全家福

作者: taxitang 发表于 2019-6-29 18:27:48
1773 9
忍手超過两星期了,今日下午澆透水,放在室内歎一歎冷气,如果平安無事,下次可挑戰三星期才澆水。

little_stone 發表於 2019-7-3 16:20:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-6-30 11:02
有根已服盆,度夏應該唔難,難在那些未有根的,就要少水甚至斷水較安全。 ...

好整齊呀!大大加油!
taxitang 發表於 2019-6-30 12:32:37 |顯示全部樓層
au231134 發表於 2019-6-30 11:30
肉肉真係太多品種,價錢又比蘭花平,淘仔好多名種幾蚊就有交易,如果忍唔住手,真係買多間屋都唔掂。 ...

多肉屬品種多,各有擁躉,較不佔地方,養多幾盆都可以,景天售價又平,真的很吸引。
au231134 發表於 2019-6-30 11:30:04 來自手機 |顯示全部樓層
肉肉真係太多品種,價錢又比蘭花平,淘仔好多名種幾蚊就有交易,如果忍唔住手,真係買多間屋都唔掂。
taxitang 發表於 2019-6-30 11:12:02 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-6-30 06:36
泥土配方及鋪面好似各有不同?

大大好眼力,我冇用鋪面石,而配土不同,皆因是在不同時間上盆,在初時,用單一赤玉土,近期吸多了資訊,赤玉土溝鹿沼土,因兩者膨脹系數不同,配土不易黏寶,冇根小苗會加一些泥炭土誘根。
taxitang 發表於 2019-6-30 11:02:12 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-6-29 23:29
的士大帥呢批小玉戰隊陣容鼎盛, 能過五關斬六將,不吃不喝挑戰廿一,成功是很好的借鏡!
Forumdata 發表於 2019-6-30 06:36:44 來自手機 |顯示全部樓層
泥土配方及鋪面好似各有不同?
lamkaicheung 發表於 2019-6-29 23:29:12 來自手機 |顯示全部樓層
的士大帥呢批小玉戰隊陣容鼎盛, 能過五關斬六將,不吃不喝挑戰廿一,成功是很好的借鏡!

taxitang 發表於 2019-6-29 22:50:17 |顯示全部樓層

多谢!擺整齊影相,純粹易影啲。
freddywongdy 發表於 2019-6-29 21:46:56 |顯示全部樓層
  好整齊好靚呀!