介紹3隻貓貓俾大家認識~~~updated12月18日2013

作者: 金盞花 發表于 2010-8-19 00:14:52
8382 49

介紹2隻貓貓俾大家認識

好正經

好正經
DSCN2653 (Large).JPG
DSCN2676 (Large).JPG

今年初同佢扮老虎仔應節

今年初同佢扮老虎仔應節
DSCN2690 (Large).JPG

可以瞓到咁刁鑽

可以瞓到咁刁鑽
fool'sgrape 發表於 2014-2-5 20:05:21 |顯示全部樓層
樓主擁有"三色貓"!不知牠們有沒有做神探的天分呢?

噢! 你講緊赤川次郎呀! 我嗰3隻貓做唔到神探, 做破壞王就有份.  發表於 2014-2-7 11:26
回復

donaldbebe75 發表於 2014-2-5 14:48:12 |顯示全部樓層
可愛!!!!!!!!!!!
回復

claudiatang 發表於 2013-12-18 16:51:57 |顯示全部樓層
我的豆豆老是想上床,但老伴禁止。牠就搶狗狗張被.............
如果沒有禁令,三隻都會跳晒上床。

呢幾日咁凍就真係唔願落地, 只鍾意留喺床/ 梳化瞓覺覺豬.  發表於 2013-12-20 13:04
笨狗比貓蝦咁慘呀, 買過張新床比佢咯  發表於 2013-12-19 17:56
回復

金盞花 發表於 2013-12-18 11:58:57 |顯示全部樓層
最近喺$12-店見有衫仔出場, 就買咗件"大碼"俾貓貓穿著.

似唔似一隻烏龜
IMG-20131213-WA0002 (Large).jpg

IMG-20131213-WA0004 (Large).jpg

3隻懶瞓豬
20130102348 (Large).jpg

IMG-20131126-WA0002 (Large).jpg

IMG-20131214-WA0002 (Large).jpg

DSCN4464 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

rainbow2011 發表於 2012-2-11 12:10:10 |顯示全部樓層
你D貓貓肯著衫真係好叻呀, 我有隻貓同佢著衫佢就好似比人點左穴咁唔識動, 著衫後佢可以成個鐘頭保持住果個動作, 定左型, 所以以後著衫對佢黎講係懲罰, 佢一曳曳同攪攪震就會比人著衫定型.

BB + NaNa都好肯著衫, 尤其係BB, 你要佢穿幾多件都可以. 至於甜甜就唔鍾意著衫啦! 佢除衫好快架! 就連幫佢蓋被都唔喜歡, 要立即走開.  發表於 2012-2-11 21:59
回復

金盞花 發表於 2012-2-10 12:31:36 |顯示全部樓層
冬意綿綿最好入入眠~

冬眠友好篇

BB好少肯俾甜甜靠得咁近, 千載難逢~~~立即影
DSCN3979 (Large).JPG

DSCN4010 (Large).JPG

尋找3隻貓
DSCN3981 (Large).JPG

nana竟然咁大膽, "責住"BB嚟瞓, 但估唔到BB咁好"任責"唔嬲
20120127295 (Large).jpg

20120127297 (Large).jpg

DSCN4021 (Large).JPG

又影nana個瞓樣
DSCN3983 (Large).JPG

睇睇甜甜至得
DSCN4004 (Large).JPG

DSCN4006 (Large).JPG

流浪貓篇

已經用網蓋住, 但貓貓都要"捐"入去瞓
DSCN4092 (Large).JPG

見到佢瞓得咁安心, 就由得佢瞓啦!
DSCN4088 (Large).JPG

呢隻貓都幾怕人
DSCN4090 (Large).JPG

DSCN4089 (Large).JPG

回復

金盞花 發表於 2011-11-10 00:03:33 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-11-4 13:29
我冬天都有幫貓貓著衫,不過如果件衫有袖,瞓覺時佢隻手仔會縮咗入去,起身會好易跌倒,所以我只會比冇袖衫貓貓 ...

屋企d貓著衫都會搞到隻手仔縮入去, 所以我會用針線將個手袖造窄d, 你可以試吓

~~~其實佢哋不單止縮手仔入衫, 做埋金嬋脫殼都輕而易舉

今日開始幫佢哋著咗件衫仔, 但甜甜唔慣, 一陣就俾佢脫咗出嚟, 到宜家仲未搵番見衫出嚟
回復

金盞花 發表於 2011-11-9 23:53:51 |顯示全部樓層

天氣開始涼, 關心日日來我家等餵食嘅貓貓有冇棲身之所, 所以昨天搵咗個發泡膠箱俾佢, 再喺裡面加d唔再穿嘅衫俾佢瞓得舒服d.  今朝起身見到佢有入去瞓~~~真開心   我仲擔心唔夠保曖, 今日再加多1個發泡膠箱造個L位俾佢等佢冇咁當風, 相信今次都可以啦!

DSCN3955 (Large).JPG

DSCN3956 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

corina 發表於 2011-11-4 13:29:06 |顯示全部樓層
我冬天都有幫貓貓著衫,不過如果件衫有袖,瞓覺時佢隻手仔會縮咗入去,起身會好易跌倒,所以我只會比冇袖衫貓貓著,安全好多~
回復

corina 發表於 2011-11-4 13:25:11 |顯示全部樓層
我有隻貓都鐘意瞓竹籃~
請問佢地張餐枱好唔好用?會唔會一路食隻碗一路滑?
回復

eve3313 發表於 2011-11-4 11:38:40 |顯示全部樓層
快入冬啦! 快D買件 BEARBEAR 衫 俾 甜甜 LA!
回復

金盞花 發表於 2011-11-4 00:53:16 |顯示全部樓層

另1個新成員~~~甜甜, 佢係復活節返嚟, 唔經唔覺都有半年啦!
甜甜宜家住得好好, 初時家中2隻大帝同人玩杯葛唔理人, 但甜甜對佢哋處處忍讓感動到na na, 宜家經常同na na玩埋一起, 又鍾意玩打交, 仲經常幫na na"lam""頭 "lam""髻, 不知幾好.  BB就處處同甜甜保持距離, 要做孤獨精.

甜甜跟住na na去八
DSCN3873 (Large).JPG

DSCN3872 (Large).JPG

甜甜初返嚟要入籠~~~好慘呢
20110422199 (Large).jpg

20110422194 (Large).jpg

20110929265 (Large).jpg

20110929264 (Large).jpg

宜家甜甜可以有好日子過~~~真幸福

回復

金盞花 發表於 2011-11-4 00:09:35 |顯示全部樓層

家中2隻大帝好耐冇出嚟同大家見面, 等我叫佢哋快d出嚟同大家say hello~

BB~~~仲唔快d出嚟, 咪哩入個行李箱入面
20110321179 (Large).jpg

BB話口未完又走入個竹籃, 佢真係好鍾意走入d箱處
DSCN3852 (Large).JPG

其實na na都鍾意瞓入竹籃
20110419190 (Large).jpg

睇吓佢哋個飯餐區
DSCN3853 (Large).JPG

睇吓BB & nana 個瞓覺相
DSCN3815 (Large).JPG

20110909261 (Large).jpg

20110909259 (Large).jpg

20110419193 (Large).jpg

nana 好鍾意瞓住嚟諗嘢, 乜貓仔都咁多嘢諗
20110622232 (Large).jpg

整鬼個百厭妹
20110322189 (Large).jpg

好正經
DSCN3876 (Large).JPG

DSCN3878 (Large).JPG

20110216170 (Large).jpg

回復

金盞花 發表於 2011-3-17 00:09:18 |顯示全部樓層
回復 corina 的帖子

"原來薄毛毯係贈品,早前我要比$15買!"

噢! 咁出年要去攞番張至得啦!

"BB同nana識得玩康樂棋,好叻呀,比我d貓實當波踢"

其實唔難架! bb一晚就學識, nana學多一晚都玩到啦! 其實貓貓唔笨架, 在乎佢哋有冇興趣. 你都可以整個康樂棋改良版俾貓貓玩吓
回復

金盞花 發表於 2011-3-16 23:57:05 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-3-16 20:56
回復 金盞花 的帖子

兔仔耳貓好得意呀!

係呀! BB真係扮到好入型入格
回復

金盞花 發表於 2011-3-16 23:54:08 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2011-3-16 18:16
用傘來晾衫尼個idea好正

係呀! 反正傘都好殘唔用啦! ~~~真係夠晒環保~~~
回復

corina 發表於 2011-3-16 21:00:10 |顯示全部樓層
回復 金盞花 的帖子

BB同nana識得玩康樂棋,好叻呀,比我d貓實當波踢!
回復

corina 發表於 2011-3-16 20:58:09 |顯示全部樓層
回復 金盞花 的帖子

原來薄毛毯係贈品,早前我要比$15買!
回復

123下一頁