2011的喜蔭(28-7更新)

作者: claudiatang 發表于 2010-6-4 12:45:05
9529 72
claudiatang 發表於 2010-9-7 15:33:03 |顯示全部樓層
嘩...同學仔, 有料到喎, 噴噴藥喇, 開紅花果棵, 睇落好似 E Sliver Skies 喎
惡姨 發表於 2010-9-7 15:09

同學仔,要噴什麼藥呀﹗沒看見兇手...不知是乜傢伙....
回復

惡姨 發表於 2010-9-7 16:05:07 |顯示全部樓層
我用緊Bio Killer囉
回復

蕙蕙 發表於 2010-9-9 00:11:10 |顯示全部樓層
回復 14# claudiatang

好似O哂嘴咁……
回復

蕙蕙 發表於 2010-9-9 00:15:38 |顯示全部樓層
回復 10# claudiatang

第3張相個棵有大d既走莖未呀?可以交換嗎?
回復

claudiatang 發表於 2010-9-9 09:16:26 |顯示全部樓層
回復  claudiatang

第3張相個棵有大d既走莖未呀?可以交換嗎?
蕙蕙 發表於 2010-9-9 00:15

你點名要的那盆前陣子刮風時吹跌了盆嘉仔壓上去受了傷。拆斷了好幾條莖。而剛貼出來開了紅花的那盆應該和它同一品種。那盆就有幾條。你再對看清楚是否同一樣。要的話我就剪兩條給你。
回復

蕙蕙 發表於 2010-9-9 19:07:30 |顯示全部樓層
回復 25# claudiatang

我覺得你開花個盆既葉紋應該唔同我想要個只, 不如等你個棵康復後再算啦, thx anyway!
回復

claudiatang 發表於 2010-9-29 14:51:49 |顯示全部樓層
IMG_1858 (Medium).JPG
IMG_1857 (Medium).JPG
回復

spinnet 發表於 2010-9-29 15:06:16 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2010-9-29 14:51

種得好壯好靚..
回復

claudiatang 發表於 2010-9-29 15:49:46 |顯示全部樓層
種得好壯好靚..
spinnet 發表於 2010-9-29 15:06

謝謝讚賞........
順道請教,重瓣牽牛花的花開完d枝條枯萎就要拔掉?如有種籽就收集明年再播種?粉紅朝顏有很多種籽,但重瓣就沒有。
回復

spinnet 發表於 2010-9-29 15:56:16 |顯示全部樓層
謝謝讚賞........
順道請教,重瓣牽牛花的花開完d枝條枯萎就要拔掉?如有種籽就收集明年再播種? ...
claudiatang 發表於 2010-9-29 15:49

重瓣牽牛花的花開完d枝條枯萎就要拔掉? <---最好啦.
如有種籽就收集明年再播種?<---可揀秋播或春播. 不過最好下年春播啦. 我覺得重瓣牽牛花比較難結種子, 你落D肥比佢可能會好D嫁.
回復

lameric 發表於 2010-9-29 18:24:56 |顯示全部樓層
嘩...同學仔, 有料到喎, 噴噴藥喇, 開紅花果棵, 睇落好似 E Sliver Skies 喎
惡姨 發表於 2010-9-7 15:09

嗰隻唔係 E. silver skies, silver skies 葉片嬌小很多,植株也迷你啲,條邊喺葉邊幼D...分界明顯D.
回復

mandywowo 發表於 2010-9-29 18:50:09 |顯示全部樓層
嘩, 真係好壯觀呀, 生得好靚add6icon
小姐貴性呀add3icon
回復

SSCP 發表於 2010-9-29 20:28:29 |顯示全部樓層
回復 5# 惡姨
好靚喎~add14icon
回復

SSCP 發表於 2010-9-29 20:37:47 |顯示全部樓層
回復 27# claudiatang
好靚喎,好有心機 加油add4icon
回復

claudiatang 發表於 2010-9-29 21:22:00 |顯示全部樓層
嘩, 真係好壯觀呀, 生得好靚
小姐貴性呀
mandywowo 發表於 2010-9-29 18:50

我唔知喎﹗連那位花友送的我搞亂了...........
回復

claudiatang 發表於 2010-9-29 21:23:33 |顯示全部樓層
嗰隻唔係 E. silver skies, silver skies 葉片嬌小很多,植株也迷你啲,條邊喺葉邊幼D...分界明顯D. ...
lameric 發表於 2010-9-29 18:24

ERIC,你 知道我今日貼的那盆是乜傢伙冇?
回復

lameric 發表於 2010-9-29 23:55:12 |顯示全部樓層
ERIC,你 知道我今日貼的那盆是乜傢伙冇?
claudiatang 發表於 2010-9-29 21:23

oh.. sorry... 我都唔知...呢隻嘢放喺陰啲位啲葉個 tone 會變翠綠色,我覺得會靚啲喎!
回復

spinnet 發表於 2010-9-30 06:59:28 |顯示全部樓層
有D似E. Silver Sheen.
回復

claudiatang 發表於 2010-10-5 14:59:31 |顯示全部樓層
E.Blue Heaven 初次開花,有點發育不良的樣子﹗
IMG_1860 (Medium).JPG
IMG_1859 (Medium).JPG
回復

claudiatang 發表於 2010-10-12 11:38:49 |顯示全部樓層
IMG_1956 (Medium).JPG
IMG_1955 (Medium).JPG
IMG_1954 (Medium).JPG
IMG_1979 (Medium).JPG
IMG_1978 (Medium).JPG
回復