有關碗蓮/荷花的問題

作者: 小美 发表于 2010-6-14 18:45:05
6433 22
第一次試種碗蓮/荷花.
(賣的說是荷花,種出來浮葉是碗蓮般小)
不到兩星期, 浮葉長出了. 為了有蚊滋生. 放了些小魚, 前陣子下過雨後, 葉面發現了很多小白點.
請問為什麼會這樣? 過肥? 不夠肥? 細菌? 給魚吃了? 還是因為下雨後太陽和雨點做成折射晒傷了葉面呢??
這些浮葉一般會有多大??
請有網友分享一下經驗. 救救我的小荷花~~
Angelwong12345 發表於 2018-7-8 13:32:19 來自手機 |顯示全部樓層
我同大家分享下,我是新手学種碗蓮,長根後,分別用小石卵,小沙子,塘泥3種方法用小盆子種定植放入室内鱼缸種,有1迷你螺,6條米奇,暫時有一蓮葉打开,另1棵有4條莖,奇怪是沒有根,放入B B鱼缸種,有2小盆(每盆2棵)放在窗边種,以有4片立葉,像1元大,全在試種中,希望成功
SSL200507 發表於 2010-9-6 12:53:36 |顯示全部樓層
I bought some lotus seeds and would try to start soon.  Please advise if I have to use such a big basin for planting the seeds.
ht333147 發表於 2010-8-23 11:23:14 |顯示全部樓層
應該是那些水蝸牛吧, 如果是螺便捉出來, 用紫蘇葉炒之, 到時我怕你嫌少了.
little_st 發表於 2010-8-23 11:09:50 |顯示全部樓層
你有冇螺呀 !! 我勁多螺.. 咬爛 d 葉呀... 點樣除螺??
ht333147 發表於 2010-8-23 10:49:05 |顯示全部樓層
你說的情況都算正常.
現在有養小魚嗎?
浮萍我有, 只要你耐不耐清理一次, 不讓它們瘋長, 搶不到多少肥的.
小美 發表於 2010-8-23 02:51:47 |顯示全部樓層
回復 17# ht333147

終於都開得番自己個貼.....
浮萍可以邊度搵到呢?? 會唔會搶左d肥?
不知何解, 水總是不清的. 浮葉都會枯萎, 立葉則大部份完好.正常嗎?
ht333147 發表於 2010-7-29 12:09:21 |顯示全部樓層
如果妳可以擔把遮站在傍邊, 遮住D地水, 水就不會太熱, 魚兒就無問題, 是嗎?
試運用你想像力, 這是可以做到的:
養些浮萍, 蒲蕎等水草便可以令陽光晒不到水, 又不會影響蓮葉的受光!
小美 發表於 2010-7-29 02:53:01 |顯示全部樓層
荷花是要全日照晒著, 我說不要晒的是缸內的小魚兒
ht333147 發表於 28/7/2010 10:29

但係晒著d水溫咪會好高囉?? d小魚就會頂唔順. 有乜辦法?
ht333147 發表於 2010-7-28 10:29:37 |顯示全部樓層
IC. 我以為要晒住會生得靚d. 如果係咁, 我可以唔晒住佢試下.

到現時為止, 都未出到立葉ar. 都剩係 ...
小美 發表於 2010-7-18 00:42

荷花是要全日照晒著, 我說不要晒的是缸內的小魚兒
小美 發表於 2010-7-28 02:06:20 |顯示全部樓層
最近出到立葉喇, 不過似乎唔夠"立". 唔夠挺. 我都唔係好識形容.....
小美 發表於 2010-7-18 00:42:56 |顯示全部樓層
現在出到立葉了?
這種天氣, 養什麼都不行, 除非用大浴缸, 再種滿水草遮陽光, 紅劍, 米奇等才可生存,
而且 ...
ht333147 發表於 10/7/2010 10:51

IC. 我以為要晒住會生得靚d. 如果係咁, 我可以唔晒住佢試下.

到現時為止, 都未出到立葉ar. 都剩係有好多浮葉.
ht333147 發表於 2010-7-10 10:51:19 |顯示全部樓層
現在出到立葉了?
這種天氣, 養什麼都不行, 除非用大浴缸, 再種滿水草遮陽光, 紅劍, 米奇等才可生存,
而且是由早兩個月開始, 有時間習慣才可以, 現在放下去, 蛇都死.
我住藍地
小美 發表於 2010-7-10 01:03:53 |顯示全部樓層
我都是種在天台, 屯門區, 這幾天熱到幾乎是在煲蓮藕湯, 它們都無事
我看你的照片可能是水太少, 即太淺? 小 ...
ht333147 發表於 9/7/2010 11:00

其實上次落左場大雨之後, 水位已經升高左好多. 張相係仲未開始熱o既時候影o既...
我地有可能住得好近bor.
小美 發表於 2010-7-10 01:01:42 |顯示全部樓層
今日最新發現, 全部小魚熱到死晒......
我都係屯門區wor.
ht333147 發表於 2010-7-9 11:00:53 |顯示全部樓層
我都是種在天台, 屯門區, 這幾天熱到幾乎是在煲蓮藕湯, 它們都無事
我看你的照片可能是水太少, 即太淺? 小魚不會傷害葉片的,
未長出大量立葉前, 肥料問題想都不用想.
小美 發表於 2010-7-9 04:10:02 |顯示全部樓層
係全日照. 會唔會晒過頭? 晒到d水好熱.
水深唔夠一呎.
我用國產塘泥加少少普通花泥種. 听人講荷花唔同睡蓮, 唔洗咁多肥.
枯o既部份會唔會係d小魚啄成呢??
ht333147 發表於 2010-7-8 22:31:09 |顯示全部樓層
第一次試種碗蓮/荷花.
(賣的說是荷花,種出來浮葉是碗蓮般小)
不到兩星期, 浮葉長出了. 為了有蚊滋生. 放了 ...
小美 發表於 2010-6-14 18:45

要全日照, 水有幾深? 用什麼泥種?
小美 發表於 2010-7-8 18:18:55 |顯示全部樓層
我由種子開始種, 種了3個月左右, 有十多塊小葉, 像ccpyue的一樣, 小的.
但不久又會枯爛. 還是未有"立葉".
ccpyue, 你的小葉有沒有枯?
ccpyue 發表於 2010-6-27 04:56:02 |顯示全部樓層
什麼叫"立葉"? 我種了兩稞和"小美"的很相似。但有些葉是紫色的 (如我本人Profile圖)。葉直徑高大也只有二吋。不知品種及名稱,由種子種起己有五個月,未開過花。
12下一頁