購花盆, 邊度平呀?

作者: Juna 发表于 2009-3-26 11:12:38
2337 11
請問各位, 邊度買花盆平呀? 拱北有冇細小膠盆仔呢?
flora0908 發表於 2009-3-27 18:19:28 |顯示全部樓層
去來來買呀,來來d花盆都幾平嫁,佢連埋盆底買個價錢同新苗係一樣嫁,但新苗無盆嫁,有d仲比新苗平,我都好想買d好細ge花盆仔呀,攞d細細個ge花盆種野,好似好得意咁,我家姐係台灣見過有得買,係超細,盆口直徑只有4cm,台灣d花市有好多仙人掌都用呢d盆種黎買,我有4盆,只得意,用呢做擺設一留
Juna 發表於 2009-3-27 18:23:01 |顯示全部樓層
上網睇, 淘寶有, 5毛子一隻, 約9cm, 澳門有人可以代購, 計埋運費手續大約一蚊個, 新苗要7 蚊一個(細)...打算明天去拱北問下...
flora0908 發表於 2009-3-27 18:29:52 |顯示全部樓層
可唔可以比個網我睇下呀,唔該
flora0908 發表於 2009-3-27 18:53:16 |顯示全部樓層
嘩,咁平ge
Juna 發表於 2009-3-27 19:10:27 |顯示全部樓層
flora0908: 嘩,咁平ge
計埋運費同手續費都平好多...代購戈個報左價, 但係運費要到時至知...明天如果走一趟都買唔到, 我就會去落訂...要10日8日先有...訂埋育苗盆同珍珠岩...
Freestar 發表於 2009-3-27 20:06:03 |顯示全部樓層
去大陸買花時可以問她拎!(街市附近)
在附近還可以捨!~or留意下垃圾桶,有時有得捨!
在不是就自己整!
Juna 發表於 2009-3-27 21:22:04 |顯示全部樓層
Freestar: 去大陸買花時可以問她拎!(街市附近)
在附近還可以捨!~or留意下垃圾桶,有時有得捨!
在不是就自己整!
自己點整呀?
Freestar 發表於 2009-4-1 19:47:25 |顯示全部樓層
家中用完的器皿,cut頭,就ok!!~
還可以裝飾一下!~
想要小細小膠盆仔,可以用飲水樽cut頭!~就可以!
Juna 發表於 2009-4-1 20:13:34 |顯示全部樓層
哈! 小朋友飲左的盒裝飲品都留左來做花盆仔...外賣番來的飲品杯亦留了
Juna 發表於 2009-4-5 19:12:15 |顯示全部樓層
尋日去左拱北, 想話去睇下有冇得執花盆仔, 唉! 無啦, 佢地精左, 將花盆仔收埋, 唔掉啦, 無得執
今日去祐漢的花舖買花盆仔, 兩蚊一個, 花盆碟, 一蚊一隻

聯絡園藝館|手機版|HKplants