鄰居一向好注重衛生, 舊年年底搬咗一家外籍人嚟, 就出現將垃圾掉在垃圾房外

又將垃圾放入回收箱內的情況

經向管理處投訴, 張貼中英文通告要求將垃圾放入垃圾桶, 好咗一個月 (因為條友返咗鄉下), 昨日又出現有人將垃圾掉在垃圾房外 (影唔到相)

正衰人

(其實衰人同賤人點分呢?)
鮮水 發表於 2012-1-28 13:09:17 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2012-1-28 13:06
問過本區惠康係可以出租嘅
亦過本區百佳係不可以出租的.

貪心的人將超市既車當做私家車.......真不該
回復

比得大帝 發表於 2012-1-28 13:06:13 |顯示全部樓層
鮮水 發表於 2012-1-28 13:01
百佳以前好似可以借出去...依家唔清楚...但惠康就一定有

問過本區惠康係可以出租嘅
亦問過本區百佳係不出租的.

當然, 其他區的百佳可能會出租, 我未調查到.
回復

鮮水 發表於 2012-1-28 13:01:14 |顯示全部樓層
百佳以前好似可以借出去...依家唔清楚...但惠康就一定有
回復

比得大帝 發表於 2012-1-28 12:57:47 |顯示全部樓層
今日證實咗我懷疑有人偷超市手推車係錯唔哂.

去問過百佳經理, 手推車可否出租, 佢話冇
我問佢點解見到有人鎖部百佳手推車在街上, 俾埋相佢睇, 佢好肯定咁話: 哩d叫做偷.

(註: 惠康手推車係可以出租的)

回復

比得大帝 發表於 2012-1-6 11:06:14 |顯示全部樓層

LLGG  路過睇到有少少野想講... 我住果度既超市係無送貨服務既, 如果有時買野買得多又唔想拎, 可以比$100按金推埋架購物車返屋企, 咁個收銀姐姐就會用個單車鎖鎖响架購物車度 (鎖匙係收銀姐姐keep住, 扣單車鎖係用嚟分返架   發表於 半小時前

原來有咁嘅事, 多謝你通知.  可能誤解咗佢哋喎.
回復

比得大帝 發表於 2012-1-6 09:11:11 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-12-6 11:49
垃圾房門沒鎖, 一推就是, 這些人就這麼過份, 推一下也不願, 大廈不是我個人的, 是大眾的, 破壞衛生, 大家 ...

近期覺得大廈衛生好咗, 冇見人放垃圾在門外, 同大廈管理員談過, 才知原來垃圾虫搬去咗.     好嘢, 以後天下太平.
回復

比得大帝 發表於 2011-12-6 11:59:48 |顯示全部樓層

暫停一下講垃圾, 講一下另類衰人

見有些人推超市的購物車出街, 已經好衰樣
DSC00019 (Small).jpg

不過還有些更甚的, 而且有點諷刺.
(未有照片)

有次去公屋屋邨的超市, 見有人推的車扣了一個單車鎖, 一看就明白, 他是強佔超市購物車, 把車推回家後, 用單車鎖把車鎖在家外.  前兩天更進一步證實我的推斷正確.  這次在離超市幾百米的街上, 見到有一家人推著一部超市購物車向超市方向過去, 也是帶著一個單車鎖的.  即是說他們是從家中把車推出來的.

諷刺的地方就是, 他們偷了人家的購物車, 竟然要用單車鎖保管, 以防別人偷去他偷回來的購物車.  (他明白到盜亦有盜的道理)

回復

比得大帝 發表於 2011-12-6 11:49:35 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-12-5 22:54
我想問你嗰層樓既垃圾房係咪要用鎖匙開門先可以將垃圾掉落垃圾桶?建議管理處轉密碼鎖,同埋响滑鐵盧再加個 ...

垃圾房門沒鎖, 一推就是, 這些人就這麼過份, 推一下也不願, 大廈不是我個人的, 是大眾的, 破壞衛生, 大家也是承受.

加入掉垃圾行列, 未必有預期效果, 也不是正確的做法.

上次的垃圾已證實了誰是物主, 相信管理處可以處理, 以後就要管理處用檢查垃圾的方法做了.

回復

chingyi724 發表於 2011-12-5 23:14:17 |顯示全部樓層
maybabe 發表於 2011-12-5 22:41
阿妹, 有時做好人唔會有好報架,
如果你做好人幫佢倒又唔出聲話佢既, 佢只係當係有個傻仔晚晚幫佢倒, 佢 ...

唉 香港人就係咁現實,
拋左出屋嘅野就唔係自己嫁啦
回復

chingyi724 發表於 2011-12-5 23:12:49 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-12-5 22:37
我只會暗中將佢地臭罵,
然後繼續做好自己本份,
垃圾倒好佢,

好的 明白了
但係好好采,我嗰層冇D咁嘅事發生
回復

Karine 發表於 2011-12-5 22:54:04 |顯示全部樓層

我想問你嗰層樓既垃圾房係咪要用鎖匙開門先可以將垃圾掉落垃圾桶?建議管理處轉密碼鎖,同埋响滑鐵盧再加個保險鎖得唔得呢?不過要使d錢喎
Sorry,無心機追5頁

仲有,一個好人未必會帶好其他人一齊做好人,但一個人做衰野絕對會傳染其他人,其他人可能被感染到會變得愈來愈衰,愈來愈過分,但人衰到某個情度或者見到局面愈來愈衰,衰到不能容忍呢又會醒覺架喎,所以呢?我純粹事不關己咁講,可唔可以你都掉埋一份,整到個垃圾房慘不忍睹,慘絕人寰咁,等佢地醒悟,然後,做返個好人,投訴返你,到時一齊再從頭開始過。呵呵~呢個方法叫先死而後生啊~

回復

maybabe 發表於 2011-12-5 22:41:33 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-12-5 22:18
我只會暗中將佢地臭罵,
然後繼續做好自己本份,
垃圾倒好佢,

阿妹, 有時做好人唔會有好報架,
如果你做好人幫佢倒又唔出聲話佢既, 佢只係當係有個傻仔晚晚幫佢倒, 佢可以唔洗盡責任唔洗理有無影响其他人,
你要明白香港人越來越自私架啦, 又會有好多惡人架, 到你有一日忍唔到話佢時可能會話返你轉頭架
所以, 當有人做唔啱野, 要先出聲, clarify左對自己有乜影响, 搞唔掂既就揾其他人幫手傾下,
佢再無改善, 你點友善對佢佢都唔會對你友善架啦
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 22:37:40 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-12-5 22:18
我只會暗中將佢地臭罵,
然後繼續做好自己本份,
垃圾倒好佢,

我只會暗中將佢地臭罵,
然後繼續做好自己本份,
垃圾倒好佢,
有報紙唔要通常都會比d婆婆拎去買,
得閒見到鄰居互相問候多2句,
關係好左佢地就唔會再咁自私

我覺得你哩部份做得對, 做好自己, 發揮 circle of influence 的力量.

不過我相信如果真係有人咁做,
1定會有其他鄰居睇唔過眼出黎投訴

不過哩部份我有點意見, 如果認須要投訴的話, 就應該親身投訴, 不應等別人去做你認為應該做的事.  如果所有鄰居也是這樣想, 就沒有人理會了.  就是鄰已投訴, 你也可以投訴, 多一個投訴, 管理處會著緊一點.  正如對政付的政策不滿, 要上街表達就要上, 如果認為一定有其他人上街, 自己就不用上, 那麼上街的人數便少, 政府就不重視.
回復

chingyi724 發表於 2011-12-5 22:18:31 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-12-5 22:02
chingyi 妺妹, 如果你遇到這個情況, 你會如何處理呢?

我只會暗中將佢地臭罵,
然後繼續做好自己本份,
垃圾倒好佢,
有報紙唔要通常都會比d婆婆拎去買,
得閒見到鄰居互相問候多2句,
關係好左佢地就唔會再咁自私
我可做嘅野不多呀

不過我相信如果真係有人咁做,
1定會有其他鄰居睇唔過眼出黎投訴
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 22:08:09 |顯示全部樓層

Sylvia  哈, 首領, 個日我坐響架隧巴, 巴士已離開站頭十米以上, 去到兩差紅燈位等綠燈行車, 有個亞嬋走出兩條馬路嚟截車, 拍門, 卒之司機開門俾佢!點睇

在這情況, 司機唔應該開門, 並揮手示意不能開門.  司機在紅綠燈前開門是危險的行為, 隨時會被抄牌.

同意  發表於 2011-12-5 23:10
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 22:02:31 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-12-5 21:41
息怒息怒呀Peter

chingyi 妺妹, 如果你遇到這個情況, 你會如何處理呢?
回復

chingyi724 發表於 2011-12-5 21:41:55 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-12-5 21:34
唔係呀?  昨日才投訴完, 今日又見有亂掉垃圾, 於是又搵管理處, 佢見到我嚟都知麻煩友又嚟嘞.

不過又有意 ...

息怒息怒呀Peter
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 21:34:06 |顯示全部樓層

唔係呀?  昨日才投訴完, 今日又見有亂掉垃圾, 於是又搵管理處, 佢見到我嚟都知麻煩友又嚟嘞.

不過又有意外, 管理處話昨日的疑犯今日一家都未回來, 即係今日袋垃圾極可唔係佢, 咁即本層可能有兩個或多過兩個的垃圾家庭, 即係阿X還未脫疑.

D人真係冇公德心.
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 11:46:58 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-12-5 11:41
嘩你真係好嬲wor
竟然要拆開垃圾袋檢查@@

其實我拆垃圾, 係想證實自己判斷正確.

不過結果係怪錯咗佢幾個月.  好彩冇上門鬧佢啫.
回復