花菖初哥插花菖(失敗乃成功之母)51樓成功了

作者: Ison 發表于 2019-5-15 22:39:33
4858 64

有幸栗子小姐分享這美麗的十字花給小弟,非常萬幸,再次多謝!
言歸正傳,點到要做番啲野,希望可以回饋一下,我也爬了好多(日文)膽粗粗試一試,如果成功,會交回栗子小姐再度分享、如果發覺小弟有錯,請立即通知我,我會keep 住一星期比佢抖下氣
Ps: 都有好大機會失敗,原因葉子太細
hkclive 發表於 2023-4-21 18:31:05 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-21 10:56
第18日,無乜反應,好彩沒有變色,不過開始熱有點驚

係,熱係最驚
不過你過左頭幾個星期,應該成功左一半啦
回復

Ison 發表於 2023-4-21 10:56:56 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-8 23:36
的士大大我接力,上次都是依個月份插,一直想繁殖這個品種嘅,不過托葉好細,相信都有啲難度! ...

第18日,無乜反應,好彩沒有變色,不過開始熱有點驚 448D64C0-EC2F-469B-949E-30F66DC15616.jpeg
回復

小雷子 發表於 2023-4-10 11:06:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-9 20:36
要托雷神你的鴻福喇!

出心出力始終靠你~唉神叻,唉神勁,唉神出手一定得!
回復

Ison 發表於 2023-4-9 20:37:51 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-4-9 20:00
明白,又記住先,要累積前輩的心得。

客氣啦,希望大家可以成功
回復

Ison 發表於 2023-4-9 20:36:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-4-9 16:10
呢隻好靚,你要努力呀!
.

要托雷神你的鴻福喇!
回復

taxitang 發表於 2023-4-9 20:00:31 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2023-4-9 09:53
其實都沒有什麼好心得,刀要乾淨,最好新刀片,切好後入袋15分鐘等傷口靚啲,最後等天時地利吧!上次就係 ...

明白,又記住先,要累積前輩的心得。
回復

小雷子 發表於 2023-4-9 16:10:57 來自手機 |顯示全部樓層
的士大大我接力,上次都是依個月份插,一直想繁殖這個品種嘅,不過托葉好細,相信都有啲難度! ...

呢隻好靚,你要努力呀!
.
回復

Ison 發表於 2023-4-9 09:53:24 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-4-9 06:53
哈!早晨,祝師兄成功,分享心得。

其實都沒有什麼好心得,刀要乾淨,最好新刀片,切好後入袋15分鐘等傷口靚啲,最後等天時地利吧!上次就係咁成功了!
回復

taxitang 發表於 2023-4-9 06:53:40 |顯示全部樓層

哈!早晨,祝師兄成功,分享心得。
回復

Ison 發表於 2023-4-8 23:36:47 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2022-5-16 16:44
謝謝鼓勵

的士大大我接力,上次都是依個月份插,一直想繁殖這個品種嘅,不過托葉好細,相信都有啲難度!
回復

Ison 發表於 2022-5-17 15:29:29 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2022-5-16 22:46
利害,我試過10次死10次,希望你成功養到大佢

要搵托葉大的,成功率會高啲,再接再厲加油!
回復

hkclive 發表於 2022-5-16 22:46:47 |顯示全部樓層
利害,我試過10次死10次,希望你成功養到大佢
回復

Ison 發表於 2022-5-16 16:44:33 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-5-16 14:16
好成功啊!

謝謝鼓勵
回復

Polly888 發表於 2022-5-16 14:16:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2022-5-16 13:14
今次再來都是四月開始,用托葉比較大的再試,今天看看得左

好成功啊!
回復

Ison 發表於 2022-5-16 13:14:35 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-20 09:38
好了密封式全軍覆沒,暫時死因覺得太熱天氣不好,死狀熟了,還有開放式一支,睇下幾時可以  c ...

今次再來都是四月開始,用托葉比較大的再試,今天看看得左
回復

Ison 發表於 2019-5-20 09:38:19 來自手機 |顯示全部樓層
好了密封式全軍覆沒,暫時死因覺得太熱天氣不好,死狀熟了,還有開放式一支,睇下幾時可以  close file
回復

chestnut007 發表於 2019-5-18 23:04:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-18 21:47
方法其實我都用了兩種,我種野喜歡什麼方法都試,原先都是三支花菖,但死了兩支依個方法是 ...

我跟這個方法,用水浸,不過用了全日本硃石,無溝其他,可能就是因此失敗。
http://hkplants.com/thread-134844-1-1.html
回復

Ison 發表於 2019-5-18 21:47:32 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-5-18 16:50
無特別,放在平時放AV的地方。

方法其實我都用了兩種,我種野喜歡什麼方法都試,原先都是三支花菖,但死了兩支依個方法是用通窿盆,另一個是浸水,兩個都是普通散光位,依支第二十日了,希望總有一支成功啦
回復

chestnut007 發表於 2019-5-18 16:50:44 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-5-18 15:43
你放置環境,光原,溫度如何?大家做個記錄

無特別,放在平時放AV的地方。
回復

1234下一頁