2011的喜蔭(28-7更新)

作者: claudiatang 發表于 2010-6-4 12:45:05
9531 72

IMG_1401 (Small).JPG
IMG_1402 (Small).JPG
IMG_1403 (Small).JPG
若有花友告知它們的名字就無限感激了。
curiosity 發表於 2010-6-4 12:55:58 |顯示全部樓層
第一棵似E. Pink panther
第三株應該係E.'Blue Heaven'
回復

ckycky 發表於 2010-6-4 13:30:02 |顯示全部樓層
第二棵似E. Tiger stripe

我想要左好耐add12icon
回復

claudiatang 發表於 2010-6-4 15:04:27 |顯示全部樓層
多謝兩位﹗
回復

惡姨 發表於 2010-6-4 17:45:46 |顯示全部樓層
嘩...同學仔, Blue haven 你都有, 開起黎好靚嫁...不過大約3日貨仔咋, 睇睇我呢隻, 之前中過錦花蟲, 比我起死回生...呢排仲不停咁3日一花朵開比我睇啊...

http://hkplants.com/thread-19216-3-1.html
回復

claudiatang 發表於 2010-6-24 15:25:55 |顯示全部樓層
回復 5# 惡姨

你種得好好呀﹗我這幾盆不知到幾時才會有花﹗
回復

claudiatang 發表於 2010-7-9 13:33:07 |顯示全部樓層

開花了
忘了貼上相片。
回復

claudiatang 發表於 2010-7-9 13:33:51 |顯示全部樓層
IMG_1529 (Medium).JPG
IMG_1530 (Medium).JPG
回復

惡姨 發表於 2010-7-9 13:44:35 |顯示全部樓層
回復 8# claudiatang

依E, 呢隻係傻豹 E. Pink panther 黎喎
回復

claudiatang 發表於 2010-7-29 12:17:26 |顯示全部樓層
IMG_1572 (Medium).JPG
IMG_1573 (Medium).JPG
IMG_1574 (Medium).JPG
IMG_1577 (Medium).JPG
IMG_1575 (Medium).JPG
回復

蕙蕙 發表於 2010-7-29 15:44:29 |顯示全部樓層
回復 10# claudiatang

你呢3棵都大得好快wor, 我棵 blue heaven大得好慢, 凈係 pink panther大得快咋

http://hkplants.com/home/space-9270-do-album-id-5871.html

你全部放窗邊種? 有冇陽光直射架?
回復

claudiatang 發表於 2010-7-29 16:28:42 |顯示全部樓層
回復 11# 蕙蕙

這個窗向南,日光不會直射,但都夠光,晚上我會搬它們去照燈。
遲些做個架,到時就會有起碼十多小時照燈。
回復

蕙蕙 發表於 2010-7-29 22:34:52 |顯示全部樓層
回復 12# claudiatang

你又set 燈呀……
我就唔會lu, 全靠天然光, 聽天悠命
回復

claudiatang 發表於 2010-8-26 13:23:08 |顯示全部樓層
請問是否變了種?個形都搞笑
IMG_1663 (Medium).JPG
IMG_1664 (Medium).JPG
回復

kobyip 發表於 2010-8-26 14:36:18 |顯示全部樓層
佢個樣超搞鬼喎add7iconadd7icon
回復

claudiatang 發表於 2010-8-26 15:52:58 |顯示全部樓層
咪係............
回復

candyafr 發表於 2010-8-26 23:33:11 |顯示全部樓層
可能天氣太熱
回復

claudiatang 發表於 2010-9-7 13:19:25 |顯示全部樓層
IMG_1764 (Medium).JPG
IMG_1760 (Medium).JPG
IMG_1761 (Medium).JPG
IMG_1763 (Medium).JPG
IMG_1762 (Medium).JPG
回復

claudiatang 發表於 2010-9-7 13:23:45 |顯示全部樓層
E. Blue Heaven的葉片出了事。沒看見有蟲咬。但面積郤日漸變大。也有些黃點點。
IMG_1743 (Medium).JPG
IMG_1741 (Medium).JPG
IMG_1742 (Medium).JPG
回復

惡姨 發表於 2010-9-7 15:09:03 |顯示全部樓層
嘩...同學仔, 有料到喎, 噴噴藥喇, 開紅花果棵, 睇落好似 E Sliver Skies 喎
回復

1234下一頁