香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 涼伴綠豆芽

涼伴綠豆芽

作者: cklife 發表于 2010-9-14 09:24:48
6101 23

涼伴綠豆芽

綠豆芽225g
鹽1 1/2茶匙
芝麻適量
調味︰
豆板醬1-2茶匙(完全不能吃辣的1/8茶匙)
醬油半湯匙
白醋半湯匙
糖1/2茶匙
麻油1茶匙
獨子蒜一粒(弄成蒜泥)
做法︰
  • 綠豆芽洗淨摘去幼根。放入滾水中川燙,至芽菜半透明即可,放入冷開水中泡一下。
  • 晾乾水用鹽拌勻,放置五分鐘,隔去水份。
  • 調味料拌勻,芽菜放入保鮮袋中,加入調味料拌勻,加入炒香芝麻拌勻。
  • 壓出袋內空氣,把袋口封好,放入雪櫃醃漬(10-20分鐘即可食用),最好放過夜,可保存1星期。

豆子有黃有綠的原因是有些有接受光線,有些是完全沒接受光線。

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2010-9-14 09:31:28 |顯示全部樓層
綠豆芽性偏寒,做菜時要加入薑絲或辣椒平衡。
發豆芽

綠豆芽浸水一晚,隔去水份,放入遮光器具中黑陰發芽,每日換水3-4次。天熱時大約4日可收成,冷天時5-6日可收。

出岔根前芽大約長到4-5CM可收成。

要遮光好簡單放入煲裡面就好方便,水煲湯煲都得,可以唔加網直接放豆入煲度發芽。

回復

八王爺 發表於 2010-9-14 09:45:30 |顯示全部樓層
一日換水3-4次哩個先頭痛。
邊得閒隔6-8小時去換水一次。
不過,用煲做黑暗環境又幾好。
個快鍋/壓力鍋唔係成日用,3-5日發一次荳芽都ok。
聽講自己發的荳芽比較硬身,係咪呢?
回復

claudiatang 發表於 2010-9-14 09:54:18 |顯示全部樓層
我最怕是去豆殼...............
回復

孖吉 發表於 2010-9-14 10:08:00 |顯示全部樓層
我最怕是去豆殼...............
claudiatang 發表於 2010-9-14 09:54

我係食大豆芽菜才去豆殼,綠豆殼我 okay 喎~
回復

cklife 發表於 2010-9-14 15:40:34 |顯示全部樓層
一日換水3-4次哩個先頭痛。
邊得閒隔6-8小時去換水一次。
不過,用煲做黑暗環境又幾好。
個快鍋/壓力鍋唔係 ...
八王爺 發表於 2010-9-14 09:45

當食藥咁囉.....自己食飯就幫佢換下水囉....記得咪換囉..唔記得都無法架.....記得換水咪靚d囉...唔記得換水咪無咁靚囉....
自己發豆芽食起黎係爽口D....佢種硬身法同老身又有分別....冬天發仲會有甜味....夏天就無咁甜....
回復

cklife 發表於 2010-9-14 15:42:38 |顯示全部樓層
我係食大豆芽菜才去豆殼,綠豆殼我 okay 喎~
marcuslee 發表於 2010-9-14 10:08

唔洗去豆殼架....佢自己會甩架嘛....我都淨係摘下D尾架咋....
如果講粒豆...我會食埋...就算大豆芽我都食埋粒豆架....粒豆都香架....又有營養
回復

孖吉 發表於 2010-9-14 15:54:55 |顯示全部樓層
唔洗去豆殼架....佢自己會甩架嘛....我都淨係摘下D尾架咋....
如果講粒豆...我會食埋...就算大豆芽我 ...
cklife 發表於 2010-9-14 15:42

食大豆芽當然要食粒豆啦,淨食芽菜不如食綠豆芽菜咁爽脆了
回復

cklife 發表於 2010-9-14 16:22:05 |顯示全部樓層
食大豆芽當然要食粒豆啦,淨食芽菜不如食綠豆芽菜咁爽脆了
marcuslee 發表於 2010-9-14 15:54

因為我見過有人係摘左粒豆唔食咩....
回復

有心有力 發表於 2010-9-14 16:29:21 |顯示全部樓層
可用花灑沖甩啲豆殼
回復

孖吉 發表於 2010-9-14 16:40:34 |顯示全部樓層
因為我見過有人係摘左粒豆唔食咩....
cklife 發表於 2010-9-14 16:22

大豆芽 從來只有摘尾(有人會嫌啲根老),佢搞走好食的留返唔好食的,可惜可惜 add2icon
回復

cklife 發表於 2010-9-14 17:25:55 |顯示全部樓層
大豆芽 從來只有摘尾(有人會嫌啲根老),佢搞走好食的留返唔好食的,可惜可惜  ...
marcuslee 發表於 2010-9-14 16:40

我諗係唔中意粒豆要咬卦....我老公就唔中意食大豆芽...佢唔中意粒豆....
回復

claudiatang 發表於 2010-9-14 17:33:49 |顯示全部樓層
大荳芽好食丫﹗我刴碎來炒肉臊或用來煲蕃茄排骨湯。我懶得去頭去尾。
回復

cklife 發表於 2010-9-14 17:39:58 |顯示全部樓層
大荳芽好食丫﹗我刴碎來炒肉臊或用來煲蕃茄排骨湯。我懶得去頭去尾。
claudiatang 發表於 2010-9-14 17:33

我都見過有人摘左粒豆黎刴肉餅。
回復

八王爺 發表於 2010-9-17 12:52:54 |顯示全部樓層
嘻... 一於自己發綠豆芽。因為覺得出面賣的唔乾淨。

大豆芽就唔好喇,出面買都好乾淨。
回復

cklife 發表於 2010-9-17 14:40:03 |顯示全部樓層
嘻... 一於自己發綠豆芽。因為覺得出面賣的唔乾淨。

大豆芽就唔好喇,出面買都好乾淨。 ...
八王爺 發表於 2010-9-17 12:52

我真係唔建議食出面果D囉...自己發唔係太難,又洗咩地方...食得安心好多。
回復

八王爺 發表於 2010-9-17 14:45:30 |顯示全部樓層
咁即係大豆芽都自己發呀?
咁要幾多日呢?
回復

claudiatang 發表於 2010-9-17 16:25:05 |顯示全部樓層
樣樣都DIY.....
如果有地方和時間都幾好的。
回復

cklife 發表於 2010-9-17 17:33:28 |顯示全部樓層
咁即係大豆芽都自己發呀?
咁要幾多日呢?
八王爺 發表於 2010-9-17 14:45

大豆芽我未發過....所以答唔到你...
好多人發大豆芽失敗....所以我諗等我試發成功再同大家分享....

十月後啦...會試架喇....
回復

cklife 發表於 2010-9-17 17:34:35 |顯示全部樓層
樣樣都DIY.....
如果有地方和時間都幾好的。
claudiatang 發表於 2010-9-17 16:25

係呀...好似我依D無所事事既C奶仔,可以做到好多DIY架.....

要番工既...只可以挑幾樣中意玩架咋.....
回復

12下一頁