香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)西式 意大利香草包

意大利香草包

作者: cklife 發表于 2010-10-17 22:54:40
5906 16
意大利香草包配青醬好好味呀~~~

今次用既香草油係百里香,放係麵糰中間既係今期採收既新鮮馬鬱蘭。
因為無準備其他材料,所以包麵就只有一個個洞洞,大家有橄欖火腿等等可以塞入D洞洞度一齊焗。

義大利香草麵包
高筋粉315G
低筋麵粉135G
細砂糖25G
乾酵母9G
水250G
橄欖油45G

製法︰
  • 材料除油外全部混合,略揉搓成麵糰,成麵糰後再加入油一起揉搓至麵糰光滑,發酵至二倍大。
  • 整形︰把香草均勻搓入麵糰中,再把麵糰用麵粉棍擀成焗盤大小,烤盤放上牛油紙,再將麵糰放上,略壓把麵糰均勻的平鋪在盤上,用手指壓出一排洞,發酵至二倍大。
  • 發酵完用噴壼把橄欖油噴在麵糰表面,灑上鹽再用手指在之前壓出的洞上用力壓至盤底。
  • 預熱烤爐,放入麵糰以180度焗15分鐘。

註︰
  • 橄欖油先以香草浸泡一星期增加香味。
  • 最後一次發酵後,所灑上的食鹽是海鹽,焗完不會溶化, 再用手指壓洞後可以放上各式不同食材於洞上(橄欖片、火腿片、乾果、香草等等)
  • 用小焗爐的朋友要注意,因為發熱線近麵包面,所以要留意,包面上色後就要蓋上錫紙才繼續焗,不然焗好了,麵包面就燶了。
依個包好清楚睇到我個焗爐D火力喇...中間大火四周細火....

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-10-18 00:03:14 |顯示全部樓層
好得意, 好似枕頭~
成品右手面那舊黑色東東是?
回復

cklife 發表於 2010-10-18 07:28:48 |顯示全部樓層
好得意, 好似枕頭~
成品右手面那舊黑色東東是?
jellyfishy 發表於 2010-10-18 00:03

相影得唔係咁好...果舊係青醬....要黎搽麵包架....
回復

JJUNE 發表於 2011-5-9 14:19:07 |顯示全部樓層
請問這個份量是供多少人吃??
回復

八王爺 發表於 2013-4-12 16:11:18 |顯示全部樓層
哩個帖教意大利香草包可以用趕面棍!!
回復

Apple818 發表於 2013-4-15 13:57:06 |顯示全部樓層
我見其他義大利香草麵包的食譜都有鹽的 (份量跟糖差不多, 所以我覺得好咸). 這個食譜沒有鹽, 是否可以刪去鹽呢?
回復

cklife 發表於 2013-4-18 20:17:55 |顯示全部樓層
其實原食譜有鹽既...入焗爐前係麵糰面酒上海鹽,焗完食時會咸咸地。

而我就唔落鹽...你可以試下....亦可以唔落鹽,係面舖上橄欖片,再入爐焗。
回復

cklife 發表於 2013-4-22 19:50:08 |顯示全部樓層

今天又做香草包,改用17小時中種法,用麵包機攪拌和發酵,再放入焗爐。
試試做餡包,真的很好吃。

回復

031504 發表於 2013-6-17 01:43:44 |顯示全部樓層
呀! 我到現在都未整!
我上兩年睇完而經想整!!
回復

031504 發表於 2013-6-17 01:46:34 |顯示全部樓層

想問發酵時間係幾長? 要放雪櫃嗎?
同埋火腿料放洞洞好似好易丟出來,仲有咩放法可以建議>.<"

再用手指壓洞後可以放上各式不同食材於洞上(橄欖片、火腿片、乾果、香草等等)
咁係焗完再放料還是先放再焗(?)
加茄醬會夾嗎@_@,,,,

好多問題添
回復

cklife 發表於 2013-6-17 07:53:52 |顯示全部樓層

想問發酵時間係幾長?
發酵時間係同一般麵包差唔多,都要視乎你用既酵母活力、溫度、濕度等等....

要放雪櫃嗎?
有餡麵包最好放雪櫃,食時用錫紙包住放焗爐翻熱,如果覺得麵包較乾可以灑少少水再包錫紙。但一般油多既麵包唔會好乾,但減左油整會乾少少。

同埋火腿料放洞洞好似好易丟出來,仲有咩放法可以建議>.<"
做餡料麵包包實咪唔掉出黎囉,火腿切細絲亦比較無咁易甩出黎,就係做好麵糰要整型時,將麵糰分二份,底一塊麵一塊,你火腿茄醬之類可以放中間,四邊壓實唔好漏餡,中間用叉拮小洞。

再用手指壓洞後可以放上各式不同食材於洞上(橄欖片、火腿片、乾果、香草等等)
咁係焗完再放料還是先放再焗(?)

先放再焗

加茄醬會夾嗎@_@,,,,
依個我睇唔明

怕易濃或者想要焗完都濕濕地既材料,用依種方法。

我冧果位朋友想茄醬夾意大利包!其實有個番茄抹醬用來沾面包好好食,不必用茄醬。  發表於 2013-6-17 15:04
回復

031504 發表於 2013-6-17 23:39:41 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-6-17 07:53
想問發酵時間係幾長?
發酵時間係同一般麵包差唔多,都要視乎你用既酵母活力、溫度、濕度等等....

謝謝回覆^^

但係"發酵時間係同一般麵包差唔多"唔明,,因為我未整過麵包的T.T
平均一小時夠嗎? @@

茄醬係想茶入去麵包入面焗,會否太濕影響到效果@@?

打算做來和朋友去野餐享用^.^

如果你有麵包機就用麵包機發酵個功能囉...夠時間佢會叫你。  發表於 2013-6-18 07:41
你未整過麵包,建議先整無餡包,成功左先試其他。我都係討論區學整包,其間垃圾筒都肥左唔少,所以你要預算唔係一次就成功。  發表於 2013-6-18 07:06
茄醬茶入去既話四條邊唔好搽,咁包實佢壓邊時佢先會痴得住唔漏餡。  發表於 2013-6-18 07:04
發酵時間你預一小時,多數麵包都夠....但要留意有D麵包發酵二十幾分鐘就夠,你去youtube搵片睇下就知發酵夠係點既樣。一般係發大二至三倍。  發表於 2013-6-18 07:03
回復

cklife 發表於 2013-6-18 07:38:59 |顯示全部樓層

一小時發酵法`
https://www.youtube.com/watch?v=Pr3sFbnO234
法酵前基本整型
https://www.youtube.com/watch?v=8Ht3xwDnHD0
無餡香草包
https://www.youtube.com/watch?v=U4jBKv9GszM
Pizze包做法(焗前將炒熟洋葱同芝士放係包麵,再拎去焗)
https://www.youtube.com/watch?v=T-7TmQDJSko
有餡包
https://www.youtube.com/watch?v=vpc9XSG0IEM

我放左製作過程係blog 可以去睇下。係blog度我係用另一個食譜,我覺得好食D既,同埋我係用麵包機搓麵糰同發酵,再用焗爐焗。
http://venus1022.blogspot.hk/2013/04/blog-post.html

中間想夾茄醬,唔一定整有餡包,可以做無餡,再係中間切開佢,再似三文治咁夾野落去。
(依條片有示範 https://www.youtube.com/watch?v=S-4_-g2zaE0)
想中間餡用茄醬,唔好真係就咁放D街外買既樽裝茄醬落去,會好難食。個餡點都煮一煮調下味好D。
回復

031504 發表於 2013-6-20 00:28:31 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-6-18 07:38
一小時發酵法`
https://www.youtube.com/watch?v=Pr3sFbnO234
法酵前基本整型

慢愎研究下先hehe~~~

下,我仲諗著直接買樽裝茄醬,,

唔想煮,諗諗皇爺講果隻醬,或者意大利粉醬或其他搽麵包既醬,或者茄汁味罐頭。  發表於 2013-6-20 07:29
回復

八王爺 發表於 2013-6-20 15:08:51 |顯示全部樓層
番茄牛油抹醬
這個是我在意大利廳餐吃麵包時拌吃的醬,不是一般的一塊牛油,而是加了茄膏和香料的抹醬。

材料:1. 無鹽牛油125g (較香,吃素者可用植物油); 2. 茄膏/日曬茄醬150g-200g; 3. 切碎的蒜頭3-5瓣;
          4. 意大利香草2茶匙(乾)。若用新鮮的羅勒+迷迭香+OREGANO等切碎適量。

做法:
1. 牛油/植物油在室溫下軟化後,依序加入蕃茄醬、蒜頭及香料草完全混合。
   鮮紅的茄醬應轉為橙色。
2. 加點鹽調味。醬的味道應該香而不鹹,室溫下軟滑而不溶化。

多謝配方....抄底先  發表於 2013-6-23 07:51
回復

031504 發表於 2013-6-21 21:38:35 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-6-20 15:08
番茄牛油抹醬
這個是我在意大利廳餐吃麵包時拌吃的醬,不是一般的一塊牛油,而是加了茄膏和香料的抹醬。

原來整個包都幾多野搞  
回復

JC208 發表於 2013-7-13 17:33:16 |顯示全部樓層

好pro丫, 借問聲用光波爐可以做到嗎 ? 睇過blog, 請問麵包機是否要用好pro個D ? 幾百蚊個D可以嗎? THX

我無用過光波爐所以唔知做唔做到,依個包我要用焗爐焗先靚,麵包機只用黎搓粉同發酵,我個麵包機買左三百幾蚊...  發表於 2013-7-13 20:57
回復