喜蔭反祖

作者: 小雷子 发表于 2019-6-2 22:49:15
19904 430
相信好多花友都喜歡粉紅喜蔭,如果種種下,變返普通綠色葉(即係反祖),有冇方法可以再令佢復活,出返粉紅葉呢?
rwgplant 發表於 2021-4-30 18:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-30 18:25
我家沒有冷宫,只有后宮!哈哈!
你係咪去錯地方?

你後宮豈止三千,早就逼爆咗,幾時輪到我
可能我真係去錯咗,send過地址俾我,我再試過
小雷子 發表於 2021-4-30 18:25:45 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-30 17:26
無掉喎,不過被打入冷宮,似你咁對我嘍

我家沒有冷宫,只有后宮!哈哈!
你係咪去錯地方?
rwgplant 發表於 2021-4-30 17:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-30 14:55
你掉咗啦?
我都明白的,變左就係變左,無得強求!
小雷子無變,對你仍然一樣的好,只是你諗多左啫!; ...

無掉喎,不過被打入冷宮,似你咁對我嘍
小雷子 發表於 2021-4-30 14:55:02 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2021-4-30 13:29
放棄啦,我早就收手,次次BB葉的確有D粉,一大D就反哂祖,有D野係唔應該強求嘅,正如我都唔強求雷大對我 ...

你掉咗啦?
我都明白的,變左就係變左,無得強求!
小雷子無變,對你仍然一樣的好,只是你諗多左啫!
rwgplant 發表於 2021-4-30 13:29:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-30 11:52
呢棵反祖喜蔭種左兩年,仍然未回心轉意,
花開,花落,我仍然等緊你回來!
葉脈位有少少粉紅,即係掂呢? ...

放棄啦,我早就收手,次次BB葉的確有D粉,一大D就反哂祖,有D野係唔應該強求嘅,正如我都唔強求雷大對我好D一樣
小雷子 發表於 2021-4-30 11:52:44 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵反祖喜蔭種左兩年,仍然未回心轉意,
花開,花落,我仍然等緊你回來!
葉脈位有少少粉紅,即係掂呢? 20210430_113547.jpg 20210430_113556.jpg 20210430_113751.jpg
小雷子 發表於 2020-3-26 14:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-25 22:37
雷大,你睇有無機?<span class="emoji emoji1f914"></span> E排得閒理番佢,立刻唔同咗,希望在人間<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

加油!有少少粉色啦!

大家一起加油 (≧ω≦)/  發表於 2020-3-26 15:52
rwgplant 發表於 2020-3-25 22:37:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-25 12:17
咁耐唔見,以為去左武漢海鮮市場入貨!<span class="emoji emoji1f616"></span>
講下依加情況,成棵多左粉紅,主要係葉底細 ...

雷大,你睇有無機? E排得閒理番佢,立刻唔同咗,希望在人間
JM2018 發表於 2020-2-26 22:03:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-26 21:31
唔搬住咪可以種住先!
你棵垂筒好強勁呀!<span class="emoji emoji1f631"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>有冇開到百幾朵呢? ...

係呀,咁高要搬都有難到,遲啲收蟲蟲再種過!
小雷子 發表於 2020-2-26 21:31:32 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2020-2-26 21:21
某原因唔搬住,但係種嘅植物已少咗好多,這盆垂筒仲開緊花,未謝 ...

唔搬住咪可以種住先!
你棵垂筒好強勁呀!有冇開到百幾朵呢?
Calico 發表於 2020-2-26 21:24:09 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2020-2-26 21:21
某原因唔搬住,但係種係植物已少咗好多,這盆垂筒仲開緊花,未謝 ...

Wa!  好高呀,原來可以開咁耐。
JM2018 發表於 2020-2-26 21:21:16 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-2-26 21:05
大頭仔,搬咗新公司嗎?公司有沒有位種花花?

某原因唔搬住,但係種嘅植物已少咗好多,這盆垂筒仲開緊花,未謝
Calico 發表於 2020-2-26 21:05:55 來自手機 |顯示全部樓層
大頭仔,搬咗新公司嗎?公司有沒有位種花花?
Calico 發表於 2020-2-26 21:04:29 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-2-26 20:23
大頭仔,你去咗邊呀,冇人陪我玩開花花。<span class="emoji emoji1f62d"></span>

好啊!我哋又四個四個糸齊度。
小雷子 發表於 2020-2-26 20:36:28 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2020-2-26 20:02
漫長夜 孤身一個
誰輕輕哼出心裡歌
而雙雙的身影貼著身邊走過

人像透視 這世界 變了瘋狂
存在意義 消失了 個個很忙
迷失故事 上演了 人人發慌
已失去記憶 你不必驚訝
記憶 已失蹤了吧
記憶 作廢吧

大頭仔終於出現啦!掛C人咩!
Calico 發表於 2020-2-26 20:23:18 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2020-2-26 20:02
漫長夜 孤身一個
誰輕輕哼出心裡歌

大頭仔,你去咗邊呀,冇人陪我玩開花花。
JM2018 發表於 2020-2-26 20:02:46 |顯示全部樓層
漫長夜 孤身一個
誰輕輕哼出心裡歌
卻把思海留給我
亂迷亂 悲歡交錯
迷失中給他真太多
從不知他飾演這樣的好戲
到這一天才猜破
我也被他這樣呵 默默讓他愛護過
我也被牽進烈火 心交出過 卻偏愛錯
誰記得我 誰記得我
迷惘的心靈誰救助
誰記得我 誰記得我

小雷子 發表於 2020-2-25 13:11:42 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-2-25 13:00
好,唱就唱

英雄好漢 胸懷大義 五湖七海里

有才子係度,小雷子心情都開朗返!
rwgplant 發表於 2020-2-25 13:00:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-25 12:57
你唱首歌為佢打打氣啦!<span class="emoji emoji1f605"></span>

好,唱就唱

英雄好漢 胸懷大義 五湖七海里
俠客多君子 奸徒披靡 鬼神避忌
凜然肝膽照 俠客重仁義 拳風鎮住邪惡類
大刀劈盡無理事 豪氣壓絕強淚
伏霸揚正義 當仁拋小我 捨身成大事
永垂青史裡 熱血是男兒 當仁拋小我
捨身成大事 永垂青史裡 熱血是男兒
永垂青史裡 熱血是男兒