好花開updated #32

作者: kong 發表于 2010-3-2 14:58:27
3154 49

Ontario Sport, 開左好耐,仍然盛放.
AFFC 326.jpg
AFFC 324.jpg
kong 發表於 2010-3-25 12:14:40 |顯示全部樓層
而家再配,用咗黃蜂花,係淺色ge
噴點leo就話要撞彩
我想再配多次,用Emerald Love Sport~貪佢唔甩花
希望可 ...
Tony 發表於 2010-3-23 21:42

嘩! 咁就要比心機做多幾個層架啦, 加油!
回復

alexander 發表於 2010-3-23 23:26:31 |顯示全部樓層
Emerald Love Sport+MSS個黃蜂型+懸垂+淺色~
咁預祝你成功....之後送隻比我add4icon
回復

Tony 發表於 2010-3-23 21:42:44 |顯示全部樓層
見到見到, 生得幾可愛啊, 下次可以試下避開唔用帶紫或帶藍花色的種去配, 又或者加d 噴點, 加d 讓邊花咁啦 ...
kong 發表於 2010-3-23 21:35

而家再配,用咗黃蜂花,係淺色ge
噴點leo就話要撞彩
我想再配多次,用Emerald Love Sport~貪佢唔甩花
希望可以有唔甩花+MSS個黃蜂型+懸垂+淺色~咁就最好喇~
回復

kong 發表於 2010-3-23 21:35:22 |顯示全部樓層
參考完leo意見之後,都係分埋青葉柄ge苗就算喇,因為我想要淺色花
Tony 發表於 2010-3-23 21:20

見到見到, 生得幾可愛啊, 下次可以試下避開唔用帶紫或帶藍花色的種去配, 又或者加d 噴點, 加d 讓邊花咁啦!
回復

Tony 發表於 2010-3-23 21:20:30 |顯示全部樓層
咦! 配配樂, 你貼左喺邊呀? 等我去睇過!
kong 發表於 2010-3-23 21:15

http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=42703&highlight=
參考完leo意見之後,都係分埋青葉柄ge苗就算喇,因為我想要淺色花
回復

kong 發表於 2010-3-23 21:15:49 |顯示全部樓層
我知呀~開頭睇完都唔覺係黃蜂花,但自之前用Marina Star Sport配咗Rob's Miriwinni之後,出黎ge苗仔,有一隻 ...
Tony 發表於 2010-3-23 13:48

咦! 配配樂, 你貼左喺邊呀? 等我去睇過!add14icon
回復

kong 發表於 2010-3-23 21:14:22 |顯示全部樓層
我都成日上黎園藝館既,不過少留言啫.~不過kong d花咁靚,唔哇返聲唔得. ...
heiheimama 發表於 2010-3-23 12:49

靜靜起革命? 唔好嚇我一跳就好嘞!

送你開左單瓣嘅 Sinn. Orion!
AFFC 537.jpg
AFFC 535.jpg
回復

Tony 發表於 2010-3-23 13:48:13 |顯示全部樓層
呢隻嘅花型喺黃蜂型黎:Chimera wine, deeply cut wasp type star with white center stripe. Semi longif ...
kong 發表於 2010-3-23 12:34

我知呀~開頭睇完都唔覺係黃蜂花,但自之前用Marina Star Sport配咗Rob's Miriwinni之後,出黎ge苗仔,有一隻出得返MSS個型,2隻係RM個型,剩返一隻出咗黃蜂花
回復

heiheimama 發表於 2010-3-23 12:49:15 |顯示全部樓層
我都成日上黎園藝館既,不過少留言啫.~不過kong d花咁靚,唔哇返聲唔得.
回復

kong 發表於 2010-3-23 12:34:41 |顯示全部樓層
呢個花型好似呢排都怪怪地~我隻都係唔係好摺得晒落黎
Tony 發表於 2010-3-22 01:02

呢隻嘅花型喺黃蜂型黎:Chimera wine, deeply cut wasp type star with white center stripe. Semi longifolia foliage.
回復

Tony 發表於 2010-3-22 01:02:15 |顯示全部樓層
Marina Star Sport, 佢花型都幾怪, 上兩片花瓣下垂的. 葉子也比較長薄.
kong 發表於 2010-3-20 14:14

呢個花型好似呢排都怪怪地~我隻都係唔係好摺得晒落黎
回復

kong 發表於 2010-3-20 14:18:24 |顯示全部樓層
AFFC 532.jpg

Sinn. Orion 已經種左好耐, 都未曾開過花, 卒之等到嘞!
回復

kong 發表於 2010-3-20 14:14:38 |顯示全部樓層
Marina Star Sport, 佢花型都幾怪, 上兩片花瓣下垂的. 葉子也比較長薄.
AFFC 525.jpg
AFFC 527.jpg
AFFC 530 (Small).jpg
回復

kong 發表於 2010-3-18 21:42:21 |顯示全部樓層
來個合照!
AFFC 501.jpg
AFFC 502.jpg
回復

kong 發表於 2010-3-18 11:47:05 |顯示全部樓層
Sinn. Chippewa Grace 第一次開, 應該是重瓣的, 但開了單瓣!
AFFC 433.jpg
AFFC 486.jpg
回復

kong 發表於 2010-3-18 11:28:06 |顯示全部樓層

Rob's Monkeyshines 剛剛開花, 花面貓咁!
AFFC 427.jpg
AFFC 531.jpg
回復

kong 發表於 2010-3-17 14:21:11 |顯示全部樓層
Sinn. HCY's Taurus, 今次個色淡左少少.

AFFC 434.jpg
AFFC 459.jpg
AFFC 460.jpg
回復

kong 發表於 2010-3-17 13:33:13 |顯示全部樓層
Sinn. Love Spots
AFFC 443.jpg
AFFC 455 (Small).jpg
回復

kong 發表於 2010-3-17 12:45:49 |顯示全部樓層
繼續開的Queen Sabrina, 很美呢.
AFFC 466.jpg
回復

123下一頁