簡單順手炒土豆絲

作者: cklife 發表于 2010-10-10 09:51:43
5630 6
依個炒法太簡單喇....薑、蔥、土豆都唔難種呀....係大陸食過好中意,所以番黎時不時會煮...

炒土豆絲
材料︰馬玲薯二個(切細絲)、薑蔥適量(切絲)、麻油適量、鹽適量

1.馬玲薯絲用清水洗去表面澱粉,晾乾備用。
2.燒熱油鍋,下蔥絲爆一下,下馬玲薯絲,炒至熟(如感黏鑊可再加少許),再加入蔥,下鹽調味。
3.最後灑上麻油,上碟即成。

(馬玲薯挑澱粉較少的品種,炒時比較不黏鑊,而且口感較爽。)

評分

查看全部評分

peggykyw 發表於 2010-10-10 15:33:22 |顯示全部樓層
煮法簡單, 清清地又飽肚, 幾好啵, 屋企有幾隻有機薯仔, 一於今晚試吓整!
回復

fianfumy 發表於 2010-10-10 23:09:31 |顯示全部樓層
炒土豆絲的確很好呀 , 我未試過ck 你咁炒, 下次我都可以試下呀 ,  我有時都加少少肉絲一齊炒呀 , 都幾好餸飯呀 .
回復

cklife 發表於 2010-10-11 10:56:10 |顯示全部樓層
炒土豆絲的確很好呀 , 我未試過ck 你咁炒, 下次我都可以試下呀 ,  我有時都加少少肉絲一齊炒呀 , 都幾好餸 ...
fianfumy 發表於 2010-10-10 23:09

可以加臘肉或臘腸會香D...
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-11 10:59:11 |顯示全部樓層
請問下邊種馬玲薯係澱粉較少既品種呀,可唔可以比d相睇下
回復

cklife 發表於 2010-10-11 11:15:47 |顯示全部樓層

好多種都係架....焗薯、同街市賣煲湯話好粉果D就係澱粉會出得多D,用黎炒易痴鑊...

你用煲湯唔好食果D就對....我知新薯會無咁粉...另外我係超市買過紅皮薯仔要黎炒都OK...

不過品種真係要自己試試...因為我有試過一D炒出黎食落有薯仔香...有d就無香味...我用紅皮果隻就無香味...不過一樣爽口...

其實,焗薯我都有炒過,都炒到,不過要落多D油,同埋唔可以炒太耐,食落都幾好食。

所以,如果用易潔鑊,都可以唔理佢咩種....咁就唔洗限死自己....因為我唔係用易潔鑊,所以會要揀薯仔囉...
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-10-11 12:24:30 |顯示全部樓層
明白晒,唔該晒
回復