[苣苔屬]請教關於Kohleria An's Red Cheongsam花貓

作者: angus1029 发表于 2019-5-9 16:48:02
1474 10

本人新手第一次種花貓Kohleria An's Red Cheongsam,但係唔知點解佢一路只長高,長到佢都企唔到,上面的葉越來越大,下面的葉慢慢枯,請問各位高手,盆花貓係咪唔夠陽光?定我的盆太細?定其他原因~ 仲有無得救呢? 先感謝各位高手~~
yunge0 發表於 2019-6-11 06:10:24 來自手機 |顯示全部樓層
花深色又鱔艷, 好搶眼。
ymbonitawong 發表於 2019-6-10 22:36:42 來自手機 |顯示全部樓層
花色好靚,夠深我喜歡
angus1029 發表於 2019-6-10 16:46:33 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-6-10 11:24
對啊紅旗袍要夠光才不會徒長,我以前那盆斬開四支分了給朋友,你可以想想有幾高,種花貓如家中陽光充足會 ...

見到開花,就好開心~~多謝支持~
Ison 發表於 2019-6-10 11:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
angus1029 發表於 2019-6-10 11:16
正想斬頭重種時,想不到開花~好靚~

對啊紅旗袍要夠光才不會徒長,我以前那盆斬開四支分了給朋友,你可以想想有幾高,種花貓如家中陽光充足會比較理想,加油!
angus1029 發表於 2019-6-10 11:16:55 來自手機 |顯示全部樓層
正想斬頭重種時,想不到開花~好靚~
angus1029 發表於 2019-5-10 08:46:06 |顯示全部樓層
多謝小雷子, rwgplant及B17大大的回覆,估唔到唔夠光佢會生到咁長,我仲以為係呢隻貓的特性,咁我應該會斬頭重種,再換個光點的位置,因為真係生得太高喇 >.<

再一次感謝你地的意見,Thanks!
rwgplant 發表於 2019-5-9 23:35:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-9 20:10
唔知大家有冇留意,棵花已經撑咗竹籤,遲下相信要竹籤駁竹籤

我有留意,所以叫樓主換膠棍仔,木質嘅好似發毛
B17 發表於 2019-5-9 20:10:53 來自手機 |顯示全部樓層
唔知大家有冇留意,棵花已經撑咗竹籤,遲下相信要竹籤駁竹籤
rwgplant 發表於 2019-5-9 18:20:30 來自手機 |顯示全部樓層
咁啱,我都係新手養猫,我估你D泥太肥,氮肥多咗D,所以生長過快,你可以剪咗上面浸水生根後再種過,今次D泥唔好太肥。另一個原因唔夠光照,放響有多D光位置,但唔好有猛烈陽光直曬,好易燶葉。如果唔想搞咁多,用支膠棍仔之類撑住佢扶正,再用焗過雞旦殻泡過嘅水,淋透D泥,平時都可以用,不過要新鮮泡,但最重耍放一向適當位置,happy planting.
小雷子 發表於 2019-5-9 18:16:15 來自手機 |顯示全部樓層
唔夠光會變長頸鹿,而且比較瘦弱!如果經常缺水,底層葉好易黃!紅旗袍對光要求唔算多,如果植株太高,頂葉太重,可以斬頭從種,或加竹枝撐住!