香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 秋啖秋葵

秋啖秋葵

作者: 八王爺 發表于 2010-10-12 16:29:31
4083 11
秋葵大家有無食過呢?

秋葵 學名Abelmoschus esculentus, 又名 羊角茄,潺茄,毛茄,英文一般叫 Lady's finger 或者 okra (印度話?)
含豐富鈣,維他命A,B,C 及 果膠,所以切開佢,滑潺潺。

如何揀秋葵? 一般要嫩,入口爽脆。老秋葵可以用來煮咖喱。

看看圖:
左邊梗飽滿的嫰,右邊梗空心稍老。
切去梗,看的更清楚。

然后要去花托位,那部份硬,口感不佳。
去梗後,下面一圓位是開花時的花托位,要用刀批去。
比較一下未切梗,左邊,同切咗梗的樣,右邊。
未批花托位,左邊,同批咗之後,右邊。

批完花托位,咁就可以預備煮秋葵,做各樣菜的配搭。

買咗老秋葵點算?可以成條做咖哩,或者切小段,較易入口。
橫切後看到左邊肉厚啲,五邊形,嫰。右邊肉薄,星形,稍老。
另一個「老秋」的外表角邊褐色,切開啲種子有少少褐色斑。
圖中右邊的種子沒有褐色斑,都不算老,只是稍老。

白灼秋葵,加啲蒜蓉,清爽的小菜一碟!

評分

查看全部評分

fianfumy 發表於 2010-10-12 18:53:06 |顯示全部樓層
我都好真意食秋葵呀 , 用來白灼和整咖哩 , 有時切片, 加埋栗米和靈芝菇一齊炒呀 .
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-12 23:56:55 |顯示全部樓層
公主教過整過醃秋葵~~
真係好好好好食架~~ 
不過口感呢家野呢,就唔係人人接受~ (種子黏黏的感覺)
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-12 23:57:58 |顯示全部樓層
check過秋葵食療,原來佢對修補胃黏膜很有幫助的~
回復

oneonewe 發表於 2010-10-13 00:01:36 |顯示全部樓層
種緊
希望快D有得食!
回復

cklife 發表於 2010-10-13 09:31:09 |顯示全部樓層
多謝教我點分秋葵老嫰,下次買菜識得點揀喇...
回復

八王爺 發表於 2010-10-13 10:30:41 |顯示全部樓層
我都係食得多,慢慢留意到。
初初食,偶然買到幾枝 「老秋」真係好難食,又粗又嚡。
於是冧起印度人整咖喱好鍾意用佢,就攞黎煮咖喱,真係好得。

幾年前一大包只買6元-8元,依家要12元,真係物換星移。
最好都係自己種。
回復

KandT 發表於 2010-10-13 10:35:28 |顯示全部樓層
種緊
希望快D有得食!
oneonewe 發表於 2010-10-13 00:01

秋葵怕冷, 深秋開始會枯, 快d谷大佢, 吃得幾多得幾多.
回復

mono 發表於 2010-10-14 10:32:58 |顯示全部樓層
多謝教我點分秋葵老嫰,下次買菜識得點揀喇...
cklife 發表於 2010-10-13 09:31

CK,揀細條啲,軟身嘅,唔好見到有子凸起。就應該無乜點衰。
回復

cklife 發表於 2010-10-14 11:07:58 |顯示全部樓層
CK,揀細條啲,軟身嘅,唔好見到有子凸起。就應該無乜點衰。
mono 發表於 2010-10-14 10:32

係呀....我記住....我今年先學人食秋葵,以前唔食..怕左佢D潺.....不過見D人種得咁開心....又話有益就學下點食囉...到依家都只係接受到煎蛋...因為會無咩潺.....而且買到靚既話,好甜好好食...
回復

fianfumy 發表於 2010-10-14 12:52:26 |顯示全部樓層
去年我種的秋葵, 收成時有5吋長 , 入口也很嫩很軟呀 ..
但今年我又再種 , 可能是不同品種啦, 早2天收到時約4吋長, 入口卻又硬又老了 .
回復

八王爺 發表於 2010-10-14 14:23:35 |顯示全部樓層
fainfumy, 秋葵都有幾個品種嘅,自家種的我不知道是哪一種。
不過,街巿買嘅,最少有兩種,一種係大向長身,一種係肥短身。
而見過有 褐色皮的,不過很罕有。
回復