為食香草

作者: cklife 發表于 2010-8-18 12:27:27
64488 300
cklife 發表於 2010-10-12 19:40:54 |顯示全部樓層
好似好大棵幾亞地方咁....我諗我會選體積細D既龍脷葉....因為種過咩....又係野草咁既野...唔洗理...
回復

臭皮皮 發表於 2010-10-12 20:08:52 |顯示全部樓層
回復 181# cklife
其實隻蚌花唔係好大棵,都係好粗生,同龍利葉有得比
回復

gtrnismo 發表於 2010-10-13 01:25:39 |顯示全部樓層
有無試過蚌花呀?
用蚌花(乾或新鮮都得)保豬展
要保2個鐘左右
都是止咳啵 ...
llaus 發表於 2010-10-11 20:18

請問咩尼架?

禁靚囉尼bo湯?
回復

llaus 發表於 2010-10-13 05:43:16 |顯示全部樓層
請問咩尼架?

禁靚囉尼bo湯?
gtrnismo 發表於 2010-10-13 01:25

師兄!!
唔係隻蛙想駁嘴呀,
霸王花都好靚啦
又係囉來保(打唔到)啦
回復

cklife 發表於 2010-10-17 22:47:56 |顯示全部樓層

大家種左咁多香草,應該有人會拎黎浸下香草油,今日整左個香草麵包,大家可以一齊玩下丫....(當然要有焗爐啦)
意大利香草包配青醬好好味呀~~~

今次用既香草油係百里香,放係麵糰中間既係今期採收既新鮮馬鬱蘭。
因為無準備其他材料,所以包麵就只有一個個洞洞,大家有橄欖火腿等等可以塞入D洞洞度一齊焗。

義大利香草麵包
高筋粉315G
低筋麵粉135G
細砂糖25G
乾酵母9G
水250G
橄欖油45G

製法︰
  • 材料除油外全部混合,略揉搓成麵糰,成麵糰後再加入油一起揉搓至麵糰光滑,發酵至二倍大。
  • 整形︰把香草均勻搓入麵糰中,再把麵糰用麵粉棍擀成焗盤大小,烤盤放上牛油紙,再將麵糰放上,略壓把麵糰均勻的平鋪在盤上,用手指壓出一排洞,發酵至二倍大。
  • 發酵完用噴壼把橄欖油噴在麵糰表面,灑上鹽再用手指在之前壓出的洞上用力壓至盤底。
  • 預熱烤爐,放入麵糰以180度焗15分鐘。

註︰
  • 橄欖油先以香草浸泡一星期增加香味。
  • 最後一次發酵後,所灑上的食鹽是海鹽,焗完不會溶化, 再用手指壓洞後可以放上各式不同食材於洞上(橄欖片、火腿片、乾果、香草等等)
  • 用小焗爐的朋友要注意,因為發熱線近麵包面,所以要留意,包面上色後就要蓋上錫紙才繼續焗,不然焗好了,麵包面就燶了。

個包只係焗到中間上色,因為我個焗爐就係咁囉.....
回復

SSL200507 發表於 2010-10-17 23:26:19 |顯示全部樓層
Is 倒手香 = 碰碰香?  Any difference in usage?
回復

jeffiau 發表於 2010-10-18 00:03:38 |顯示全部樓層
Is 倒手香 = 碰碰香?  Any difference in usage?
SSL200507 發表於 2010-10-17 23:26

你好, 不論外形和氣味等, 都是完全不同的^^
回復

SSL200507 發表於 2010-10-18 02:31:31 |顯示全部樓層
檸檬薄荷 = 倒手香?  What's the difference on usage for 倒手香 & 碰碰香?  Thank you.  
回復

cklife 發表於 2010-10-18 15:55:32 |顯示全部樓層
檸檬薄荷 = 倒手香?  What's the difference on usage for 倒手香 & 碰碰香?  Thank you.   ...
SSL200507 發表於 2010-10-18 02:31

有人講過架喇...你睇下個貼囉...http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=36752
回復

cklife 發表於 2010-10-19 09:40:39 |顯示全部樓層
第一次試下自己留種籽,見甜蘿勒D花都無乜喇...剪左佢出黎風乾下先。

想留番D養份比D種子,剪左底下D葉,所以好樣衰,秋天開始佢就追光,所以都生得幾斜,唔敢再放係欄杆外喇,怕佢跌落後巷。

雖然樣衰衰,不過仲有好多葉架,慢食埋先清左佢。

我種得最好既一棵甜蘿勒,記錄下先,有26吋高架。(由泥面量到最高既一條枝頂)

馬鬱蘭都收左花苞,不過裡面好似係空架,無見到D黑色點點野。
回復

春田花花 發表於 2010-10-19 10:15:37 |顯示全部樓層
你的甜蘿勒真的很大棵啊, 請問種左幾耐?
回復

cklife 發表於 2010-10-19 15:32:35 |顯示全部樓層
你的甜蘿勒真的很大棵啊, 請問種左幾耐?
春田花花 發表於 2010-10-19 10:15

係春天種架...係超市買枝條番黎插架...
回復

muitau 發表於 2010-10-19 16:05:20 |顯示全部樓層
大家種左咁多香草,應該有人會拎黎浸下香草油,今日整左個香草麵包,大家可以一齊玩下丫....(當然要有焗爐 ...
cklife 發表於 2010-10-17 22:47

lunch食得唔飽而家剛剛好,多謝晒!

我啲羅勒都準備比佢地開花結籽喇,咁冬天就唔使喺天台咁耐,不過啲紫蘇唔知係咪比我採得多無機會開花,而家都仲欣欣向榮...
回復

cklife 發表於 2010-10-19 16:33:57 |顯示全部樓層
lunch食得唔飽而家剛剛好,多謝晒!

我啲羅勒都準備比佢地開花結籽喇,咁冬天就唔使喺天台咁耐,不過啲紫蘇 ...
muitau 發表於 2010-10-19 16:05

紫蘇本來都無開花跡像,但去旅行時諗住修左d枝,得佢無咁易死,點知條完枝依家佢地就開花喇。上次見過好似大人都係咁,一條完枝,棵野可能以為時日無多,就開花喇。
回復

gunbuster363 發表於 2010-10-19 17:24:38 |顯示全部樓層
我覺得你唔好咁早剪d花乾先~
有可能d種子未形成bor~~~~

我試過收九層塔種子€
我等佢乾到死咁濟先收
最後我估太約1/3乾花有料到~
回復

cklife 發表於 2010-10-19 20:44:12 |顯示全部樓層
我覺得你唔好咁早剪d花乾先~
有可能d種子未形成bor~~~~

我試過收九層塔種子€
我等佢乾到死咁濟先收
最後 ...
gunbuster363 發表於 2010-10-19 17:24

吓...咁呀....我搣開一個花見到佢有粒包滿既青BB種子,咁諗住風乾左可以拎去種添....家下都無法啦...剪晒喇.....望佢有一兩粒發到啦...
回復

cklife 發表於 2010-10-24 10:12:40 |顯示全部樓層

為左條魚,買左兩塊防風版番黎,雖然條魚無游過黎,但買左材料,都要整既。冬天北風都好勁下,做定準備功夫啦.....
係開工其間,論論盡盡既我,意外令棵大蘿勒意外折枝,見人水栽蘿勒,又想試下,反正冬天我D蘿勒係假天台都好難生存。

順便拎黎做實驗....

只係一日姐...生左根喇......

實驗另一對像係到手香,總係越睇越覺得佢似細個時種既落地生根,所以又試下用插葉方式,睇下用葉可唔可以繁殖...
十日喇見佢仲未枯...但又唔知佢有無根喎...因為佢太粗生,好難估佢無根幾時會死。

好彩又攞左D去玩水插....水插易睇D呀....實驗成功...原來葉都可以生根架....
星期一去買麥飯石番黎種左依幾水水插生根既葉先,玩下水栽到手香。
到手香水插要注意唔好比葉沾到水呀.....

為左葉唔浸到水,我用依個方法....大家見到D水綠綠地色,因為我懶.....無換水...D水成十日架喇...生左青苔添
淨係D莖沾到水。

回復

cklife 發表於 2010-10-24 16:20:49 |顯示全部樓層
班蘭葉番生喇.....慢慢咁生緊葉添....之前黃剩半塊葉,以為佢死左添...

紫蘇修枝後開花喇....下次知囉...秋天想佢開花,可以大量修剪枝條試下。

風雨蘭變成咁...係咪正常呢.....真係似斑蘭葉翻版

馬鬱蘭夏秋天都係咁樣,長剪長有。

秋冬天輪到依個位有陽光,香草都搬左過黎

係第一頁示範既蘿勒插枝既小蘿勒,示範完無理佢,一直放細盆,佢都一直無乜長大到,最近大蘿勒準備退休喇....拎番佢出黎,同佢換個大盆,加番肥又摘左頂,一個多星期己經大左好多,開始向大蘿勒既形態進發,睇黎應該唔會令我失望,遲D可以取低大蘿勒既地位。

14-8-2010

3-9-2010
重新拎番佢出黎,幫佢換左盆,希望佢快高長大,可以代替要退休的大盆蘿勒。

29-9-2010
生多左少少葉,但D葉仲係好奀,唔係好理想,所以同佢摘頂。

13-10-2010
形態係好左少少,但仲係好奀...淨係摘頂都似乎唔係好夠。

24-10-2010
用左自制廚餘酵素當肥料,第四日似乎唔錯,D葉大塊左。

回復

jeffiau 發表於 2010-10-25 13:58:12 |顯示全部樓層
我也是剛剛才知道到手香都可以插葉生長,
我最近都有玩水培啊(因為怕煩)
我玩的是水培green mint和紫蘇
回復

cklife 發表於 2010-10-25 14:48:59 |顯示全部樓層
我也是剛剛才知道到手香都可以插葉生長,
我最近都有玩水培啊(因為怕煩)
我玩的是水培green mint和紫蘇 ...
jeffiau 發表於 2010-10-25 13:58

同我玩既植物唔同喎....真好,得閒貼下相呀.....
回復