灰鸚鵡Koma成長記 (P.10 #188 - Apple好好味)

作者: Dennis 發表于 2010-5-27 11:13:12
27743 187
avery 發表於 2010-8-21 15:16:37 |顯示全部樓層

平爆 used in wood ... It is designed to used in materials that are not expandable like concrete ...

How can you well secured it "in" the wood without expanding the base of it by punching ??

If I were you, I will replace the original screw with a longer one, drill through the wooden stick and secure with a cap on top if you really want to use a tripod ~
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-21 13:31:30 |顯示全部樓層
Koma 好靚仔呀!! 我都鐘意灰鸚鵡, 覺得佢地D顏色夠COOL呀! 我都好想養, 想左好多年, 但要返工怕冇時間陪佢同教佢, 所以一直都只係"想"....

請樓主一定要POST多D Koma仔d相同資料上嚟, 等我吸收多d資料, 等日後將夢想變成事實.  多謝!! 多謝!!
回復

Dennis 發表於 2010-8-20 18:23:05 |顯示全部樓層
之前嚮雀街, 見過有雀友用相機腳架做個企架比鸚鵡; 心血來潮又想整返個, 不過手工真係差到痺......

DIY材料有:
糧兜

2分英制平爆

其他

木頭嚮街邊執

成品

加多個環可以掛玩具

回復

Dennis 發表於 2010-8-20 18:12:08 |顯示全部樓層
一日一日長大啊
比得大帝 發表於 2010-8-18 20:38

係呀~ 可惜仲未識講野.....
回復

比得大帝 發表於 2010-8-18 20:38:02 |顯示全部樓層
一日一日長大啊
回復

Dennis 發表於 2010-8-18 17:59:12 |顯示全部樓層
養咗Koma三個月, 尋日終於買咗個企架比佢, 唔洗成日企籠頂嘞~

整張側面特寫先.....

再黎高抄....

評分

查看全部評分

回復

Dennis 發表於 2010-7-3 04:20:29 |顯示全部樓層
Dennis,

文哥係資深雀友,跟佢學野得益良多.
如果磨爪棍係石屎做果隻,咁你可以用把銼將面向上既一邊磨平 ...
吉祥 發表於 2010-6-30 12:10

吉祥兄...........你唔覺意咁過咗D野比我(Thx~)
回復

Dennis 發表於 2010-7-3 04:10:16 |顯示全部樓層
鄙人都係初學者. 其實. 永遠保持初學者心態都唔錯. 覺得自己老手. 便會成日諗埋一邊.唔肯接受新野.哈..又 ...
肥仔文 發表於 2010-6-30 11:22

我只能說: 當頭棒喝! Thanks so much!
回復

肥仔文 發表於 2010-6-30 12:28:47 |顯示全部樓層
Dennis,

如果磨爪棍係石屎做果隻,咁你可以用把銼將面向上既一邊磨平 ...
吉祥 發表於 2010-6-30 12:10

咪傻. 我係"脂深" 就真.

其實植物網好多人都有養雀. 臥虎藏龍.
回復

吉祥 發表於 2010-6-30 12:10:43 |顯示全部樓層
Dennis,

如果磨爪棍係石屎做果隻,咁你可以用把銼將面向上既一邊磨平滑D,咁隻雀就會企得舒服好多啦.
回復

肥仔文 發表於 2010-6-30 11:22:18 |顯示全部樓層
文哥, 感激提點!

睇過你個Blog....(仲未睇哂), 發覺好多學, 多謝你無私分享! ...
Dennis 發表於 2010-6-30 02:49

鄙人都係初學者. 其實. 永遠保持初學者心態都唔錯. 覺得自己老手. 便會成日諗埋一邊.唔肯接受新野.哈..又亂講野了.

香港都有雀網. 說實話.如接觸. 便要小心. 要保持獨立思考. 邊d係大是大非..可能要留意.
現我絕少去香港雀網.

台灣的雀網. 人較熱血. 對雀的認知較香港的高一線. 但有部份人對雀的愛護程度未必及港人.
如佢地d籠, 用具. 港人肯花錢得多.

我都係個句..養雀就養雀. 唔係為人事野養雀..哈.
回復

Dennis 發表於 2010-6-30 02:52:20 |顯示全部樓層
我琴日係雀仔街都諗住買對情人鸚鵡玩.....
不過屋企有 2 個貓仔對佢地不利... ...
kittyxbeanscat 發表於 2010-6-28 13:56

KittyxBeanscat, 養之前, 一定要諗清楚呀~
回復

Dennis 發表於 2010-6-30 02:49:29 |顯示全部樓層
咁你係咪用石屎磨爪棍.

百幾二百蚊枝差不多.

但要留意. 最好揀頂部平滑的磨爪棍. 因為有部份款式會磨損 ...
肥仔文 發表於 2010-6-28 10:19

文哥, 感激提點!

睇過你個Blog....(仲未睇哂), 發覺好多學, 多謝你無私分享!
回復

Dennis 發表於 2010-6-30 02:47:05 |顯示全部樓層
嘩畀紅椒佢食, 會唔會辣到佢E嘩鬼叫?
GMT+8 發表於 2010-6-28 02:30

唔怕.....鸚鵡冇辣嘅味蕾
回復

kittyxbeanscat 發表於 2010-6-28 13:56:34 |顯示全部樓層
我琴日係雀仔街都諗住買對情人鸚鵡玩.....
不過屋企有 2 個貓仔對佢地不利...
回復

肥仔文 發表於 2010-6-28 10:19:18 |顯示全部樓層
Thanks 文哥!

第一張相係一買返歸時影...... 我第2日已經買咗碌磨抓棍比佢, 唉.....好貴呀

咁你係咪用石屎磨爪棍.

百幾二百蚊枝差不多.

但要留意. 最好揀頂部平滑的磨爪棍. 因為有部份款式會磨損佢地腳皮.
一損左. 如環境唔清潔.有機腳入菌..可以好長手尾.

長遠計. 電鍍籠唔可以長用. 因為咬下咬下.表層損壞. 雀咬下咬下有機中金屬毒.

唉. 每年見有d新手一心歡喜買雀..無好好準備. 雀有死傷..實在於心不忍.
回復

GMT+8 發表於 2010-6-28 02:30:37 |顯示全部樓層
嘩畀紅椒佢食, 會唔會辣到佢E嘩鬼叫?add4icon
回復

Dennis 發表於 2010-6-28 02:16:34 |顯示全部樓層
我又呃多貼.

見樓主第一張相.

近籠頂之企棍. 隻雀企左後. 尾頂籠邊.

佢地成日要伸懶腰的...即伸翼同伸後 ...
肥仔文 發表於 2010-6-27 22:47

Thanks 文哥!

第一張相係一買返歸時影...... 我第2日已經買咗碌磨抓棍比佢, 唉.....好貴呀

個雀籠我用個儲物箱做底, 我都唔敢直接放地下, 怕dirty同怕人行嚇親佢......

多謝你嘅心得呀!  其實我係新手, 仲有好多野問.....例如沖涼問題, 食物份量.........所以好需要咁多位高手胡提灌頂呀~
回復

Dennis 發表於 2010-6-28 01:55:41 |顯示全部樓層
睇佢隻眼仔..應該6-8個月左右..真係好BB

呢幾日天氣會轉..要小心控制室內溫度呀..灰鸚鵡我覺 ...
gege188 發表於 2010-6-27 22:21

Thanks Gege188呀~

我最擔心就係溫度問題~ 今年我都未開過廳嘅冷氣..... 同埋我都好留意室溫, below 25度, 我會小心架....呢幾日涼咗我都唔敢開大風扇

Koma買返黎已經戒咗奶.....不過只食瓜子, 而家終於轉到食合成糧: 主糧Pretty Bird 溝 Tropimix nuts & fruits.  而家D米田共算OK靚嘞.....好似粟子蛋糕1條條嗰D cream咁, 不過係綠色.....

我明日買磅~ 不過要慢慢訓練佢企上磅......

妳千其唔好話長氣呀~ 我好多謝妳比咁多心得我架! 仲有, 妳隻紅金真係引死人.......BII嗰隻紅金BB我都考慮過.....不過太貴, 同埋新手, 最終唔敢養.....

THANKS AGAIN!
回復

肥仔文 發表於 2010-6-27 22:47:41 |顯示全部樓層
我又呃多貼.

見樓主第一張相.

近籠頂之企棍. 隻雀企左後. 尾頂籠邊.

佢地成日要伸懶腰的...即伸翼同伸後隻腳.
樓主咁set好似唔妥.

當然..你可以預佢調轉企..但都係頂住前面.

我覺企棍不能太近籠邊.
回復