香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 談天說地 講飲講食 食譜介紹(咸食)中式 素腐皮卷

素腐皮卷

作者: 八王爺 發表于 2009-12-17 11:37:36
4403 13
材料:腐皮兩張,甘荀半棵,芽菜半斤,黑木耳几朵,豆腐干4块。
         (如喜欢竹笋,香菇,都可以加些)
        蚝油2湯匙,水,麻油 (混合在鍋中煮热成蚝油汁)

做法:除了腐皮,把所有材料切絲,炒軟放涼。包入腐皮中,做成兩大卷素鵝。
        包好的鵝放入鍋中蒸10分鈡,澆上蚝油汁。

完成!

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-12-17 11:50:12 |顯示全部樓層
呢個熱食凍食都得喎~ 不過天寒地凍, 都係熱食好. add6icon
回復

BanbieChan 發表於 2009-12-17 12:47:22 |顯示全部樓層
我都要熱食~
回復

新仔 發表於 2009-12-17 14:30:38 |顯示全部樓層
應該好好食add6icon
回復

八王爺 發表於 2009-12-17 15:48:05 |顯示全部樓層
好味啊!
未開飯已經食了一半,一開飯就無晒!
回復

fianfumy 發表於 2009-12-18 00:28:31 |顯示全部樓層
這個真係好正呀   , 有時都會在街市買素鵝回家煎來吃呀 !
回復

八王爺 發表於 2009-12-18 09:52:47 |顯示全部樓層
自己整好啲架, 街市買果啲裏面唔知係乜,啲油又唔知多少年。
回復

jellyfishy 發表於 2009-12-18 10:06:12 |顯示全部樓層
我有d 低能問題:
1. 黑木耳几朵 係咪响乾貨店買呀?
2. 腐皮, 係咪乾個隻, 事前要點處理架?
回復

candyafr 發表於 2009-12-18 10:06:46 |顯示全部樓層
王爺,好味啊,我試過用椰菜代替芽菜,1樣好味,加埋d已預先調好味的冬菇.............好想即刻食
回復

八王爺 發表於 2009-12-18 11:10:53 |顯示全部樓層
我有d 低能問題:
1. 黑木耳几朵 係咪响乾貨店買呀?
2. 腐皮, 係咪乾個隻, 事前要點處理架? ...
jellyfishy 發表於 2009-12-18 03:06

1. 黑木耳 即係我地講嘅 雲耳。一般雜貨鋪買5元己夠做2-3次。
     我唔記得改番做廣東話,因為本來我發帖係大陸的網站。 請諒解。

2. 腐皮不是乾的,半透明,柔軟有韌度。乾的很脆叫「腐竹」,用來煲糖水,不透明不一樣。
     另外乾一枝枝的叫「枝竹」用來燜餸。
     鮮腐竹同鮮枝竹其實係一同樣嘢,不透明不能包餡,不是腐皮。
     我買的腐皮是一包有兩張的,所以就做了兩卷。

加多兩張圖,等大家看清楚啲。

包住都半透明,唔會撕爛,有包容力的一張腐皮。
回復

jellyfishy 發表於 2009-12-18 11:13:51 |顯示全部樓層
唔該八老師 (定係叫王爺老師好呢?add12icon)
咁腐皮係咪即係响超市見到個d一包包兩片裝個d呀? 係咪要回家洗軟先架? 哎呀, 個d 好係係腐竹唔係腐皮, 死啦, 我越講越亂...
回復

八王爺 發表於 2009-12-18 12:45:08 |顯示全部樓層
我唔知超市有得賣喎,我都係喺豆腐鋪買嘅。
總之唔係黃色實色果啲。
腐皮係 半透明,好似圖中油亮的感覺。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-12-18 16:15:01 |顯示全部樓層
水母,你講o個隻應該係會一鏈就碎嘅腐竹呀!
王爺呢隻你買o個陣會見到佢係摺好左嘅,淺色 d 嘅!
嗯....  炸左佢點o急汁,好味道!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-12-18 16:19:38 |顯示全部樓層
唔該八老師 (定係叫王爺老師好呢?)
咁腐皮係咪即係响超市見到個d一包包兩片裝個d呀? 係咪要回家洗 ...
jellyfishy 發表於 2009-12-18 11:13

我家政堂個miss教用濕毛布上下抹吓便得, 我冇記錯腐皮係圓形的.
回復