腊八蒜

作者: cklife 發表于 2010-8-23 10:31:55
3339 6
腊八蒜的來源︰

泡臘八蒜是北方,尤其是華北地區的一個習俗。顧名思義,就是在陰曆臘月初八的這天來泡制蒜。

日常生活飲食中,吃肉時應適量吃一點蒜。這是因為雖然在動物肉食品中,尤其是瘦肉中含有豐富的維生素B1,然而維生素B1在體內停留的時間很短,會隨小便小量排出。如果在吃肉時再吃點大蒜,肉中的維生素B1能和大蒜中的大蒜素結合,這樣可使維生素B1的含量提高4-6倍,而且能使維生素B1溶于水的性質變為溶於脂的性質,從而延長維生素B1在人體內的停留時間。

醫學專家在研究中也發現:吃肉又吃蒜,能促進血液迴圈,提高維生素B1在胃腸道的吸收率和體內的利用率,對儘快消除身體各部器官的疲勞,增強體質,預防大腸癌等都有十分重要的意義。所以,吃肉又吃蒜能達到事半功倍的營養效果。

資料來源︰夕陽晚情

做法參考︰好菜吃吃吃

臘八蒜

紫皮蒜1000g

米醋500g
白糖400g

做法︰

• 醋去皮洗淨晾乾備用。
  • 醋和糖加熱,使糖完全溶化,放晾備用。
  • 將醋和蒜一起放進瓶子,放在10-15度環境,大約10即成。

註︰

醋請用天然醋,千其唔好用人工醋,人工醋係醋精開水入瓶賣比你,壞胃架。天然醋可以選曎既就係,日本釀造醋,純米醋,係成份果度會寫住有米架。我會去一D傳統醬料店買,老字號既醋。超市H字頭果隻係人工醋黎架,睇下成份就睇到。

用白醋顏色靚D,我用米醋所以顏色啡啡地。

蒜,用紫皮蒜(香港較少見,要慢慢搵),用紫皮蒜浸出黎會比較脆口,用白皮浸出黎會比較淋無咁好口感。

醋既飲法係就咁開水,因為浸既時候己經加左糖。
蒜既食法,可以就咁當零食,可以一粒蒜一粒餃子咁食,可以切碎加少少浸既醋做沾汁,用黎配肉類食。可以攪爛配橄欖油黑胡椒當沙律汁用。

覺得就咁醋浸蒜難入口既朋友,可以試下依個代替,糖尿病人不適合。

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-8-23 10:41:18 |顯示全部樓層
加番條link for easy reference:
http://hkplants.com/thread-2908-1-2.html
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-23 10:41:53 |顯示全部樓層
要樓主用時間和工夫貼心得, 真係唔好意思~~~ 嘻~~~
回復

GMT+8 發表於 2010-8-23 11:01:26 |顯示全部樓層
呢樣野對於我呢d鐘意食garilc既人真係恩物
多謝你既recipe
回復

cklife 發表於 2010-8-23 11:24:53 |顯示全部樓層
食多d蒜無咁多機會比蚊咬呀.....

聽說蚊怕蒜頭味,有人話中意食蒜既人身上多少會有蒜味,所以好少比蚊咬。
屋企當中,我真係d蚊唔理我,老公係十分野蚊既人,佢唔食蒜頭架。

所以,我就做調查,凡見到話好野蚊既人,都問佢係咪唔中意食蒜頭,暫時呢...問十個十個話係。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2010-8-23 11:34:59 |顯示全部樓層
食多d蒜無咁多機會比蚊咬呀.....

聽說蚊怕蒜頭味,有人話中意食蒜既人身上多少會有蒜味,所以好少比蚊咬。 ...
cklife 發表於 2010-8-23 11:24

聽收音機講應該係獨子蒜可以驅蚊,我試過都work嫁
回復

cklife 發表於 2010-8-23 11:52:53 |顯示全部樓層
聽收音機講應該係獨子蒜可以驅蚊,我試過都work嫁
wendy_choy_hk 發表於 2010-8-23 11:34

我諗兩種蒜都得,我好少食獨子蒜,一樣無蚊咬喔..
回復