新手求救:慘慘玉露

作者: nkky 发表于 2019-5-25 14:03:14
2044 17

大家好呀 我養左半年肉... 呢棵玉露係我第二棵入手既多肉 亦係我到宜家為止既唯一一棵百合科 (見到佢慘況唔敢再入手)

今年一月中啱啱到我屋企既樣 90D56FF2-5CB8-4A33-890F-6BA16C86B43B.jpeg

我將佢同其他肉一齊照燈(9am-8pm) 搞到曬傷左 之後放佢係陰位 就徒長左 其間幫佢換左透氣盆 係三月既樣

再之後就試強力控水加間歇照燈 點知更醜了

求教各位大大 徒長了既玉點救

附一張照騙(用左淘既macro鏡 很讚很讚)
nkky 發表於 2019-5-27 11:25:10 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-5-25 20:18
看圖似是冰燈玉露

玉露很易徒長,尤其係多水但光不多

eeee 我有排試過悶養, keep住噴水, 可能就係咁焦左....
謝各位大大既提醒, 我會介噴水的了!
btw大大既黑蟾好靚
nkky 發表於 2019-5-27 11:07:47 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-25 20:04
你有無試過放係邊位, 又或者唔好照咁長呀

又好! 試下放邊位先!
但畢竟我大部份都係景天, 所以應該唔減光照了...
謝大大!!

加油努力  發表於 2019-5-27 11:27
powergun 發表於 2019-5-26 09:41:37 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2019-5-26 09:36
带回家已快2個月,啡左位置是否不會轉回綠色?我平日放室外,每星期只噴下水 ...

即係兩個月前佢係種室內?

應該唔會變回原色的了, 不過世事無絕對, 再觀察下吧
tarepanda817 發表於 2019-5-26 09:36:01 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-26 09:25
如果係剛轉環境, 或是未適應產生的脫葉現象, 只要中心位置仍有新葉出就應無問題的 ...

带回家已快2個月,啡左位置是否不會轉回綠色?我平日放室外,每星期只噴下水
powergun 發表於 2019-5-26 09:25:27 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2019-5-26 09:15
請教下我呢盆係咪玉露?是朋友俾的,但点解外面係啡色?

如果係剛轉環境, 或是未適應產生的脫葉現象, 只要中心位置仍有新葉出就應無問題的
tarepanda817 發表於 2019-5-26 09:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-5-26 09:03
噴水要係通風的環境, 室內+依家潮濕還是少噴為妙

請教下我呢盆係咪玉露?是朋友俾的,但点解外面係啡色?
powergun 發表於 2019-5-26 09:03:07 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-5-26 08:20
多謝forumdata大提醒,補充下先,噴水補濕宜在黃昏或夜晚

噴水要係通風的環境, 室內+依家潮濕還是少噴為妙  
violet_bb 發表於 2019-5-26 08:20:07 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-5-25 20:18
看圖似是冰燈玉露

多謝forumdata大提醒,補充下先,噴水補濕宜在黃昏或夜晚
taxitang 發表於 2019-5-25 20:21:11 |顯示全部樓層
nkky 發表於 2019-5-25 18:52
謝謝你地呀 即係佢應該多d光同噴多d水?  ...

比現在多啲光應該係啱嘅,但噴多啲水我有保留,國內網友話幫助唔大,而且唔通風的話,葉中積水會較易爛頭,大大自已留意下。
Forumdata 發表於 2019-5-25 20:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
看圖似是冰燈玉露

左圖名叫黑蟾,放東南窗台,日照四小時燈,不徒長
右圖也是冰燈,同放東南窗台,隨香港天氣生長,也是徒長狀態

結論係光照光照,水隨香港天氣勁落雨才澆,可以浸盤15秒。也不要噴葉,水珠加照燈會灼傷
小蘑菇 發表於 2019-5-25 20:04:11 |顯示全部樓層
nkky 發表於 2019-5-25 18:56
我屋企無窗台呀 近窗位又全陰 但如果同d景天一齊曬 佢又焦 真係好頭痕 ...

你有無試過放係邊位, 又或者唔好照咁長呀
nkky 發表於 2019-5-25 18:56:02 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-25 14:33
你依家玉露的位置應該係太陰喇,轉下位置應該會好 d

我屋企無窗台呀 近窗位又全陰 但如果同d景天一齊曬 佢又焦 真係好頭痕
nkky 發表於 2019-5-25 18:53:36 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-5-25 14:10
手機那張唔似曬傷,反而似唔夠光徒長。

啱開頭有d葉曬到焦左呀 果時我啱開始種唔太識 mun走左佢
nkky 發表於 2019-5-25 18:52:26 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝你地呀 即係佢應該多d光同噴多d水? 其實徒左既玉係咪淨係可以等佢新葉生靚之後慢慢推走d徒左既舊葉架 有無得分株or葉插咁重頭黎過架?
violet_bb 發表於 2019-5-25 14:49:19 來自手機 |顯示全部樓層
唔算太差喎,玉露喜水架,要時不時噴下水,唔好制水太多
小蘑菇 發表於 2019-5-25 14:33:06 |顯示全部樓層
你依家玉露的位置應該係太陰喇,轉下位置應該會好 d
taxitang 發表於 2019-5-25 14:10:51 |顯示全部樓層
手機那張唔似曬傷,反而似唔夠光徒長。