分享 白色花喜蔭走莖x3 3份(完)

作者: Ison 发表于 2019-5-1 20:49:55
5266 69

非先到先得 今晚23:59 截 隨機送出
白色花喜蔭 Panama White 走莖 x 3

交收方法:面交
日期:5月3日(星期5)
地點時間:
何文田地鐵站A出口服務台:1930-1945

注意事項:
1. 留電話作實
2. 遲到超過5分鐘當作放棄交收。
3. 如無法在約定日期和時間交收,必須在約定日期1天前通知本人。
4. 確認接受分享者,請12小時內pm本人留下相關資料,否則當放棄論。
5. 收到分享後,請在帖中回覆確認。
6. 本人不保証品種、花色。
7. 請自行換泥消毒,如植物有蟲害,本人不會負責。
8. 本人有最終決定權。

謝謝根哥, B大加分

1: Martina
2: yunge0
3: Dollarschan

網上圖片

評分

查看全部評分

Dollarschan 發表於 2020-4-23 15:25:43 來自手機 |顯示全部樓層
YonnieKwan 發表於 2020-4-22 18:32
這款我聽其他花友講係難種一點同好難會開花

我睇其他網資料,要保持穩定明亮散射光,泥土微濕,空氣環境比較濕潤又要比較通風,呢幾個條件做妥就容易出花,可惜家中比難做到穩定狀態,惟有盡人事啦,不過賞葉都唔錯,葉片有暗暗閃紅光,幾靚㗎~
YonnieKwan 發表於 2020-4-22 18:32:16 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-4-22 17:35
兩星期前將走莖剪離主莖,走莖葉片越生越大,已大過主莖葉片一倍,亦開始長出2條走莖,真係越生越大棵, ...

這款我聽其他花友講係難種一點同好難會開花
Dollarschan 發表於 2020-4-22 17:35:07 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-3-25 13:45
走莖越生越大棵,佢嘅主莖就越來越彎,一個星期前將其中一條走莖埋入泥,e家其中一節開始生根,等穩定D就可 ...

兩星期前將走莖剪離主莖,走莖葉片越生越大,已大過主莖葉片一倍,亦開始長出2條走莖,真係越生越大棵,可惜仍未見花苞,惟有繼續等。繼續等。等。等~
Dollarschan 發表於 2020-3-25 13:45:52 來自手機 |顯示全部樓層
走莖越生越大棵,佢嘅主莖就越來越彎,一個星期前將其中一條走莖埋入泥,e家其中一節開始生根,等穩定D就可以開枝散葉啦~
Dollarschan 發表於 2020-2-16 21:34:30 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2020-2-16 19:27
無辦法, 冬天係咁樣衰, 如果走莖靚, 可以剪出來重種, 會生得好啲架

唔該晒Ison兄~
哦,原來如此,咁等天氣暖和少少就行動啦~
Ison 發表於 2020-2-16 19:27:28 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-2-15 14:58
又過咗一個月,D走莖越生越起勁,D葉開始泛起閃閃紅~
Ison兄,主莖拗晒腰,有D擔心,應該點做好,定係順 ...

無辦法, 冬天係咁樣衰, 如果走莖靚, 可以剪出來重種, 會生得好啲架
Dollarschan 發表於 2020-2-15 14:58:44 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-1-16 10:35
Ison大,交下功課先~
唔覺唔覺已經養咗八個月囉,係舊年10月左右冇咁熱露養兩個星期,放于有防晒網明亮位置 ...

又過咗一個月,D走莖越生越起勁,D葉開始泛起閃閃紅~
Ison兄,主莖拗晒腰,有D擔心,應該點做好,定係順其自然呢?
Dollarschan 發表於 2020-1-19 02:06:32 來自手機 |顯示全部樓層
哎喲,遲咗D,不過都留定名先,有冇都多謝你呀~
Martina 發表於 2020-1-19 00:38:57 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-1-18 23:39
係喎都似呀,我諗真身係陽光底下,一定閃閃令,好靚,Martina 大,下次有走莖分享,我留定名排一份得嗎? ...

剛剛出咗分享帖吸啦!
Dollarschan 發表於 2020-1-18 23:39:05 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2020-1-18 22:07
係呀!lemon tree 啲葉好有光澤又深色,我形容佢似寶石咁閃閃發光! 您同意嗎?  ...

係喎都似呀,我諗真身係陽光底下,一定閃閃令,好靚,Martina 大,下次有走莖分享,我留定名排一份得嗎?
Martina 發表於 2020-1-18 22:07:26 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-1-18 21:49
Martina 大,你呢盆種得好健康好靚呀。
另外後面嗰棵係咪lemon tree, D葉又深色又光亮,好似打咗蠟咁令立 ...

係呀!lemon tree 啲葉好有光澤又深色,我形容佢似寶石咁閃閃發光! 您同意嗎?
Dollarschan 發表於 2020-1-18 21:49:12 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2020-1-16 12:14
我放在東向室內窗邊,現在有3個小走莖,仍未開過花; 但應已適應環境!

Martina 大,你呢盆種得好健康好靚呀。
另外後面嗰棵係咪lemon tree, D葉又深色又光亮,好似打咗蠟咁令立立,好特別~
Ison 發表於 2020-1-16 16:53:43 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2020-1-16 12:14
我放在東向室內窗邊,現在有3個小走莖,仍未開過花; 但應已適應環境!

都唔錯喎,看看誰開花先,加油!
Martina 發表於 2020-1-16 12:14:38 |顯示全部樓層

Dollarschan 發表於 2020-1-16 12:12:03 來自手機 |顯示全部樓層
好的,比多D日光浴等佢晒紅D靚D~
Ison 發表於 2020-1-16 11:41:24 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-1-16 10:35
唔覺唔覺已經養咗八個月囉,係舊年10月左右冇咁熱露養兩個星期,放于有防晒網明亮位置 ...

都ok 健康喎,晒下陽光葉脈會帶紅的
Dollarschan 發表於 2020-1-16 10:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
唔覺唔覺已經養咗八個月囉,係舊年10月左右冇咁熱露養兩個星期,放于有防晒網明亮位置,可能唔適應,甩葉剩低4,5片葉,跟住搬番入室内,慢慢恢復過來,e家出咗3條走莖,雖然佢唔多靚,都希望可以繼續壯D大D,順利開花~
Dollarschan 發表於 2019-5-3 21:22:51 來自手機 |顯示全部樓層
多謝Ison 大大分享,亦分享種植心得,希望可以順利開枝散葉啦~
yunge0 發表於 2019-5-3 20:15:12 來自手機 |顯示全部樓層
傍晚已交收,好佷幸運有機會可以試種這花,再次感謝樓主。
1234下一頁