"乙水"仔新開盆栽專門店

作者: Juna 發表于 2009-5-11 18:53:40
3836 41
啱啱去睇過, 同老闆傾左一陣
在永亨花城內商場(即係花城新苗附近)

現在雖然只擺放一些普通植物, 但老闆承諾會由美國入一些AV
另外, 亦有同老闆講, 希望入一些植料, 例如珠石, 澳門係搵唔到, 現在有25升的靚土賣, 價錢合理
如果各位有咩意見或者想要咩品種, 可以去同老闆傾下, 佢話好想知本地種植會去到點樣層次, 範圍等等

希望可以有一個地方, 搵到心所屬, 唔使下下過HK
kelvinkou 發表於 2009-5-12 01:05:26 |顯示全部樓層
我估我知你講邊度... 對面係咪"阿蘇廚房"?
哥日食完麵見到對面有間新開嘅園藝鋪~ 應該係你所講呢間啦~
回復

Juna 發表於 2009-5-12 07:01:51 |顯示全部樓層
亞蘇d野食ok?
回復

Juna 發表於 2009-5-12 09:15:37 |顯示全部樓層
kelvinkou: 我估我知你講邊度... 對面係咪"阿蘇廚房"?
哥日食完麵見到對面有間新開嘅園藝鋪~ 應該係你所講呢間啦~
係呀, 就係戈間喇, 你有冇入去睇下, 同老闆傾下?
回復

vicky 發表於 2009-5-12 10:42:49 |顯示全部樓層
D野贵唔贵呀?
回復

Juna 發表於 2009-5-12 10:51:36 |顯示全部樓層
vicky: D野贵唔贵呀?
現時的盆栽都係好普通的貨, 無睇價錢, 但係包泥...當時計錯數, 佢賣50蚊 25升, 6升都係10蚊包, 50蚊可以買到5包, 有30升...仲同老闆報錯料添...有時間去同佢講番先得, 我叫左佢返珠石同蛭石...
回復

Juna 發表於 2009-5-12 10:54:26 |顯示全部樓層
vicky: D野贵唔贵呀?
個老闆開心到拎晒 AV 的號碼相比我睇
回復

vicky 發表於 2009-5-12 11:03:17 |顯示全部樓層
有空行开果头入去望下都好
回復

Juna 發表於 2009-5-12 11:14:30 |顯示全部樓層
vicky: 有空行开果头入去望下都好
你可以同老闆講下你想要咩架, 佢話這幾年佢無玩盆栽, 主要同民署入貨...佢以前都有玩 AV, 仲搞過 AV 展, 又同HK 的協會好熟
回復

vicky 發表於 2009-5-12 14:52:02 |顯示全部樓層
他同民署入货?死得啦,民署D花甘差
回復

vicky 發表於 2009-5-12 14:53:02 |顯示全部樓層
D泥都几贵下
回復

Juna 發表於 2009-5-12 14:54:26 |顯示全部樓層
vicky: 他同民署入货?死得啦,民署D花甘差
比我地戈d差姐, 四圍種的唔差架
回復

Juna 發表於 2009-5-12 14:55:32 |顯示全部樓層
vicky: D泥都几贵下
佢有問我佢訂價會唔會貴, 當時我計錯數, 覺得差唔多, 但再計真d, 就好貴囉...
回復

vicky 發表於 2009-5-12 15:00:57 |顯示全部樓層
如果有郁金香呀,百合呀就几正,不过可能好贵呀
回復

vicky 發表於 2009-5-12 15:01:17 |顯示全部樓層
我未种过百合,好想试下
回復

vicky 發表於 2009-5-12 15:01:48 |顯示全部樓層
现在种美人蕉,都几开心架,不断有新苗自己标出来,好开心架
回復

Juna 發表於 2009-5-12 15:07:51 |顯示全部樓層
vicky: 现在种美人蕉,都几开心架,不断有新苗自己标出来,好开心架
幾樣都好大棵..
你之前申請的流鼻涕種子收到未? 個老闆話用種子發好易走樣, 我又唔覺喎, 見HK好多個都係由種子開始, 無問題播
花友 wedalex 比左大岩桐種球我, 現在有兩塊葉仔, 牽牛花(藤蔓戈隻)發左芽
我都係種意由種子開始種, 感 覺好好多
回復

vicky 發表於 2009-5-12 15:21:27 |顯示全部樓層
是很大棵的,不过花好靓,所以我喜欢种
还未收到呀,已经寄出回邮啦,等下啦,
回復

Juna 發表於 2009-5-12 15:23:50 |顯示全部樓層
vicky: 是很大棵的,不过花好靓,所以我喜欢种
还未收到呀,已经寄出回邮啦,等下啦,
newbie 寄比我的我放左去發, 睇資料要20日發芽...種子好細, 細到塵一樣
回復

vicky 發表於 2009-5-12 15:30:02 |顯示全部樓層
我次次都发唔到,唔知道点解,
你知道佢度有百合的根球或者种子卖吗
回復

123下一頁

聯絡園藝館|手機版|HKplants