溪黃草紫蘇茶

作者: cklife 發表于 2010-10-3 16:12:12
9555 33

依個茶係我去旅行時會做既,包好一日一個茶包,每日焗黎飲。

見公主依排大食海鮮宴.....請你飲番杯茶....解下D蝦蟹蜆既濕毒....

溪黃草紫蘇茶

溪黃草茶1湯匙

紫蘇葉1湯匙

菊花4

乾薑1

茶包袋1

(以上材料製成茶包,用沸水沖泡)

功用︰清熱解毒利水去濕。

=========================

溪黃草

溪黃草具有清熱利濕、退黃祛濕、涼血散瘀的功效,用於治療急性黃疸型肝炎、急性膽囊炎、痢疾、腸炎、跌打瘀痛等病症。溪黃草在廣東各地臨床應用普遍,並開發出多種以之為主要原料的防治肝炎的保健產品。

資料來源︰http://baike.baidu.com/view/41172.html?goodTagLemma

紫蘇葉

發汗解表,宣肺止咳,行氣和胃,解魚蟹毒。

資料來源︰http://www.e2121.com/herb_db/viewherb.php3?viewid=16&setlang=2

乾薑

心腹冷痛,腰痛,瀉下,反胃乾嘔,淤血,肕血。炮薑-心腹冷痛,脹滿,下痢,霍亂,肕血,吐血,血痢,崩漏。

資料來源︰http://www.doctoryang.info/health_detail.php?id=2217

菊花

疏風,清熱,明目,解毒。
治頭痛,眩暈,目赤,心胸煩熱,疔瘡,腫毒。

資料來源︰http://www.poptool.net/health/dir_cndrug/f_1/dir_22/zhongyao_440.html

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2010-10-3 16:16:13 |顯示全部樓層
cklife

多謝你呀~飲多D先得咋~
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-3 23:41:28 |顯示全部樓層
溪皇草茶, 一般茶葉店有售?
回復

fianfumy 發表於 2010-10-3 23:53:21 |顯示全部樓層
請問乾薑邊度有得買呀 ?
回復

cklife 發表於 2010-10-6 10:05:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-10-3 23:41

我係大陸買架....香港呢...我無去搵過...我諗...去藥材舖或國貨公司問下....
等我下次問下個朋友香港邊度有得賣先...
其實溪皇草茶對夜訓肝火盛好好架....我老公生牙瘡都飲番好...我喉龍發炎又飯番好...
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-10-6 10:08:05 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-10-3 23:41

我見過有間叫家興超級市場
回復

cklife 發表於 2010-10-6 10:08:11 |顯示全部樓層
請問乾薑邊度有得買呀 ?
fianfumy 發表於 2010-10-3 23:53

藥材舖有賣...

其實可以自己將D薑切左片,風乾或晒乾就得架喇....無乾薑用新薑都得...

因為做茶包去旅行用,所以用乾薑,鮮薑怕佢會發霉....

其中紫蘇+鮮薑係感冒初起既食療.....所以係一個茶好多個功用架...
回復

cklife 發表於 2010-10-6 12:08:30 |顯示全部樓層
我見過有間叫家興超級市場
wendy_choy_hk 發表於 2010-10-6 10:08

多謝報料...
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-6 12:09:34 |顯示全部樓層
紫蘇葉超市有售嗎? 一向唔多覺單賣葉~~
回復

muitau 發表於 2010-10-6 12:30:17 |顯示全部樓層
紫蘇葉超市有售嗎? 一向唔多覺單賣葉~~
jellyfishy 發表於 2010-10-6 12:09

藥材鋪咪有囉, 2-5蚊好多架喇!
回復

muitau 發表於 2010-10-6 12:35:10 |顯示全部樓層
藥材舖有賣...
其實可以自己將D薑切左片,風乾或晒乾就得架喇....無乾薑用新薑都得...
因為做茶包去旅 ...
cklife 發表於 2010-10-6 10:08

你啲配方簡單得黎用途又廣....紫蘇+薑,記低佢先!
話時話我尋日專登去搵江一葦本書,點知沙田得一本,仲要係參考書級不外借,我借左睇一陣,同時諗,咩書至可以去到呢個級數呢?係咪因為佢咁有料呢?本書新速速,係胡仙時代既星島報業出既,唔怪得你話唔再有啦.
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-10-6 12:43:45 |顯示全部樓層
回復 11# muitau

沙田冇,其他地方有.你可以用internet幫你hold然後transfer比你,但要比HK$2.50
回復

cklife 發表於 2010-10-6 15:30:42 |顯示全部樓層
你啲配方簡單得黎用途又廣....紫蘇+薑,記低佢先!
話時話我尋日專登去搵江一葦本書,點知沙田得一本,仲要係 ...
muitau 發表於 2010-10-6 12:35

我果時係葵興間圖書館就咁借黎睇架咋....會唔會佢爛下一本爛下一本...爛剩唔係好多,所以家咁呢?
係囉你試下登記訂書呀...可能有架...
========

紫蘇同薑都有解毒功效...外出食野...多少會食到海鮮..亦比較有機會出腸胃方面既問題...所以整定d茶飲安心D...
回復

八王爺 發表於 2010-10-6 16:06:57 |顯示全部樓層
不用乾薑,用鮮薑。
去旅行都可以帶一舊架,薑唔會爛嘅。
溪皇茶真係好難搵。
不過,我飲 Celestial 玉桂萍果茶,都好好架!
回復

cklife 發表於 2010-10-6 16:20:48 |顯示全部樓層
不用乾薑,用鮮薑。
去旅行都可以帶一舊架,薑唔會爛嘅。
溪皇茶真係好難搵。
不過,我飲 Celestial 玉桂萍 ...
八王爺 發表於 2010-10-6 16:06

今次真失策....介紹左樣野香港原來唔易搵既....係大陸周圍有得賣...都無為意到添....
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-6 16:30:23 |顯示全部樓層
去d大葯房問下有無溪皇草~~
回復

muitau 發表於 2010-10-7 10:25:54 |顯示全部樓層
回復  muitau
沙田冇,其他地方有.你可以用internet幫你hold然後transfer比你,但要比HK$2.50 ...
wendy_choy_hk 發表於 2010-10-6 12:43

我果時係葵興間圖書館就咁借黎睇架咋....會唔會佢爛下一本爛下一本...爛剩唔係好多,所以家咁呢?
係 ...
cklife 發表於 2010-10-6 15:30

早呀各位,
我有上網搵,不過就我腳既本本都要hold咁濟,我想慳得一蚊得一蚊丫嘛
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-7 14:44:19 |顯示全部樓層
買晒材料喇~今晚可以沖嚟飲嚕~

溪皇草~
紫蘇葉~
乾薑~
乾菊花~

回復

cklife 發表於 2010-10-7 15:22:02 |顯示全部樓層
買晒材料喇~今晚可以沖嚟飲嚕~

溪皇草~

紫蘇葉~

乾薑~

乾菊花~
BanbieChan 發表於 2010-10-7 14:44

溪皇草你係邊度買架....過D料黎丫....

下次有得擇既話要葉多D枝少D.....不過我第一次買都係好多枝...
不過硬係覺得你D同我D個樣唔係好同...你係買散裝定真空包裝架?
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-7 15:28:26 |顯示全部樓層
溪皇草你係邊度買架....過D料黎丫....

下次有得擇既話要葉多D枝少D.....不過我第一次買都係好多枝...
不過硬係覺得你D同我D個樣唔係好同...你係買散裝定真空包裝架?
cklife 發表於 2010-10-7 15:22

CK

我喺呢度買架,係散裝嘅,呢度5蚊咋~

回復

12下一頁