分享桃紅單瓣大岩桐「種子」(完)

作者: eratochoi 发表于 2019-5-16 10:10:24
4662 64

果筴已經成熟爆開,且種子非常細小,和塵差不多。
請準備好種植的容器才小心打開膠袋,有不少種子會掉落在膠袋裡面,膠袋裡面的一粒粒的全部都是種子。

**** 請細閱本分享帖內容 ****

交收方法:只限郵寄,郵遞風險,恕不負責

重要事項:
.獲分配者需於6小時內,PM郵寄地址,否則申請會被取消
.收到戶口號碼後48小時內,將HK$5(郵費及包裝費)存入Payme/支付寶/轉數快/HSBC,否則申請會被取消
.入數後請PM通知我,不用貼出收據
.版規:收到分享物品後必須在本版面中回覆確認
.送出與否,本人有最後之決定權
.申請後失去聯絡者以後分享不予接受

開花照

實物

評分

查看全部評分

Dollarschan 發表於 2020-6-24 13:04:04 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-6-23 23:26
我想問下Dollar大, 除左桃紅和白色, 仲有機會出粉紅色?

唔知道呢,只知道會有同母株唔同色咋
川流不息 發表於 2020-6-23 23:26:01 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-23 15:40
係呀,我都會的的個盆㗎,因為面嗰層陶粒好快乾下面D泥重濕嘅,e家晚上會開冷氣會快咗抽乾D水,變咗隔日 ...

我想問下Dollar大, 除左桃紅和白色, 仲有機會出粉紅色?
Dollarschan 發表於 2020-6-23 15:40:02 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-6-23 15:17
我是看到表土乾, 盆拿起來輕才敢淋水, 基本上熱的時候泥土乾比濕好, 香港的夏天濕度夠, 不怕 ...

係呀,我都會的的個盆㗎,因為面嗰層陶粒好快乾下面D泥重濕嘅,e家晚上會開冷氣會快咗抽乾D水,變咗隔日就要淋水Iu~
川流不息 發表於 2020-6-23 15:17:05 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-22 14:39
有控水啦,e家隔日淋水,但佢好似吸水怪咁,有D担心,但水多會近泥D葉会甩,所以要狠心D~ ...

我是看到表土乾, 盆拿起來輕才敢淋水, 基本上熱的時候泥土乾比濕好, 香港的夏天濕度夠, 不怕
Dollarschan 發表於 2020-6-22 16:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-6-22 08:54
忽發奇想,如果在開花前澆有色的水,如蝶豆花茶、紅菜頭水、食用食素等,白花會否暫時由白色變有色? ...

我見網上有將食用色素加入插嘅玫瑰花度,過咗一晚就滲咗色,幾得意咁,下次起花試下淋顏色水落大岩桐度,睇下有冇效果先~
Dollarschan 發表於 2020-6-22 14:39:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-22 14:25
或者我浸住水先!等我寄出你先入郵費啦!

好呀,要麻煩雷大啦~
Dollarschan 發表於 2020-6-22 14:39:06 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-6-22 13:55
我覺得有關係呀, 太熱D葉會溶化.....

仲要注意控水

有控水啦,e家隔日淋水,但佢好似吸水怪咁,有D担心,但水多會近泥D葉会甩,所以要狠心D~
小雷子 發表於 2020-6-22 14:25:58 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-22 13:31
好呀,又試下,多謝雷大,可以等涼小小至寄,呢排熱到傻,e家又要去西貢,又要溶啦
過數再通知你,唔該 ...

或者我浸住水先!等我寄出你先入郵費啦!
川流不息 發表於 2020-6-22 13:55:30 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-22 13:35
多謝川大,都希望有粉紅呀,桃紅呀,呢2個星期其他3棵好似停咗冇大,唔知係咪太熱?! ...

我覺得有關係呀, 太熱D葉會溶化.....

仲要注意控水
Dollarschan 發表於 2020-6-22 13:35:16 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-6-22 09:49
多謝! 祝你餘下的都有桃紅色呢~

我的都攪到亂晒, 暫不知仲有冇呢批種子的, 要等他們都開花才知。

多謝川大,都希望有粉紅呀,桃紅呀,呢2個星期其他3棵好似停咗冇大,唔知係咪太熱?!
Dollarschan 發表於 2020-6-22 13:31:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-22 13:23
可以呀!

好呀,又試下,多謝雷大,可以等涼小小至寄,呢排熱到傻,e家又要去西貢,又要溶啦
過數再通知你,唔該晒~
小雷子 發表於 2020-6-22 13:23:53 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-22 13:00
葉子可以種到?! 我以前同事送過一片但種唔到呢~

可以呀!
Dollarschan 發表於 2020-6-22 13:00:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-22 11:23
送塊葉比你慢慢玩,要嗎?<span class="emoji emoji1f604"></span>

葉子可以種到?! 我以前同事送過一片但種唔到呢~
小雷子 發表於 2020-6-22 11:23:51 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-21 22:08
好羨慕呢! 我都種唔到粉紅色,得白色,要等其他3棵有冇声氣lu~

送塊葉比你慢慢玩,要嗎?
川流不息 發表於 2020-6-22 09:49:59 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-21 14:13
川大,種得好靚,呢隻都似大大分享嗰隻~

多謝! 祝你餘下的都有桃紅色呢~

我的都攪到亂晒, 暫不知仲有冇呢批種子的, 要等他們都開花才知。

當初以為已全軍覆沒, 能看到花還是很開心的。
yunge0 發表於 2020-6-22 08:54:21 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-21 22:08
好羨慕呢! 我都種唔到粉紅色,得白色,要等其他3棵有冇声氣lu~

忽發奇想,如果在開花前澆有色的水,如蝶豆花茶、紅菜頭水、食用食素等,白花會否暫時由白色變有色?
Dollarschan 發表於 2020-6-21 22:08:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-21 16:54
小雷子都有呢隻,又來跟隊晒下花先!<span class="emoji emoji1f600"></span>

小雷子 發表於 2020-6-21 16:54:19 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-6-21 13:29
去年搬屋時很多棵都攪亂了, 我想這棵應該是Erato大的種子。

也慚愧, 暫時只有這棵長大開出來。

小雷子都有呢隻,又來跟隊晒下花先! 20200621_165124.jpg

靚花~  發表於 2020-6-22 09:50
Dollarschan 發表於 2020-6-21 14:21:10 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-21 13:36
你呢棵係cal姐增送㗎?

孖T大,我哋都係由種子發苗種㗎~
1234下一頁