我摰愛的書之一

作者: Donder 发表于 2009-1-2 18:28:59
3383 29
N N N N N 年前, 睇到我喊晒架 ! 睇完又睇, 又再睇, 擺埋一邊, 一段時間後, 又再拿來睇. 她的 (大鬍子與我), 寫得很生活, 很細膩, 很有感情, 看完有會心微笑的感覺 !
JicJicmom 發表於 2008-11-20 09:25:21 |顯示全部樓層
我都係三毛0既粉絲 . 小學就有讀佢0既書 , 大少少同家人去台灣, 第一件事就係中入去書店, 買齊三毛一系列0既書 .....
佢 "走" 0既新聞一出, 我真係喊左出黎 ...... 但 , 我又想 ....佢一直都想見番荷西,其實係唔係要替佢高興呢 ....
Donder 發表於 2008-11-20 14:08:40 |顯示全部樓層
嘩 ! 你是個好, 好, 好學生啵, 小學就有讀課外書, 又讀三毛, 我幼稚園時, 已做逃學威龍, 嘻......嘻.... 另, 她的走, 都好撲朔迷離.
JicJicmom 發表於 2008-11-20 14:36:15 |顯示全部樓層
好學生....你以為喇 ~~ XD
我細個好野性下 周圍走無時停 , 唔抄手冊又成日唔見野 . 試過要返學就話唔使返, 唔使返學就走左返學校 ~ 睇三毛0既書 , 係因為以前無得睇電視 , 佢寫得沙漠咁吸引 , 咪愈睇愈多囉 ~~
我最記得佢寫包餃子 , 響沙漠睇女人排毒 .....XD
我最記得響台灣3日, 就睇哂佢本 "送你一匹馬"
Donder 發表於 2008-11-20 14:51:05 |顯示全部樓層
係呀, 撤哈拉的故事也好經典架, 我睇她的書, 第一本就是 (撤哈拉的故事) , 一睇,就被她吸引住了, 有一篇, 講她收到從台灣寄來的好多特別食物, 一整中國餐, 又比荷西及他的同事大口, 大口地吃晒 ! 好好笑架 ! 林返轉頭, 都幾似大舊得, (有D似牛吃牡丹, 不識寶的感覺 !)
蘑菇 發表於 2008-11-20 17:55:29 |顯示全部樓層
我都有睇撤哈拉的故事呀,d 內容好好笑架,我記得有一篇係講佢去浴場見到嘅景象,好深刻,話果度d人好耐先沖一次涼,所以可想而知幾恐怖....  同埋起篇文中可以feel到三毛係幾咁愛荷西... 佢走了真係可惜
Donder 發表於 2008-11-20 18:28:27 |顯示全部樓層
我覺得, 她決定走, 又真是好可惜, 文人多大話, 所以筆下可寫出許許多多, 活生生的故事及生活點滴, 文人也有藝術家的脾性, 就是多愁善感, 她曲折的一生, 悽美的愛情, 正因如此, 在我腦內迴響, 永不磨滅 !  (有段時間, 好想去下迦納利群島)
nuage 發表於 2008-12-10 01:41:34 |顯示全部樓層
你哋咁好記性嘅﹗我係中學時睇過﹗內容唔係好記得囉﹗
Donder 發表於 2008-12-10 23:27:02 |顯示全部樓層
nuage: 你哋咁好記性嘅﹗我係中學時睇過﹗內容唔係好記得囉﹗
我睇得好投入架, 更記得啦 !
nuage 發表於 2008-12-12 01:35:57 |顯示全部樓層
等我得閒再睇吓先﹗
花草之家 發表於 2009-2-3 10:52:55 |顯示全部樓層
哈、、、我今日先至睇到有尼個群,N年前我巳經好鍾意睇三毛D書架la。
Donder 發表於 2009-2-4 04:31:54 |顯示全部樓層
花草之家: 哈、、、我今日先至睇到有尼個群,N年前我巳經好鍾意睇三毛D書架la。
淨係知你鍾意睇衛斯理咋, 原來, 三毛都arm , 她寫的生活小品, 真是好有感情架 !  :-)   我都帶左幾本過來 !  哈......哈......
花草之家 發表於 2009-2-4 15:34:00 |顯示全部樓層
我N年前巳經鍾意係書店租書睇,同埋係圖書館借書,金庸、倪匡、三毛,我都好喜歡,三毛寫的異地風情真的好吸引,你係德國想買三毛D書我諗都會有D困難,你帶定就真係叻。
Donder 發表於 2009-2-5 14:49:31 |顯示全部樓層
花草之家: 我N年前巳經鍾意係書店租書睇,同埋係圖書館借書,金庸、倪匡、三毛,我都好喜歡,三毛寫的異地風情真的好吸引,你係德國想買三毛D書我諗都會有D困難,你帶定就真係叻。
金庸, 我都曾經睇過幾個故事, 一開始睇, 就不能放下本書架啦, 好慘 ! 另, 三毛及荷西的生活小記, 寫得細膩, 感情流露, 真是百看不厭 ! :-)   我呢到, 小鎮仔, 根本無中文書可買到.
legend 發表於 2009-5-30 21:47:49 |顯示全部樓層
我都係佢fans,我最愛看三毛同老公在沙漠的生活.
Donder 發表於 2009-5-31 05:16:46 |顯示全部樓層
legend: 我都係佢fans,我最愛看三毛同老公在沙漠的生活.
她寫的片段, 真是好生活化, 但又好感人, 看下一本, 再看下, 又一本, 真是百看不厭呢 !
沙巴軍曹 發表於 2017-2-27 03:22:08 |顯示全部樓層
淘沙浪漫多小回 錐心苦痛何其多 無奈無助無情天 荷悲命運隔東西
沙巴軍曹 發表於 2017-2-27 03:23:45 |顯示全部樓層
黃沙共舞把臂飛天 緣訂三生來世夢圓
沙巴軍曹 發表於 2017-2-27 14:01:15 |顯示全部樓層
這處像 荒蕪的沙漠 真喜歡  相逢不須相識             相識不須相逢     很肚餓 有飯食嗎
沙巴軍曹 發表於 2017-2-27 15:20:23 來自手機 |顯示全部樓層
剛剛比荷西上咗身半個月
12下一頁

聯絡園藝館|手機版|HKplants