椰汁糕(紅荳沙夾心)

作者: 八王爺 發表于 2010-9-29 14:54:28
3580 7
剛才回家吃午飯,順便用做冰皮月餅剩下的豆沙,做了小點心。

材料:椰漿一包200ml,水400ml,豆沙適量,糖60g,苟蒻凍粉3湯匙(約45g)

做法:除了豆沙,其它材料混合煮好。
          模具內先放少少已煮好的椰漿苟蒻,約半cm,入雪柜冷凍凝固。
          取出來放入豆沙,要放正中間。再加入椰漿苟蒻。冷凍後成型。
          翻出來就是漂亮又好味的椰汁糕,前後用了 30分鐘,超快。

材料和模具

填上半cm椰漿料

放入豆沙

做了三盤

冷凍5分鐘完全凝固,翻出來在碗中

切開有少少流心

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-9-29 14:56:19 |顯示全部樓層
要d豆沙浮係中間,係咪要先落少少椰漿料,雪硬才加豆沙?
回復

八王爺 發表於 2010-9-29 14:58:06 |顯示全部樓層
要d豆沙浮係中間,係咪要先落少少椰漿料,雪硬才加豆沙?
jellyfishy 發表於 2010-9-29 07:56

水母,看帖不認真,做法第二,三行咪講得好清楚?
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 15:03:02 |顯示全部樓層
水母,看帖不認真,做法第二,三行咪講得好清楚?
八王爺 發表於 2010-9-29 14:58

yi... 係喎~ 點解我睇唔到... 咁咁咁,咪要分2次整粉?
回復

貓后 發表於 2010-9-29 15:05:32 |顯示全部樓層
yi... 係喎~ 點解我睇唔到... 咁咁咁,咪要分2次整粉?
jellyfishy 發表於 2010-9-29 15:03

我諗整一次,分開倒應該可以了,
回復

八王爺 發表於 2010-9-29 15:06:02 |顯示全部樓層
唔係,整咗漿料,但不要使漿料凍,就不會凝固。
而第一層凝固,一般5分鐘內ok。
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-29 15:11:46 |顯示全部樓層
唔係,整咗漿料,但不要使漿料凍,就不會凝固。
而第一層凝固,一般5分鐘內ok。 ...
八王爺 發表於 2010-9-29 15:06

啊...我無keep住d漿熱呀~ 唔怪得之前失敗左~
回復

tongtony 發表於 2010-9-30 22:38:26 |顯示全部樓層
嘩!正呀!這甜品小點啱晒我口味!支持你,add6iconadd6iconadd6icon
回復