為食香草

作者: cklife 发表于 2010-8-18 12:27:27
64324 300
jeffiau 發表於 2010-8-25 13:55:44 |顯示全部樓層
之前死死下既百里香番生喇....今日睇下,佢出左新葉喎....不過根部木質化囉....剪左三枝睇下出根情況,幫佢 ...
cklife 發表於 2010-8-25 11:03

恭喜你啊~~你的百里香死過番生了~
仲好綠好靚靚~
我上次那盒死淨一條only, 鳴....
cklife 發表於 2010-8-25 14:45:48 |顯示全部樓層
E...CK,
那棵不是牛至來的嗎?

太似樣了, 我常常分不清牛至「Oregano」和 馬鬱蘭「Marjoram」呢 ...
jeffiau 發表於 2010-8-25 13:54

我D牛至今年死晒喇...好彩搵到D舊相.....你唔講又唔覺佢地咁似樣喎....我感覺,牛至比較會攤係地,葉有毛,檸檬味較酸,枝較硬。馬鬱蘭葉好嫰好薄,味道似香水,枝條較軟垂(完全撐唔起)。最大分別係你睇下,馬鬱蘭最頂D葉,係對生架..好似花瓣咁好靚,牛至就似樹枝咁生。

不過我只種過每樣一個品種,佢可能有其他品種係唔同樣。

牛至我會用黎醃肉,馬鬱蘭我會用黎整沙律。

牛至

馬鬱蘭

牛至

馬鬱蘭

cklife 發表於 2010-8-25 14:51:25 |顯示全部樓層
恭喜你啊~~你的百里香死過番生了~
仲好綠好靚靚~
我上次那盒死淨一條only, 鳴.... ...
jeffiau 發表於 2010-8-25 13:55

我諗住星期六出去超市買香草喎......都會搵下有無牛至,如果有洗唔洗留幾條比你玩下呀...牛至+百里香醃雞翼好正喎...
jeffiau 發表於 2010-8-25 14:59:05 |顯示全部樓層
我D牛至今年死晒喇...好彩搵到D舊相.....你唔講又唔覺佢地咁似樣喎....我感覺,牛至比較會攤係地,葉有毛 ...
cklife 發表於 2010-8-25 14:45

死了死了, 那你上次俾我那盆, 是牛至定馬鬱蘭呢?
我好想要牛至,
牛至抗氣化功效好高的, 靚靚~~!
jeffiau 發表於 2010-8-25 15:00:13 |顯示全部樓層
我諗住星期六出去超市買香草喎......都會搵下有無牛至,如果有洗唔洗留幾條比你玩下呀...牛至+百里香醃雞 ...
cklife 發表於 2010-8-25 14:51

好啊好啊~~
我找過3次都不見牛至,
希望你找到丫~!!
THANKS again ck
cklife 發表於 2010-8-25 15:11:19 |顯示全部樓層
死了死了, 那你上次俾我那盆, 是牛至定馬鬱蘭呢?
我好想要牛至,
牛至抗氣化功效好高的, 靚靚~~! ...
jeffiau 發表於 2010-8-25 14:59

係馬鬱蘭...我今年D牛至種得好差...比你既係馬鬱蘭呀...
jeffiau 發表於 2010-8-25 15:12:50 |顯示全部樓層
係馬鬱蘭...我今年D牛至種得好差...比你既係馬鬱蘭呀...
cklife 發表於 2010-8-25 15:11

我剛剛去影了相啊
它都真的好靚仔
cklife 發表於 2010-8-25 19:17:44 |顯示全部樓層
我剛剛去影了相啊

它都真的好靚仔
jeffiau 發表於 2010-8-25 15:12

點解我睇到你D葉好似有白點咁既?

可能係相機既問題啦...見佢地都生得好靚仔喎....
cklife 發表於 2010-8-26 09:17:04 |顯示全部樓層
包雲吞買多左皮,剩番係度,再整D餡包過囉,雪櫃剩番一個薯仔,同一盒蘿勒,就咁包埋佢囉。好易包,小朋友都可以一齊玩。

人地意大利雲吞係包菠菜加...求其用羅勒啦,又幾好食喎。

包晒D皮,今次輪到剩番D餡,順手整左個焗薯蓉喇....食得唔好浪哂。

懶惰版意大利雲吞

先做急凍雲吞
材料︰蛋一隻(用來黏著雲吞皮)
芝士碎適量
蘿勒適量(應該用菠菜的,我家沒有就隨便用囉)
薯仔一個
雲吞皮適量  做法︰
  • 雲吞皮切成四均等份,備用。
  • 蘿仔煮熟壓爛成蓉和蘿勒切成絲,跟芝士碎混合。
  • 先放一張雲吞皮,用蛋汁塗在皮的四邊,再把餡料放上, 上面蓋上另一張雲吞皮。先把餡料位置空氣天出,再在皮的四邊壓緊封邊。
  • 排放在舖上保鮮紙的盆上,放入冰櫃急凍,五分鐘後取出放入保鮮盒或食物袋急凍。
  註︰雲吞皮軟身較好包合,因為上面那片皮在壓緊時需要稍微拉扯,如有某些皮己開始變硬,那硬的用在底,軟的用在面。盆一定要舖上保鮮紙,不然蛋汁會讓皮黏著盆,不能脫離。入冰櫃五分鐘,可以初步把皮雪硬,續一取出再放入保鮮盒後,就不容易互相黏結一起。如五分鐘後發覺還未夠硬或未夠乾,可以多凍五分鐘。

'

開始煮黎食喇...今次用蕃茄...我無茄汁係度,所以個汁唔係好掛度係雲吞身上,落埋茄汁好食D。
蕃茄意大利雲吞材料急凍雲吞適量
洋蔥、蕃茄適量(切粒)
蒜頭適量(壓成蓉)
芝士碎適量 做法︰
  • 起鑊爆香蒜蓉和洋蔥,再下蕃茄煮軟,加少許水再加茄汁,略煮加入鹽和楜椒調味。
  • 鍋燒沸水,下雲吞,調至最慢火,煮至雲吞全浮面,皮面顏色變透明。
  • 剩乾水上碟,將茄汁獻淋上面,灑上芝士碎。

剩番D餡整焗薯蓉,我只係加左牛奶同忌廉,如果加埋煙肉碎,再係面灑芝士碎先焗仲好食。

may.sun 發表於 2010-8-26 09:39:53 |顯示全部樓層
回復 69# cklife

你又企理又叻煮菜重唔浪費..很令人欣賞呢
cklife 發表於 2010-8-26 09:57:32 |顯示全部樓層
回復  cklife

你又企理又叻煮菜重唔浪費..很令人欣賞呢
may.sun 發表於 2010-8-26 09:39

多謝讚賞...其他兩樣厚住面皮都接受左,企理呢.....比我老公睇到就笑死佢.....你比D相呃左囉...
jeffiau 發表於 2010-8-26 14:28:28 |顯示全部樓層
包雲吞買多左皮,剩番係度,再整D餡包過囉,雪櫃剩番一個薯仔,同一盒蘿勒,就咁包埋佢囉。好易包,小朋友 ...
cklife 發表於 2010-8-26 09:17

好味呀...
好想食~~

一看到就肚餓tim
cklife 發表於 2010-8-26 14:35:19 |顯示全部樓層
心動不如行動...好方便架..整定幾包係雪櫃,幾時時都得。
juju0268 發表於 2010-8-26 14:40:49 |顯示全部樓層
我有牛至比幾條你好無?
jeffiau 發表於 2010-8-26 14:47:05 |顯示全部樓層
我有牛至比幾條你好無?
juju0268 發表於 2010-8-26 14:40

我也想要啊, 請問可以嗎?
juju0268 發表於 2010-8-26 14:54:39 |顯示全部樓層
當然可以, 荃灣西mtr交收?
cklife 發表於 2010-8-26 18:31:38 |顯示全部樓層
我有牛至比幾條你好無?
juju0268 發表於 2010-8-26 14:40

好喔...多謝你喔...麻煩你幫我比埋jeffiau 我遲D都要同佢交收....
machinehk 發表於 2010-8-29 04:34:30 |顯示全部樓層
very useful! thanks!!!
cklife 發表於 2010-8-29 15:23:53 |顯示全部樓層
very useful! thanks!!!
machinehk 發表於 2010-8-29 04:34

唔洗客氣...將來再諗多d簡單食法,等大家種完可以開心食。
mandywowo 發表於 2010-8-29 18:49:14 |顯示全部樓層
睇到流晒口水...
等我又種番棵蘿勒先add6icon