為食香草

作者: cklife 發表于 2010-8-18 12:27:27
64525 300
jellyfishy 發表於 2010-8-20 09:35:09 |顯示全部樓層
無日照...買枝燈番黎照得唔得?
cklife 發表於 2010-8-20 08:52

近年養了咸水魚, 用多左燈, 連種花都用埋燈的話...   d電費好甘~~ 所以我放棄無種香草囉~~
回復

llaus 發表於 2010-8-20 10:17:19 |顯示全部樓層
種D可以少陽光o既香草囉
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-20 10:22:16 |顯示全部樓層
種D可以少陽光o既香草囉
llaus 發表於 2010-8-20 10:17

有無 advice?
回復

llaus 發表於 2010-8-20 10:32:42 |顯示全部樓層
香菜[芫荽]Coriander,
薄荷 Mint
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-20 10:58:41 |顯示全部樓層
香菜[芫荽]Coriander,
薄荷 Mint
llaus 發表於 2010-8-20 10:32

香菜[芫荽]Coriander, 係咪好似種蔥咁, 買芫荽時摘個有根的位, 就咁種落泥?
薄荷, 係咪"歐薄荷"?  我都種過中國甜薄荷, 成日攞佢來炒蛋炒飯, 食到悶~~~呵~~~
回復

cklife 發表於 2010-8-20 11:03:59 |顯示全部樓層
香菜[芫荽]Coriander, 係咪好似種蔥咁, 買芫荽時摘個有根的位, 就咁種落泥?
薄荷, 係咪"歐薄荷"?  我都種 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-20 10:58

芫菜未試過就咁插根,因為芫荽根弱,試過用種子種,移完苗死左一半,所以無諗過插根呀...我諗住用種子種咋。
我意識歐薄荷好似即係胡椒薄荷,不過無用心去研究過。
不過要留心,你係話你度完全無光....呀娃係話種需要少D光既香草,少D光都要光架.....完全無光....好難種。

我諗完全無光唯一可以種既係......芽菜...
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-20 11:28:26 |顯示全部樓層
芫菜未試過就咁插根,因為芫荽根弱,試過用種子種,移完苗死左一半,所以無諗過插根呀...我諗住用種 ...
cklife 發表於 2010-8-20 11:03

有個西斜窗檯,以前種過香蜂草, Basil 和甜薄荷.但香蜂草和Basil 都種得唔好,我想種d實用野作食用~~(很題貼吧~ )
回復

llaus 發表於 2010-8-20 11:38:52 |顯示全部樓層
薄荷大大話話有幾仟種
實有一d適合啵,就要高手出聲提意下囉
芫荽是可以好似種蔥咁插種,但要買d有好多根0既 (通常多根無人買呀,所以難找d啦)
同時唔好似插蔥咁插入去,要鏟個大d個 "o",放入才壓實d泥
是呀,比較難插種得生呀
回復

llaus 發表於 2010-8-20 11:47:01 |顯示全部樓層
有個西斜窗檯,以前種過香蜂草, Basil 和甜薄荷.但香蜂草和Basil 都種得唔好,我想種d實用野作食用~ ...
jellyfishy 發表於 2010-8-20 11:28

有個西斜窗檯就有得攪囉 [

香草生長表.pdf

49.5 KB, 下載次數: 174

回復

jellyfishy 發表於 2010-8-20 11:51:08 |顯示全部樓層
唔該晒蛙哥~~~ 好野~~~~ 又有project 做~~
回復

jack872184 發表於 2010-8-20 13:26:21 |顯示全部樓層
西斜窗檯-->mint~
回復

cklife 發表於 2010-8-20 14:05:34 |顯示全部樓層
有個西斜窗檯,以前種過香蜂草, Basil 和甜薄荷.但香蜂草和Basil 都種得唔好,我想種d實用野作食用~ ...
jellyfishy 發表於 2010-8-20 11:28

有個西斜窗檯就好辦得多啦....薄荷、蔥、到手香、蘿勒、馬鬱蘭,我都覺得可以試下,問題係通唔通風呀?因為西斜幾熱下架。
食得既..我又係果句....種潺菜丫...好易種架....又可以試下通菜,兩樣都係街市買番黎插入泥。
回復

cklife 發表於 2010-8-20 14:09:47 |顯示全部樓層
薄荷大大話話有幾仟種
實有一d適合啵,就要高手出聲提意下囉
芫荽是可以好似種蔥咁插種,但要買d有好多根0 ...
llaus 發表於 2010-8-20 11:38

去街市生草藥檔買薄荷係咪會比較適合香港天氣呢?我最初係種果種,好粗生下,係城市超級果種呢....熱d就生得唔係咁好喇。但春天生得好鬼靚,所以涼D諗住又去買番黎插。

咁我下次挑戰街市賣既芫荽先得。
回復

cklife 發表於 2010-8-20 14:13:26 |顯示全部樓層
有個西斜窗檯就有得攪囉 [
llaus 發表於 2010-8-20 11:47

E~~~睇到辣根...陰可以種喎.....唔知點搵種子呢?有D想種.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-20 14:35:44 |顯示全部樓層
有個西斜窗檯就好辦得多啦....薄荷、蔥、到手香、蘿勒、馬鬱蘭,我都覺得可以試下,問題係通唔通風呀 ...
cklife 發表於 2010-8-20 14:05

係喎,種過到手香,快生到好似野草咁。
勁想種蔥,成日買菜唔記得叫阿姐撘條蔥。
回復

cklife 發表於 2010-8-20 16:17:07 |顯示全部樓層
係喎,種過到手香,快生到好似野草咁。
勁想種蔥,成日買菜唔記得叫阿姐撘條蔥。 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-20 14:35

咁就一於種蔥啦..買左蔥頭番黎唔好一次下晒種,分開幾日種,如果唔係一齊長大食唔切一齊黃。
回復

cklife 發表於 2010-8-23 10:25:09 |顯示全部樓層

係飲食討論版睇到大家浸蒜醋,開始討論得好熱,但後來發覺浸左既人唔係咁享受成果,都係當藥咁食,涯得好辛苦咁。
所以想比多個選擇大家....依個蒜我做左,食過,比起淨係蒜浸醋,佢D醋易入口D,蒜味無咁臭,而浸完既蒜係主角,我非常中意食,好似食蕎頭既感覺,無乜辣味,好爽口。人家浸腊八醋係過年時,一粒蒜一隻餃子咁食,春天細菌多,咁食可預防腸胃感染,蒜頭本身係天然抗生素嘛。

醋既飲法係就咁開水,因為浸既時候己經加左糖。
蒜既食法,可以就咁當零食,可以一粒蒜一粒餃子咁食,可以切碎加少少浸既醋做沾汁,用黎配肉類食。可以攪爛配橄欖油黑胡椒當沙律汁用。

腊八蒜的來源︰

泡臘八蒜是北方,尤其是華北地區的一個習俗。顧名思義,就是在陰曆臘月初八的這天來泡制蒜。

日常生活飲食中,吃肉時應適量吃一點蒜。這是因為雖然在動物肉食品中,尤其是瘦肉中含有豐富的維生素B1,然而維生素B1在體內停留的時間很短,會隨小便小量排出。如果在吃肉時再吃點大蒜,肉中的維生素B1能和大蒜中的大蒜素結合,這樣可使維生素B1的含量提高4-6倍,而且能使維生素B1溶于水的性質變為溶於脂的性質,從而延長維生素B1在人體內的停留時間。

醫學專家在研究中也發現:吃肉又吃蒜,能促進血液迴圈,提高維生素B1在胃腸道的吸收率和體內的利用率,對儘快消除身體各部器官的疲勞,增強體質,預防大腸癌等都有十分重要的意義。所以,吃肉又吃蒜能達到事半功倍的營養效果。

資料來源︰夕陽晚情

做法參考︰好菜吃吃吃

臘八蒜

紫皮蒜1000g

米醋500g
白糖400g

做法︰

• 醋去皮洗淨晾乾備用。
  • 醋和糖加熱,使糖完全溶化,放晾備用。
  • 將醋和蒜一起放進瓶子,放在10-15度環境,大約10即成。

註︰

醋請用天然醋,千其唔好用人工醋,人工醋係醋精開水入瓶賣比你,壞胃架。天然醋可以選曎既就係,日本釀造醋,純米醋,係成份果度會寫住有米架。我會去一D傳統醬料店買,老字號既醋。超市H字頭果隻係人工醋黎架,睇下成份就睇到。

用白醋顏色靚D,我用米醋所以顏色啡啡地。

蒜,用紫皮蒜(香港較少見,要慢慢搵),用紫皮蒜浸出黎會比較脆口,用白皮浸出黎會比較淋無咁好口感。

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-8-23 12:46:27 |顯示全部樓層

唉...積媽分享既斑蘭葉,好似無乜起色,但又無惡化喎!

迷迭香第一次浸出根呀,係積媽分享既老珠呀。

蔥好易種,小洋蔥頭同珠蔥都生得好好。

chutou分享既左手香二株變四株,開枝散葉囉。

馬鬱蘭,點種都咁靚...唔洗理
回復

cklife 發表於 2010-8-25 11:03:31 |顯示全部樓層
之前死死下既百里香番生喇....今日睇下,佢出左新葉喎....不過根部木質化囉....剪左三枝睇下出根情況,幫佢開枝散葉。
26-7-2010佢之前係咁樣既,換左個掛盆,掛左係馬鬱蘭樓下,每日淋馬鬱蘭盆底既水就流落去自動淋百里香。其實係當佢死左,完全無理佢。

25-8-2010今日睇下,出左d葉喎..幾葉添,係新葉黎架...

試下繁殖,剪三枝咁多啦...

回復

jeffiau 發表於 2010-8-25 13:54:22 |顯示全部樓層
馬鬱蘭
...
cklife 發表於 2010-8-23 12:46

E...CK,
那棵不是牛至來的嗎?

太似樣了, 我常常分不清牛至「Oregano」和 馬鬱蘭「Marjoram」呢
回復