分享 Sinningia guttata 種子(完)

作者: Juna 发表于 2019-6-26 10:06:32
8683 119

最近收了5個自家授粉的Sinningia guttata 種子莢,約15份約,郵寄。因我在澳門。
如有我有興趣的苦苣苔種子優先。
星期五上午截止,到時聯絡給我方便的地址就可以。

不保證發芽

評分

查看全部評分

小紅楓樹 發表於 2020-5-19 13:08:07 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-5-7 16:38
我都好耐先發到,還以為失敗了。
好彩冇放棄~

如不介意, 你有種子我申請一份再試試。

我冇幫佢地授粉添, 如果自然結果我通知你呀!  發表於 2020-5-22 20:03
Dollarschan 發表於 2020-5-17 00:23:18 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-16 01:02
露少少可以了,還有古塔塔可以唔需要太多水份,水多反而更差,Happy Planting! ...

唔該晒plant 大,有你指導,希望都能成功長大開花~

加油  發表於 2020-5-17 15:47
rwgplant 發表於 2020-5-16 01:02:50 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-15 18:37
好在有兩位大大關照住,即做,清咗顆粒,升高球球露少少,睇吓重使唔使再露多D,亦或已經夠性感喇?! ...

露少少可以了,還有古塔塔可以唔需要太多水份,水多反而更差,Happy Planting!
Dollarschan 發表於 2020-5-15 18:37:24 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-5-15 14:47
我來厚多士: 個球露少少出來比較好

好在有兩位大大關照住,即做,清咗顆粒,升高球球露少少,睇吓重使唔使再露多D,亦或已經夠性感喇?!
rwgplant 發表於 2020-5-15 16:02:46 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-15 14:15
plant 大,多謝你的分享,球球已于今日收到了,已剪去2片爛葉,小苗情况尚可,立即移植入盆,放于窗台邊, ...

要露少少x2
川流不息 發表於 2020-5-15 14:47:37 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-15 14:15
plant 大,多謝你的分享,球球已于今日收到了,已剪去2片爛葉,小苗情况尚可,立即移植入盆,放于窗台邊, ...

我來厚多士: 個球露少少出來比較好
Dollarschan 發表於 2020-5-15 14:15:32 來自手機 |顯示全部樓層
plant 大,多謝你的分享,球球已于今日收到了,已剪去2片爛葉,小苗情况尚可,立即移植入盆,放于窗台邊,待穩定才多晒陽光~
Dollarschan 發表於 2020-5-11 13:45:33 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-11 13:23
Dollar大,今天寄出了,注意收件

好的,會密切留意,唔該晒~
rwgplant 發表於 2020-5-11 13:23:06 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-8 00:33
好呀,多謝你先,PM傾~

Dollar大,今天寄出了,注意收件
川流不息 發表於 2020-5-8 11:18:09 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-8 11:09
呆球可唔可以當球根植物咁,先將泥變8成乾,包好再落入雪櫃蔬菜隔放兩日,擺番出來再慢慢加水,可能有風 ...

而家試緊照燈,佢再唔出芽咩都會試下。
Plant大的方法先記錄在案排住隊試
多謝!!

你真係信㗎  發表於 2020-5-8 14:28
rwgplant 發表於 2020-5-8 11:09:41 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-5-8 09:02
因爲我有盆 (應該係) 中岩開完花謝咗,之後成半年都係呆球,我俾水佢又有繼續吸水的。上個月換左泥都係冇 ...

呆球可唔可以當球根植物咁,先將泥變8成乾,包好再落入雪櫃蔬菜隔放兩日,擺番出來再慢慢加水,可能有風險,唔好亂試喎
川流不息 發表於 2020-5-8 09:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-8 00:31
唔知㗎,好似套筒咁做,先乾後濕再發芽,多嘅球就用半乾土保存,偶爾噴啲水俾佢,都係試下咋{:emoji_027: ...

因爲我有盆 (應該係) 中岩開完花謝咗,之後成半年都係呆球,我俾水佢又有繼續吸水的。上個月換左泥都係冇反應,看來要針針佢了。

多謝你分享方法!我盆古塔塔開完都要劈
Dollarschan 發表於 2020-5-8 00:33:50 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-7 22:47
好呀,我寄粒球你<span class="emoji emoji1f604"></span>,你要自己發

好呀,多謝你先,PM傾~
rwgplant 發表於 2020-5-8 00:31:17 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-5-8 00:10
明白!咁你初步打算點保存?
劈晒唔驚變呆球?

唔知㗎,好似套筒咁做,先乾後濕再發芽,多嘅球就用半乾土保存,偶爾噴啲水俾佢,都係試下咋
川流不息 發表於 2020-5-8 00:10:42 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-7 19:48
就係越種越高,花又開哂,所以劈劈劈<span class="emoji emoji1f602"></span>

明白!咁你初步打算點保存?
劈晒唔驚變呆球?
rwgplant 發表於 2020-5-7 22:47:34 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-7 22:15
plant 大,劈咗頂會有得分享嗎?有就預我一份吖~

好呀,我寄粒球你,你要自己發
Dollarschan 發表於 2020-5-7 22:15:59 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-7 19:48
就係越種越高,花又開哂,所以劈劈劈<span class="emoji emoji1f602"></span>

plant 大,劈咗頂會有得分享嗎?有就預我一份吖~
rwgplant 發表於 2020-5-7 19:48:45 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-5-7 18:45
點解收埋?係唔係要俾佢休息下先再種?
我舊有果棵開完第一次冇謝,一直種到而家開第二轉就爆花了!不過 ...

就係越種越高,花又開哂,所以劈劈劈
川流不息 發表於 2020-5-7 18:45:09 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-7 18:02
我嗰幾棵都開哂花謝埋,俾我挖起哂啲球,諗緊用咩方法保存好<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

點解收埋?係唔係要俾佢休息下先再種?
我舊有果棵開完第一次冇謝,一直種到而家開第二轉就爆花了!不過因爲"標"左兩次花,生到好高!