為食香草

作者: cklife 发表于 2010-8-18 12:27:27
64332 300

見耫媽分開種菜同種香草既貼,我諗都係唔好咁懶喇,分開放啦!

香草保存法#7
甜蘿勒(種植基本)#10
刺芫荽資料#219

食譜︰

蘿勒
青醬 #6
意大利甜椒#295
懶惰版意大利雲吞#69
香蒜蘿勒橄欖#94
蕃茄意大利粉醬#97
Pizza Margherita(迷仔版)#98

青葱
蔥油餅#13
油蔥酥(炸蔥頭)#208

腊八蒜#57

紫蘇
溪黃草紫蘇茶#148
紫蘇生薑糖茶#264

其他(百厘香、牛至、到手香、馬鬱蘭、到手香、迷迭香)
香草煮雞翼#81
香草蜜糖烤雞全翼#216
簡易焗薯#103
到手香薑茶#111
綠豆芽香草沙律#117
治咳糖漿
意大利香草麵包Farcita#185
迷迭香醋#266

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2010-8-18 12:32:19 |顯示全部樓層
大家幫忙睇睇我棵紫蘇係咪有事,定係因為品種關係...佢成日甩色呀..

試下只種一棵蘿勒,睇下收到幾多葉,原來都唔少,我諗出年種兩棵就夠我食喇,可以留番d盆種其他野。

剪完葉仲有好多葉係度架...下次又可以再收過,不過採收完記得架番肥,咁就會出葉出得好快喇。

近根部被我剪清光,希望佢通風d,少d害虫。
gunbuster363 發表於 2010-8-18 16:32:49 |顯示全部樓層
CK你在哪裡買松子仁的?幾錢一磅??
jeffiau 發表於 2010-8-18 16:41:55 |顯示全部樓層
支持支持~~
cklife 發表於 2010-8-18 17:28:42 |顯示全部樓層
CK你在哪裡買松子仁的?幾錢一磅??
gunbuster363 發表於 2010-8-18 16:32

我買紹香園架....係千色店買...幾錢唔記得左囉....本來想買點點綠...但試過都係紹香園好食d...
cklife 發表於 2010-8-18 17:40:07 |顯示全部樓層

將d香草野搬番過黎先...

要加番D油蓋面,唔係會變黑架...

青醬(蘿勒醬)

材料4人份)
新鮮蘿勒葉約40片(15G)
大蒜3瓣(略切碎或切片)
松子仁1/4杯
巴馬芝士粉2/3杯
橄欖油2-3大匙
黑橄欖50g(切細)
鹽、黑胡椒適量
做法:
  • 蘿勒葉沖洗後,每一片葉用廚紙抺乾。
  • 將松子和芝士放入攪拌機內攪至松子略細碎,加入油和蒜片。
  • 攪拌至糼細,加入黑橄欖略攪拌(我喜歡橄欖不太碎)。
  • 加入蘿勒葉片和鹽及黑胡椒,攪拌至混合均勻。
  • 放入容器備用,如果不是立刻使用,可在醬上加入橄欖油(以全蓋著醬為重點),放在冰箱備用。

中午食乜...隔餐送囉...呵..呵..係碟底果d炒節瓜呀....昨日食剩既..

青醬拌意份,配菜苗炒蛋+隔餐送..(青醬真係好方便呀)

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2010-8-18 17:43:48 |顯示全部樓層

香草保存法

香草又唔係菜,要黎吊下味姐,咁多一個人一次點食得晒呀...咁點保存呢?
只要係保鮮盒放一張廚紙作為吸水,放入香草,記得唔好擠壓佢,蓋上蓋,放係蔬菜格。隔3或4日換張新廚紙落去,咁就可以保存超過一星期架喇。尤其係有種青紫蘇既人,可能會用黎伴魚生食,你想食個日,咁橋剛剛噴左藥或者剛施肥,咁咪死火。
通常噴藥前或施肥前我都會先採收左先,放入雪櫃保鮮,咁黎緊既日子仲有香草可以應用。
另一個方法係,將盆栽分開兩批,唔同日期施肥,但要地方夠、盆栽多先做到囉。

謝謝分享保存法呀!  發表於 2012-8-28 11:03
jeffiau 發表於 2010-8-18 17:52:05 |顯示全部樓層
嘩呢個post好好睇!!
jack872184 發表於 2010-8-18 18:13:00 |顯示全部樓層
herbs版 reborn lu~
herbs版 become "hotter" and "hotter"
cklife 發表於 2010-8-18 19:02:37 |顯示全部樓層
今年我D蘿勒生得唔錯,整理一下資料....
甜蘿勒
熱帶至亞熱帶,一年生草本,適宜肥沃土壤及充足陽光,適合全日照或半日照環境,秋冬天為花期。
繁殖方法,可用種籽播種(春季),或插枝(春、夏、秋)。
發芽適溫︰20-25(4-6天發芽),生長適溫︰20-30度。低於18度生長緩慢,低於10度停止生長,所以在10度或以下溫度越冬,需要移入室內。我自己做法,係不越冬,春天去買枝條番黎種新插枝。(大家可以秋冬天留一株等佢開花結果,留種籽春天播種)

甜蘿勒添加在食物中有健胃驅風之效,製做意大利青醬主要材料之一。

花盆選用20cm直徑,深度20-30cm,栽種1株
盆土可選科學泥(靚土)加河砂,比例一般為1份砂4份泥。
基肥可選用市面一般有機粒肥,或雞糞肥,用完熟有機肥較好,因為盆細土少,根多。我自己做法係不時換泥翻土,所以我會用完熟肥料。
追肥,生長旺盛期,春夏秋,一星期施用一次薄氮肥。最近改用尿肥,2ml+1000ml水,採收完施用。

春秋季必定換泥鬆土,另外見到根太多,生長不良亦會換下土。

==============
第一年種,唔識溝泥,用全靚土,於時蘿勒黑腳,生得唔好,無影相無得睇。

第二年種,唔識用盆,盆細泥少,養唔大。

冬天放入室內越冬,但到春天再用枝條插枝,發覺活力唔係咁好。

第三年,種得太密,應該種一棵既長盆,我種左三棵...生得比第二年高大,地圖虫為患,唔識用藥,到夏天全軍覆沒。

今年怕左地圖虫,天氣稍熱見到佢地開始活躍,就試用蚊帳,效果唔錯,但香草仲用蚊帳,好似過份保護掛。

後來發現,我種植太密,所以換左盆,原本係8cmx 36cmx 13cm既長盆種左三棵...換左20cm直徑22cm高既盆種一棵...
佢巴巴聲長大,收成比之前細盆密植三棵仲多。

jeffiau 發表於 2010-8-19 00:04:28 |顯示全部樓層
回復 10# cklife

住公屋的甜羅勒是不論甚樣也只有你第二年的樣子呢.......鳴
cklife 發表於 2010-8-19 08:09:52 |顯示全部樓層
回復  cklife

住公屋的甜羅勒是不論甚樣也只有你第二年的樣子呢.......鳴 ...
jeffiau 發表於 2010-8-19 00:04

我見你用細盆種咩....如果用大盆..我諗你放一盆其他野無位種囉...
cklife 發表於 2010-8-19 08:50:42 |顯示全部樓層

蔥油餅

食譜參考︰Indian Roti 酥油餅

蔥油抓餅
中筋粉1

1/2茶匙

暖水1杯(1/4杯+開水1/4杯)

酥油3湯匙

蔥適量

製法︰

• 將中筋粉與鹽混合均勻,一邊揉搓,再把暖水分次加入麵糰,搓成光滑麵糰,蓋上濕布醒20分鐘。
  • 將酥油和混合備用。
  • 將麵糰分成3份,每分攤成薄片,放上1湯匙蔥油,抺勻。
  • 將麵粉皮摺成風琴狀,將麵粉條繞成一個圓形,再用手放在上面壓平。
  • 用平底鑊用中火煎香,煎至兩面金黃,見酥油餅乾身脆口,用鑊鏟與炸篩分別在左右,向中間擠壓,把餅弄鬆,餅放碟上。

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-8-19 09:19:15 |顯示全部樓層
紫蘇葉可能缺了某種 micro nutrients.
jellyfishy 發表於 2010-8-19 09:20:10 |顯示全部樓層
慘喇, ck 你放晒d 美味食譜在香草版, 攪到我近日掛住望香草版呢~~add12icon
jellyfishy 發表於 2010-8-19 09:22:19 |顯示全部樓層
點解個食譜有d字咁細?
要copy 出來, 好想整蔥油抓餅~~
cklife 發表於 2010-8-19 09:35:35 |顯示全部樓層
慘喇, ck 你放晒d 美味食譜在香草版, 攪到我近日掛住望香草版呢~~
jellyfishy 發表於 2010-8-19 09:20

因為蔥係屬香草呀...蔬菜版都有食譜呀...我今日放左潮州咸菜煮排骨呀....因為有人話要收埋醃咸菜方法嘛....咁就等佢醃完多樣煮法囉....
cklife 發表於 2010-8-19 09:36:02 |顯示全部樓層
紫蘇葉可能缺了某種 micro nutrients.
jellyfishy 發表於 2010-8-19 09:19

但換過三種泥.佢都係咁....
cklife 發表於 2010-8-19 09:36:44 |顯示全部樓層
點解個食譜有d字咁細?
要copy 出來, 好想整蔥油抓餅~~
jellyfishy 發表於 2010-8-19 09:22

係呀..我無留意呀...因為係BLOG COPY出黎嘛....等我變番大佢先。
jellyfishy 發表於 2010-8-19 09:40:15 |顯示全部樓層
因為蔥係屬香草呀...蔬菜版都有食譜呀...我今日放左潮州咸菜煮排骨呀....因為有人話要收埋醃咸菜方法 ...
cklife 發表於 2010-8-19 09:35

咁我要走版喎~~add2icon
我都好想試一些你介紹的食譜, 可唔可以幫你放番部份食譜和相, 在我談天版內的講飲講食? 可以集中d討論和分享.