如果你隻狗咁你會點做

作者: calbeebb 发表于 2010-5-11 08:33:08
4711 31
我隻曲架15歲,近日老到行唔到又大小2便都不能站起來,又食好小野看見很心痛!add2icon
kerorozIL 發表於 2010-6-6 17:04:19 |顯示全部樓層
有來必有去,你一定要做好心理準備
KOOKOO 發表於 2010-6-1 23:09:12 |顯示全部樓層
開始養之前已經知道狗狗會行先, 也有心理準備, 但那一天真的來到時, 相信每一位爸爸媽媽都好難接受.
Claraslm 發表於 2010-6-1 22:45:24 |顯示全部樓層
回復 27# 貓貓

add11icon
藍天使 發表於 2010-5-31 16:32:37 |顯示全部樓層
需然照顧年老既寵物真係非常勞心勞力, 但係都希望可以陪伴到佢地最後既一天, 只因為寵物係我地家庭既一份子, 大家都付出無盡既愛 ^.^
spinnet 發表於 2010-5-31 16:05:18 |顯示全部樓層
彼此都是愛狗之人,當然明白大家的心情。
我家的唐狗由bb開始已經跟隨我們,是我老公在路旁拾獲的。
伴著我 ...
貓貓 發表於 2010-5-31 14:55

好感人的往事...我頭像隻狗係今年1月31日都離開了我們, 佢死前的痛苦真係令我和我家人十分難受...
貓貓 發表於 2010-5-31 14:55:38 |顯示全部樓層
彼此都是愛狗之人,當然明白大家的心情。
我家的唐狗由bb開始已經跟隨我們,是我老公在路旁拾獲的。
伴著我們16個寒暑,也是兩年前去世。
去世前兩年因為家中另外兩隻狗在一星期內分別過身,牠就開始抑鬱絕食。
先後看了多次醫生,做了許多檢查,都找不到原因,無補於事,繼續絕食。
最後唯有餵葡萄糖水,另外把肉加點水攪碎,做成糊醬,用針筒強送到牠嘴裡去。
吃了兩頓後開始回復氣力,就自己大大口吃了起來。
不過再不肯吃乾糧,只好每天給牠弄兩頓鮮肉餐。
隨後兩年體力每況愈下,開始不能上落梯級,每次出街後都要抱牠回家。
此後出街亦只能走一小圈,大小二便後便要即時回家。
還記起後來連後腿也沒有了力氣,站不起來,漸漸兩面股骨形成了褥瘡。我買了一張氣塾床給牠,希望牠的褥瘡不會繼續惡化。
過往我們的狗大部分是急病去世,沒有承受過很大的痛苦。
曾經有頭老狗竟然是壽終正寢,多大的福氣啊!
這時候我們都明白牠已時日無多,也曾考慮是否應讓牠安睡。最後還是決定讓牠自自然然的走。
我知道牠並非真的失禁,其實牠挺愛清潔的,只是現在無力站起來吧!
所以每天早上都抬著牠的後腿到露台去,牠也很乖巧地立即排便,小便只好塾了即棄尿布,讓牠躺下來解決。
有次牠實在沒有辦法排便,那團便便卡在肛門口,很不舒服,牠也就一直在哀嗚。
嘗試用了通便藥水,等了一整天,丁點兒效用都沒有,最後我唯有套上手套幫牠把便便挖了出來。
我亦並非每次都幫到牠。
有一次洗澡後我抱牠到露台去,希望牠呼吸些清新空氣,打算讓傷口也透透氣。
誰知蒼蠅暗中在傷口產了卵,一天之後發現傷口出現很多蛆蟲,嚇得我老公大叫。
後來想出用即棄筷子搜索蟲蟲,取出扔掉。此後再沒有抱牠到露台去。
病了的牠也十分體貼,不用再吃鮮肉,從我們手中乖乖地吃下一粒粒的乾糧,再用針筒給牠餵水。
這樣過了兩個月時間,奇蹟地牠的褥瘡竟然慢慢好起來,雖然未完全康復,但是看得見嫩肉生長,傷口好了很多。
不過萬事自有主宰!
因為照顧牠的原故,那兩個月我很少上街。
記得那天剛巧要辦點要事,早上幫牠排完便,吃了早餐後,見牠很精神,我就安心出門去。
剛到了九龍,傭人來電說牠應該是時侯了。
我也不明白為什麼那天我沒有開車出市區,要趕回去恐怕是來不及。
心中曾經很焦急,不過定下來的時候,我想牠大概是不想讓我看到,怕大家也捨不得吧!
牠出生的首兩個月,跟生命最後的兩個月,都是在病苦中渡過,最終走完這生命旅程。
不過,牠永遠也在我心裡。
giveupaguy 發表於 2010-5-31 11:30:04 |顯示全部樓層
看到都忍唔到 ....大家都是視它們為家庭成員...如果真係果一天.我都會給她縱容一次...大家都加油...
claudiatang 發表於 2010-5-27 11:40:47 |顯示全部樓層
看見都心酸酸。但都要面對。抽多些時間陪伴牠.......我隻狗狗離開我兩年了。仍是很掛念牠..
若你想哭就哭個夠吧,哭出來個人會好過些。
藍天使 發表於 2010-5-27 09:27:12 |顯示全部樓層
當時我唔忍心睇住佢走, 捻返起真係好後悔.
fanhoiyiu 發表於 2010-5-26 23:29:53 |顯示全部樓層
雖然會好難割捨,但真係要為狗狗諗,我之前隻獵腸佢係腎衰竭,最後既日子食乜野嘔乜野,水都飲唔到,打止嘔針都唔得,睇住佢一日瘦過一日,行都行唔到既時候我做左個認為對佢最好既決定.而家諗番轉頭我仍然覺得當時既做法係對佢最好,起碼佢係响我懷抱裡面走,而唔係响我返左工一個人係屋企既時候孤單咁走law
corina 發表於 2010-5-26 22:31:03 |顯示全部樓層
回復 21# 藍天使
睇你咁講我個心好酸~add2icon
藍天使 發表於 2010-5-26 17:28:04 |顯示全部樓層
如果佢唔辛苦, 我唔會帶佢去vet樹打針, 始終佢部左我十幾年.  佢最後既日子唔肯食野, 連雞肉都唔係餐餐肯食, 我送佢走之前係煮左一條腸仔比佢食, 佢食得好開心架.  嗚嗚...
wendy_choy_hk 發表於 2010-5-26 17:19:11 |顯示全部樓層
我睇到眼紅紅. 我會5想佢臨尾都甘辛苦,所以帶佢去打錯.佢地好有性嫁,會知道點解我地要甘做.
藍天使 發表於 2010-5-26 17:07:35 |顯示全部樓層
我都有類似經驗.  我隻西施走果時16歲, 最後半年已經行唔到, 我用尿片墊住比佢坐, 要成日同佢轉身, 佢仲成日痾爛, 有好幾次要半夜起身同佢沖涼.  佢一日瘦過一日, 後來d肉開始爛, 我就經常同佢消毒傷口, 到最後爛既地方見晒骨, 我知係時候送佢走...... 唉, 捻返又想喊, 養寵物就係咁, 總有一日佢地會離開, 最緊要係佢陪住你既時候你要好好對佢.
bd_fan 發表於 2010-5-24 10:02:27 |顯示全部樓層
有生必有死,有來必有去;人與人如是,與狗亦如是;
大家都豁達一點去接受,去面對.........
prodorothyhkg 發表於 2010-5-24 07:52:21 |顯示全部樓層
如果佢每晚喊,可能真係好痛,你盡量幫佢轉多幾次身~
如果佢d係咁爛落去,佢痛得仲辛苦,要考慮帶去 vet 度處理,雖然唔捨得,但亦都要面對~
calbeebb 發表於 2010-5-23 23:51:04 |顯示全部樓層
回復 14# acmc

我都有幫佢想,佢依家唔會再痛去到彩虹橋會冇病痛add2icon
Fleur 發表於 2010-5-21 12:24:32 |顯示全部樓層
我屋企4隻貓,一隻比一隻大一歲, 將來佢哋會一個個離開我.....如果我見到佢哋大小便已經失禁,我會送佢一程,免得佢生不於死.我會再養動物,因為佢哋可以被我照顧就可以少一分機會俾人遺棄,自己都會快啲復原,唔會太過傷心.
acmc 發表於 2010-5-21 11:54:17 |顯示全部樓層
狗狗近日成日喊,每晚佢喊我就醒(心好痛)出去摸佢同佢傾計,因為訓得多所以肉開始損,要同佢消毒 ...
calbeebb 發表於 2010-5-20 22:48

你心痛是必然的, 因心中有愛, 舊年我隻狗仔都走咗啦! 有無嘗試諗吓佢嘅感受? 佢會唔會覺得好痛, 每天痛苦地生存着? 點幫佢至係最好? 係會好矛盾, 佢唔方便只是小問題, 替佢諗多些方法, 做多些功夫, 但如果佢活着受苦的話.........
12下一頁