小小花園成長記

作者: chanpyhilda 发表于 2010-7-27 23:37:13
8999 49

見大家POST得咁開心, 我都想介紹一下我個小小花園嘅成員呀

2棵神秘菓

2棵神秘菓

公司擺放的迷岩- Alaobia Cygnet (全身照)

公司擺放的迷岩- Alaobia Cygnet (全身照)

Alaobia Cygnet (嚟多張大頭相)

Alaobia Cygnet (嚟多張大頭相)

又係公司擺放中的迷岩- Chirita Tamiana (兩條鼻涕好明顯)

又係公司擺放中的迷岩- Chirita Tamiana (兩條鼻涕好明顯)

木瓜

木瓜

白肉火龍菓

白肉火龍菓

枇杷樹(左)&神秘菓(右)

枇杷樹(左)&神秘菓(右)

紅肉火龍菓苗

紅肉火龍菓苗

發芽中紅椒 - 大D就要搵人領養, 否則C路一條

發芽中紅椒 - 大D就要搵人領養, 否則C路一條

黃椒小苗- 命運將會同紅椒一樣

黃椒小苗- 命運將會同紅椒一樣

檸檬

檸檬

櫻桃

櫻桃

另一種櫻桃 (唔記得呢兩種櫻桃嘅命, 請高手指教. 謝謝!)

另一種櫻桃 (唔記得呢兩種櫻桃嘅命, 請高手指教. 謝謝!)

2棵菠蘿 (先嚟一張合照, 又係要搵人領養一棵)

2棵菠蘿 (先嚟一張合照, 又係要搵人領養一棵)

嚟個大頭

嚟個大頭

另一梱菠蘿

另一梱菠蘿

5棵士多啤梨, 本來有31棵ga, 依家死剩5棵

5棵士多啤梨, 本來有31棵ga, 依家死剩5棵

依家最靚仔嗰棵士多啤梨

依家最靚仔嗰棵士多啤梨
chanpyhilda 發表於 2011-4-6 01:27:57 |顯示全部樓層
回復 jky 的帖子

多謝指教!! 我棵青檸係盆種, 應該大極有限.
jky 發表於 2011-4-5 02:40:38 |顯示全部樓層
檸檬樹大起上嚟都幾大棵吓,而且有長刺,小心!  多多修剪,控制佢可以生嘅大小高矮。
事關我睇住鄰居由細種到大結果... 真係要修剪,唔係生晒出行人路~~
chanpyhilda 發表於 2011-4-5 02:14:59 |顯示全部樓層

好耐冇 update 過我d posts 了, 我個花園仔剛剛變左樣, 所以影返d相上嚟......

鄰居幫我用裝修洗手間用剩的英泥, 及在屋苑外的建築地盤隨手"借"來的紅磚, 再加在村口"借"來的泥土所僭建成的花槽

前年10月分享返嚟嘅青檸B終於長大結果啦
chanpyhilda 發表於 2010-12-22 00:51:45 |顯示全部樓層
回復 菜妹 的帖子

我個棵應該係去年10月左右攞返嚟ga, 返嚟時只係得兩塊葉仔
chanpyhilda 發表於 2010-12-22 00:50:32 |顯示全部樓層
回復 杳杳然 的帖子

我想等到見到擺出嚟先慢慢揀, 揀個靚女又有木瓜仔嘅, 同時再畀多D機會我果棵...
菜妹 發表於 2010-12-18 23:50:41 |顯示全部樓層
檸檬我都有種, 但大得好慢, 幾個月都係得5吋. 你種左幾耐先有咁大呀?
杳杳然 發表於 2010-12-18 20:38:50 |顯示全部樓層
回復 chanpyhilda 的帖子

手術失敗!!! 仍然花開花落, 花無缺, 果難求!!!
    所以我決定等我搵到一棵有果嘅樹苗返嚟就放棄佢.....拔.....又失敗!! 花壚同元朗都唔見!!!

你要問佢地架
問下有冇 公也母同樹的木瓜?
如果你肯落訂,就多數都會有.
不過要等幾日,而且未必一定靚.
但肯定可以結木瓜
SSL200507 發表於 2010-11-18 16:23:20 |顯示全部樓層
Does it smell good?  
chanpyhilda 發表於 2010-11-18 16:07:24 |顯示全部樓層
回復 25# SSL200507

枇杷開花啦....
chanpyhilda 發表於 2010-11-17 00:20:47 |顯示全部樓層
回復 39# kinkitotoro

手術失敗!!! 仍然花開花落, 花無缺, 果難求!!!
    所以我決定等我搵到一棵有果嘅樹苗返嚟就放棄佢.....拔.....又失敗!! 花壚同元朗都唔見!!!
chercher 發表於 2010-11-5 05:27:42 |顯示全部樓層
你D白菜大棵食得未?
我睇花老師個貼,見落種子在盤上面加塊鐵網.
kinkitotoro 發表於 2010-11-3 17:25:53 |顯示全部樓層
棵木瓜變性手術是否成功?
有冇雌花出現呀?
我都種緊,都怕佢係"公"
chanpyhilda 發表於 2010-10-30 23:19:06 |顯示全部樓層
今日發生偷竊案~~~損失左一棵日本青瓜苗, 今日落種嘅兩粒日本網紋蜜瓜種子都唔見埋呀~~~~一定係D死麻雀~~~
chanpyhilda 發表於 2010-10-26 10:26:11 |顯示全部樓層

10月20日落種的翠玉瓜已經發芽了.......查實今朝見到三粒都發晒芽啦!! 發芽率係100%!!!!

但彩色蕃茄, 黃洋利蕃茄, 日本紫色燈籠椒, 同埋日本迷你長青瓜仍然無d聲氣.....
chanpyhilda 發表於 2010-10-23 14:30:46 |顯示全部樓層

又記錄下我的菜菜同樹樹先...

打釘後的木瓜又開花了, 但今次朶花典解謝成咁嘅? 有咩玄機呢???

白菜移盆後大左好多呢....

cookie分享的桔仔都大左好多啦.....

潺菜都比我種到有花蕾了..........呢棵可以免被收割住.....

紅肉火龍果都變成咁啦, 呢幾日標左兩條新芽, 要買大盆移植, 等佢生快d靚d....

SSL200507, 枇杷花仍然係花蕾, 進展不大, 但又多左兩菖, 另一菖太細, 冇影相.....
IMG_0747.JPG IMG_0748.JPG

發現兩棵神秘果共孕育緊6個BB
IMG_0735.JPG IMG_0737.JPG IMG_0738.JPG IMG_0749.JPG IMG_0750.JPG

今朝又落左日本紫色燈籠椒, 彩色蕃茄, 及黃洋梨蕃茄種子, 各款九粒.
响公司剪左N個膠樽返嚟保護D苗苗同種子.
chanpyhilda 發表於 2010-10-22 20:30:40 |顯示全部樓層
多謝 SSL200507 and chercher....我會照顧好佢地, 等我有啖好食ga la.....

依家條魚走左, 聽日應該可以幫佢地除雨褸啦!!!!  又可以睇下我D神秘菓BB成長得如何啦...
chercher 發表於 2010-10-22 19:12:19 |顯示全部樓層
祝青椒BB快高長大,好快可以有兩個得食,add6icon
SSL200507 發表於 2010-10-22 17:51:47 |顯示全部樓層
+ Oil.  
chanpyhilda 發表於 2010-10-21 11:24:38 |顯示全部樓層
打風啦~~~噚晚我搞左成晚,幫佢地著雨褸呀~~~
IMG_0729.JPG IMG_0731.JPG

做下雨褸怪客,偷窺下兩個椒b先...
123下一頁