香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 油蔥酥(炸蔥頭)

油蔥酥(炸蔥頭)

作者: cklife 发表于 2011-1-2 20:43:33
5617 15

自己炸的蔥酥,沒添加化學物,新鮮安全。吃起來酥脆帶點甜味,很香口,配飯可增加食慾。

這個是簡單的調味料、配料。炸得酥脆的蔥頭,加點花生芫荽灑在米飯上或粉麵上都好吃,也可配越南撈檬粉吃。
做菜包時配炒粒粒,用生菜包起來吃也很美味。
做法很簡單,只需將珠蔥(乾蔥頭)切片,燒熱一鍋油,把蔥頭放下去,轉慢火,慢慢把蔥頭炸透即可。
炸好後放在吸油紙上放涼,入瓶備用。
炸完蔥頭的油,濾過入瓶放涼,放入雪櫃備用,是很香的蔥油,可以用來撈飯或撈麵吃,也可以和豉油混合作沾醬。

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2011-1-3 11:08:03 |顯示全部樓層
嘖嘖...吃完那朕口氣!
jellyfishy 發表於 2011-1-3 13:20:42 |顯示全部樓層
嘩~ 正呀~~~ 好大口氣添呀~~~ 
cklife 發表於 2011-1-3 15:44:05 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-3 11:08
嘖嘖...吃完那朕口氣!

哈! 我無諗過依個問題,我專係中意食依D....蔥頭、蒜頭、榴槤、臭豆腐....
jellyfishy 發表於 2011-1-3 15:57:10 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-3 15:44
哈! 我無諗過依個問題,我專係中意食依D....蔥頭、蒜頭、榴槤、臭豆腐....

乜你口氣咁大呀?!  
榴槤真係唔敢當,少食少~食~
八王爺 發表於 2011-1-3 16:09:34 |顯示全部樓層
我唔怕,不過老婆投訴得多,留意吓。

榴槤很燥,我喜歡,每次食要食成個,但吃了之後大件事。

jellyfishy 發表於 2011-1-3 16:16:15 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-3 16:09

燥到爆~~ 我肯定生口瘡~~
cklife 發表於 2011-1-3 16:43:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-3 15:57
乜你口氣咁大呀?!   
榴槤真係唔敢當,少食少~食~

老公都話我中意食臭野....仲有一樣蔡爛都話頂唔順既.....納豆...我都中意食....

不過筍蝦我就頂唔順喇.....所以...都仲有臭野我唔食既....
cklife 發表於 2011-1-3 16:47:30 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-3 16:09

我自己識做....每次等老公反左工先食,晚黑老公反黎自動行開D坐.....

榴槤依家我都唔食得多,只食一兩粒肉,我亞媽年紀大左,食親都病...(佢忍唔到口,要食晒一個)...所以唔再買比佢食囉...
claudiatang 發表於 2011-1-3 17:00:18 |顯示全部樓層
我會炸了連油一起入寬口瓶,用來撈麵和白灼菜時澆些少上菜面有些香味﹗
cklife 發表於 2011-1-3 17:07:25 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-1-3 17:00
我會炸了連油一起入寬口瓶,用來撈麵和白灼菜時澆些少上菜面有些香味﹗

因為我喜歡炸蔥頭撈米粉...所以將佢同油分開用....

真係好方便架.....
jellyfishy 發表於 2011-1-3 17:20:34 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-3 17:07
因為我喜歡炸蔥頭撈米粉...所以將佢同油分開用....

真係好方便架.....

3年前整落個d xo 醬 (一個500ml 樽), 家下一半都食唔到.... 唉~
都係醃酒算喇, 實飲得晒~
claudiatang 發表於 2011-1-3 22:27:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-3 17:20
3年前整落個d xo 醬 (一個500ml 樽), 家下一半都食唔到.... 唉~
都係醃酒算喇, 實飲得晒~ ...

酒鬼..................
cklife 發表於 2011-1-4 09:20:05 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-3 17:20
都係醃酒算喇, 實飲得晒~ ...

係囉...有時整左D野好少食,我都係送比人多...

死喇...醃左隻醬油雞,第一日掛出去無太陽...第二日即係今日落埋雨添.....大鑊,真係好怕佢變懷...

都十二月喇....仲乜鬼野仲落雨...仲諗住臘月臘野實無錯添....
jellyfishy 發表於 2011-1-4 09:48:02 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-4 09:20
係囉...有時整左D野好少食,我都係送比人多...

死喇...醃左隻醬油雞,第一日掛出去無太陽...第二日即係 ...

下次記得睇定七日天氣預測~~  
cklife 發表於 2011-1-5 18:45:44 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-4 09:48
下次記得睇定七日天氣預測~~

係....最少都要有四大陽光普照先得....

今日鄰居見我收臘肉都提醒我,要見天氣預告....