為食香草

作者: cklife 發表于 2010-8-18 12:27:27
64545 300
小寶 發表於 2010-9-8 13:02:50 |顯示全部樓層
多謝分享蕃茄醬和pizza製法
回復

菲愛花 發表於 2010-9-9 01:55:16 |顯示全部樓層
好好好有用吖,借嚟一用下月教義工們做可以嗎?
回復

cklife 發表於 2010-9-9 07:32:36 |顯示全部樓層
wa
個PIZZA好花功夫
又要買料
gunbuster363 發表於 2010-9-8 12:45

所以我教個皮係可以一次做好多份,急凍係雪櫃。要想食時拎一塊出黎放材料囉....其實做好皮後,最重要係芝士,其他材料可以用餸頭餸尾做架。
比多一個焗薯食譜出黎你睇,只係換左pizza做薯仔,其實做法一樣。

簡易焗薯

材料:美國焗薯一隻
餡料少許(隨便什麼都可以)
Mozzarella芝士碎適量(百佳有售)
錫紙一張(這個不能吃下肚)

做法:
  • 先用沸水煮馬玲薯15分鐘(焗完後便不會太乾)
  • 用錫紙包好馬玲薯,放入焗爐200度焗45分鐘至1小時。
  • 拿出馬玲薯,用叉從薯的上部輕輕插入,測試是否軟熟,輕輕能插入的,即表示焗好了。
  • 沿叉的插痕輕輕用刀戒開馬玲薯,深度大約是三分二。
  • 手放戒口的兩瑞,稍用力向中央壓一下,弄出開口。
  • 把餡料填入薯中,灑上芝士碎。
  • 放入焗爐用二百度把芝士焗溶及略上色即可。

注:這裡用的是Mozzarella芝士,它能制做出像PIZZA面那種拉出有絲的感覺,但我自己愛再加點巴馬芝士混合,因為巴馬芝士可以帶來香味。

餡料:
  • 各式剩菜,比如炒過的菠菜、叉燒、吃剩的魚肉,只需要把它們切細再調味即可使用,但水份不能太多。
  • 罐頭食品,罐頭黃豆、豆豉魚、炸菜肉絲、罐頭水果等等,只要喜歡吃就好。
  • 瓶裝醬汁,意大利粉醬、沙律醬、果醬、西式肉醬等等,只要喜歡吃就好。

這個芝士可以做pizza,也能做焗薯,焗溶後有少許韌性,增加口感。

用刀仔中開咭入薯仔切出開口,跟住用手係左右兩邊向中間用力壓一下,佢就開左個口。

回復

cklife 發表於 2010-9-9 07:35:50 |顯示全部樓層
早呀ck,
有次行超市佢做得價我買左番去用,啲味係濃香啲,同埋我個人認為佢比地捫好既地方係用幾多0即幾多, ...
muitau 發表於 2010-9-8 11:01

係呀...包裝真係好,無咁易壞呀.....
回復

cklife 發表於 2010-9-9 07:36:40 |顯示全部樓層
多謝分享蕃茄醬和pizza製法
小寶 發表於 2010-9-8 13:02

唔洗客氣......我屋企人少,最中意果D做一次可以分好多次食既野。
回復

cklife 發表於 2010-9-9 07:37:01 |顯示全部樓層
好好好有用吖,借嚟一用下月教義工們做可以嗎?
菲愛花 發表於 2010-9-9 01:55

好呀....
回復

muitau 發表於 2010-9-9 11:34:03 |顯示全部樓層
早呀ck,
我怕扯電,通常烚成半粒鐘至放topping焗熔佢,食起上黎當然無咁乾身啦.
今朝未食早餐,見到好肚餓呀!
回復

llaus 發表於 2010-9-9 12:06:43 |顯示全部樓層
所以我教個皮係可以一次做好多份,急凍係雪櫃。要想食時拎一塊出黎放材料囉....其實做好皮後,最重要 ...
cklife 發表於 2010-9-9 07:32

以為自己入錯版添!

無加香草 WOW!
回復

cklife 發表於 2010-9-9 14:26:51 |顯示全部樓層
以為自己入錯版添!

無加香草 WOW!
llaus 發表於 2010-9-9 12:06

係呀..依個人因為有人話做pizza麻煩,可以搵左個舊食譜放上黎頂住先啦...下次加番D香草入去...
回復

cklife 發表於 2010-9-10 11:54:01 |顯示全部樓層
馬鬱蘭又收獲喇....種香草真好..唔洗點理又有得食喇學草友整左個香草曲奇(香草曲奇食譜)

回復

cklife 發表於 2010-9-11 08:24:22 |顯示全部樓層

到手香(左手香、過手香、蕃檸檬)

性味︰味微澀,性微溫

功能︰化痰止咳,健胃、止痛

主治︰寒痰咳嗽、哮喘。胸痛、疝痛。消化不良。

香港中草藥 8 144

鳴謝菲愛花提供資料
http://hkplants.com/thread-55616-1-1.html

番檸檬葉薑茶(二人份)
番檸檬葉6兩(225G)
薑1大塊
蜜糖適量
水適量

做法︰
1.先把番檸檬葉浸泡半小時,然後稍為沖洗,備用。(浸泡以防農藥,自己種既可以不浸)
2.薑拍扁,放入大半煲水中,加入番檸檬葉,烋半小時,熄火後盛至杯中,可加入蜜糖飲用。

食譜來源︰第789期飲食男女 P.183 寧神養氣(謝寧)
----------------------------------------
補充一D資料,係中華醫藥睇到既,係一位中意用薑做補健既老中醫...

佢提醒,薑每日只能食幾塊,食得多會上火。

另外...保健用途(用黎驅感冒除外),食薑係一日黎講係早上食最好,夜黑就唔好食,因為薑係散發既食物,而一日中早上係陽氣上升既時候,所以早上食有幫助既效果,而夜晚陽氣收歛,身體要做其他事,就唔好食薑去擾亂佢。

同道理,秋天係收歛既季節,所以秋天唔食薑。

--------------------------------------------
補充一D重量計算既資料...

一斤十六兩制,一兩=37.5G,六兩=225G

一兩十錢,一錢=3.125G

從秦始皇制定統一度量衡,到新中國成立之初,我國一直沿用一斤十六兩的計量方法。

1959625日中國國務院發佈《關於統一計量制度的命令》,確定米制為中國基本計量單位,在全國推廣使用,保留市制,市制原定十六兩為一斤,因為折算麻煩,應當一律改為十兩為一斤。中藥計量仍襲舊制不變。

197911起,中藥計量單位也改用了米制,用克、毫克、升、毫升,不用兩、錢、分等。

回復

菲愛花 發表於 2010-9-11 08:31:51 |顯示全部樓層
到手香(左手香、過手香、蕃檸檬)

性味︰味微澀,性微溫功能︰化痰止咳,健胃、止痛主治︰寒痰咳嗽、哮喘。 ...
cklife 發表於 2010-9-11 08:24

早吖!
有好野同大家分享,多謝您!
知道佢甘有用上網都找不到上述有關食譜吖
今晚放工要即試
+埋薑重好,對胃幫助好大添
吾駛再飲苦茶
回復

cklife 發表於 2010-9-11 08:41:09 |顯示全部樓層
早吖!
有好野同大家分享,多謝您!
知道佢甘有用上網都找不到上述有關食譜吖
今晚放工要即試
+埋薑重好 ...
菲愛花 發表於 2010-9-11 08:31

嗯..薑本身有健胃作用,係中華醫藥(CCTV)度,就有介紹一個老中醫,日日食薑做保健,就係要佢既健胃作用。
回復

cklife 發表於 2010-9-12 22:19:27 |顯示全部樓層
落大雨呀.....係咁落係咁落......都無乜去睇植物
昨日朝早見涼涼地去假天台睇下雨景,發下吽豆,點知見到佢,睇佢就辛苦喇,由地下爬上二樓再爬上假天台,越過通菜向住潺菜進發。

今日呢,晨早去買隻雞,準備整銅盆蒸雞,點知調味時發覺,唔記得買蔥、唔記得買薑。
好彩有種,雖然未到收成時候,但新薑都算幾夠肉。(薑種上次唔記得買薑己經食左,依舊全塊係新薑,春天落種)
睇黎未到收成時候D薑會被我食晒.....

回復

cklife 發表於 2010-9-13 13:06:02 |顯示全部樓層
整左係雪櫃,梗係要食左佢啦...

就係蕃茄意大利雲吞喇....蕃茄意大利粉+惰版意大利雲

回復

cklife 發表於 2010-9-13 16:33:42 |顯示全部樓層
回復  cklife
今日呢,晨早去買隻雞,準備整銅盆蒸雞,點知調味時發覺,唔記得買蔥、唔記得買薑。
好彩有 ...
花園仔 發表於 2010-9-13 13:40

比你估中喇.....我偷雞無用銅盤呀...所以應該叫剛盤蒸雞...咁梗係會差少少啦....老公唔咋形就算過到骨囉....
無沙薑....因為我只係種左普通薑.......乜要用沙薑架...我搵到既食譜全部都係用普通薑咋...
回復

cklife 發表於 2010-9-15 09:37:16 |顯示全部樓層

馬鬱蘭摘頂,薄荷又摘頂,樣樣收左少少,做左個沙律。

綠豆芽性偏涼,做沙律記得加番D黑胡椒

林料︰
綠豆芽、馬鬱蘭、薄荷葉、香蒜羅勒橄欖油、紅酒醋、黑胡椒
做法︰
  • 綠豆芽摘走幼根,馬鬱蘭摘葉去枝。
  • 薄荷葉切絲或用手撕成小片。
  • 香蒜羅勒橄欖油加紅酒醋調勻,試味。喜歡稍甜的可以加少許白糖。
  • 醬汁加入綠豆芽和香草拌勻上碟,曬上黑胡椒即可。

註︰
若覺單調可配切片熟雞蛋或煎牛扒食用。

回復

muitau 發表於 2010-9-15 10:52:35 |顯示全部樓層
ck,
我其實都好想種薑,不過我媽子受啲古老傳說影響攪到我都唔敢種,
唔種唔係怕,不過費事有咩事懶去我到add5icon
回復

SSL200507 發表於 2010-9-15 11:08:29 |顯示全部樓層
What's the 古老傳說?
回復

cklife 發表於 2010-9-15 15:22:10 |顯示全部樓層
ck,
我其實都好想種薑,不過我媽子受啲古老傳說影響攪到我都唔敢種,
唔種唔係怕,不過費事有咩事懶去我到add ...
muitau 發表於 2010-9-15 10:52

比人賴就唔好喇...唔種薑可以種第二樣嘛....
癈事老人家唔開心嘛....媽咪得一個架咋...
回復