公屋仔鄉下仔好友農務合作社 - 巴絲光臨

作者: jeffiau 發表于 2010-11-24 09:55:09
3337 17

各位巴打絲打, 歡迎光臨。
很感謝各位參觀我的首個農作地。

講少少前因先,
為甚麼公屋仔無啦啦會多塊地?
中了六合彩?娶嫁了個有錢人...?

其實事願是這樣的:
=公屋仔 =my friand

: 叫你早D入黎啦, D野食又唔夠入味, 陣間點燒野食呀?

: &$(*%*@....仲不夠早? 大佬你住邊呀, 早一晚入黎訓好不好?

: 那你應該一早拎一大包入黎!!那我可以早一晚醃!

:你傻的?你又不是不知我咩環境,邊有可能採收咁多?!你估你呢度呀!你種丫不如...!

: (貪靚)...唔制!

如是者, 燒多幾次野食, 醃多幾次野, 他開始支持不住,
有晚他打給我
: 喂你上次咪話係我度種o既... 就咁話啦! 我執開左個露台, 仲準備塊地出黎. 你幾時過黎?

:......(呆左...俾不到反應)

於是, 我就提供種子,泥, 盆等資源周末入去打理,
不說太多了, 去相!

九層塔,
是他的印尼鄰居送贈的, 散發lemon香味。

原本fvn送的香茅. 在我度就要快死,
一去到就生龍活虎...

綠薄荷.
準備了一些給n-blythe

蘆薈, 種幾多也不夠用

芥蘭和生菜

蕃茄

下回再續。
謝謝各位。

評分

查看全部評分

esmonhk 發表於 2010-11-24 20:38:48 |顯示全部樓層
好野...見到你的農田
回復

SSL200507 發表於 2010-11-24 23:18:14 |顯示全部樓層
Congratulations!  You have your <own> farm now.  

Wishing you good harvest and good health!  As you have to travel every Sat. to your <own> farm.  
回復

jeffiau 發表於 2010-11-24 23:28:36 |顯示全部樓層
好野...見到你的農田
esmonhk 發表於 2010-11-24 20:38

Congratulations!  You have your  farm now.  

Wishing you good harvest and good health!  As you ha ...
SSL200507 發表於 2010-11-24 23:18

謝謝支持
但其實塊地唔係我的,
覺得自己似打工多d
THANK SUPPORT
回復

SSL200507 發表於 2010-11-24 23:42:03 |顯示全部樓層
Don't think like that.

Make your job as your hobby and make your hobby be your career.  Do it with your enthusiasm and your smile.  
回復

jeffiau 發表於 2010-11-25 09:27:34 |顯示全部樓層
Don't think like that.

Make your job as your hobby and make your hobby be your career.  Do it with  ...
SSL200507 發表於 2010-11-24 23:42

呵呵, 其實我也開心架,
不過塊地我無份架真係(話不到事. so我覺得似打工)
回復

SSL200507 發表於 2010-11-25 09:47:07 |顯示全部樓層
No problem.  Do enjoy.  
回復

N-Blythe 發表於 2010-12-6 14:41:24 |顯示全部樓層
娛樂在工作中,輕鬆又自如   ew (126).gif
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-12-8 14:23:56 |顯示全部樓層
回復 1# jeffiau
哈哈...你o既帖同對話都好有趣...雖然似打工...不過如果有塊地比我種下我會好開心...
回復

jeffiau 發表於 2010-12-8 15:03:26 |顯示全部樓層
娛樂在工作中,輕鬆又自如
N-Blythe 發表於 2010-12-6 14:41

回復  jeffiau
哈哈...你o既帖同對話都好有趣...雖然似打工...不過如果有塊地比我種下我會好開心... ...
BTG_CARMEN 發表於 2010-12-8 14:23

謝謝支持~
希望會再有更多農作物分享啦
PS.多謝你們一直都咁支持我
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-12-10 08:30:39 |顯示全部樓層
回復 10# jeffiau
期待你o既分享...我都未得閒影相post上尼...不過睇下農友們o巴成果都開心...
回復

jeffiau 發表於 2010-12-10 12:39:36 |顯示全部樓層
回復  jeffiau
期待你o既分享...我都未得閒影相post上尼...不過睇下農友們o巴成果都開心... ...
BTG_CARMEN 發表於 2010-12-10 08:30

還記得你當年給我的植物嗎?
他們都開枝散葉, 分發到不少人中
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-12-10 13:24:26 |顯示全部樓層

========================
咁快??邊有當年咁耐呢...幾個月前之嘛...咁而家種緊d咩??
係噃...麝香薄荷發左芽未??我果d發唔到呀...我想睇下佢係點樣o架...
回復

jeffiau 發表於 2010-12-10 13:27:41 |顯示全部樓層
========================
咁快??邊有當年咁耐 ...
BTG_CARMEN 發表於 2010-12-10 13:24

呵呵, 因為我俾枝條別人麻~~

其中一份
http://hkplants.com/viewthread.p ... p;highlight=jeffiau
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-12-10 14:35:49 |顯示全部樓層
回復 14# jeffiau
其中一份
http://hkplants.com/viewthread.p ... p;highlight=jeffiau
=======================================
咦?呢隻o係你比種子我果隻"射"香薄荷呢呀???如果遲d有枝條分枝比可得唔得???因為我果d發唔到...
回復

jeffiau 發表於 2010-12-10 14:37:16 |顯示全部樓層
不是啊, 是你俾我d薄荷,

我d"射"香薄荷都無發到啊,
不過我放了一份去我個FD度,
如果發到我成盆俾你丫
回復

jeffiau 發表於 2014-2-15 13:55:26 |顯示全部樓層

(功能有點唔識用添....)

轉眼間把這裡荒廢了,不過現在公屋仔的好友農務合作社不但沒有荒廢,還愈做愈大....

大家有無掛住我呀? 有無掛住公屋仔在有限地方發揮無窮的創意。
今日不再了,因為公屋仔如今己發展到可以有3萬米平方話事去種乜都得。
曾幾何事,我消失都是為了和大家一樣,希望努力建立自己的的容身之處。其後再發現根本無可能...
香港D樓唔係俾香港人買!
如果要我買到之後日日食面包,那我選擇繼續做個揸波子的公屋仔。

感慨完,講得太遠了...
想俾大家睇下最近採收左乜。

其實我早在去年年中苗的時侯買回來,
聖誕時更扮聖誕樹添!!! (之前的相包括苗和扮聖誕樹都未搵到, 各位睇住D近照先)

原本我是想買柑桔(青色果D),但找不到,最後買了四季桔。

不過用有機種植,桔又細,又酸....

唔知點樣種先至又大又甜又有機呢?!

。。。。想得太遠!諗下下個節目它們扮咩先~

無錯呀!種到咁大當然唔會掉左繼續續種啦!!!

哇....三萬米平方....我諗都無諗過.....  發表於 2014-2-15 14:38
回復

jeffiau 發表於 2014-2-15 15:47:33 |顯示全部樓層
jeffiau 發表於 2014-2-15 13:55
(功能有點唔識用添....)

轉眼間把這裡荒廢了,不過現在公屋仔的好友農務合作社不但沒有荒廢,還愈做愈大.. ...

m36252: 是呀, 有人想我種落地, 但我怕將來搬動麻煩, 所以都係種盆。
回復