挑戰象耳

作者: Brev 发表于 2019-4-14 12:08:07
4500 29
小苗兩枚,希望唔好咁快歸天
Brev 發表於 2020-5-16 14:20:08 |顯示全部樓層

冬天放窗邊凍唔死,回暖又長新葉,但真係生得好慢,要種到變成開花株,而佢唔死的話,可能真係要到我退休先得
psyche 發表於 2019-12-28 20:14:55 |顯示全部樓層
其實應該唔多人真的可將象仔由小苗種到開花,尤其是種在室內的,牠和一般的蝴蝶蘭不同,還聽說不宜盆植。
freddywongdy 發表於 2019-12-27 15:04:36 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-12-27 14:13
我的小象耳亦穩定下來了

大棵左好多喎!
leelooyuki 發表於 2019-12-27 14:13:46 來自手機 |顯示全部樓層
我的小象耳亦穩定下來了

犀利!  發表於 2020-3-7 18:49
freddywongdy 發表於 2019-8-20 08:54:07 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2019-8-19 21:43
都種左差不多5個月,感覺耐熱的,我放窗口位,屋企夠風,唔見佢有大問題。不過我知佢唔悶得,我等水苔乾 ...

又唔駛等到退休呀!?lol
努力阿!

謝謝呀!  發表於 2019-8-20 18:35
Brev 發表於 2019-8-19 21:43:58 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-8-19 10:50
如果想安全渡夏,就要長開冷氣,
我响屋企種左好多次都過唔到夏天,但拎返公司種又ok woo! 不過又次長假唔 ...

都種左差不多5個月,感覺耐熱的,我放窗口位,屋企夠風,唔見佢有大問題。不過我知佢唔悶得,我等水苔乾晒先淋水。佢生得咁慢,我估到我退休應該有花睇啩
freddywongdy 發表於 2019-8-19 10:50:26 |顯示全部樓層
如果想安全渡夏,就要長開冷氣,
我响屋企種左好多次都過唔到夏天,但拎返公司種又ok woo! 不過又次長假唔記得放去通風地方,返到去已經爛晒!
Brev 發表於 2019-8-18 16:07:52 來自手機 |顯示全部樓層
等塊葉生出嚟真係等到天荒地老。。。
Brev 發表於 2019-5-22 19:02:06 來自手機 |顯示全部樓層
我果兩棵生得好慢,我掛喺窗花種,平日開大窗,水苔乾晒先淋水,由於用籃仔種,水從側邊淋,葉面保持乾爽
Brev 發表於 2019-5-22 18:59:26 來自手機 |顯示全部樓層
有啲軟腐,快剪走有問題部分,依家咁嘅天氣,會擴散得好快,加油
Penwong 發表於 2019-5-21 09:40:32 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-5-20 21:05
點知今晚返到黎,見到葉邊的斑面積明顯大了,特別是葉尖位置<span class="emoji emoji1f62d"></span>,點算呀? ...

能剪的就剪掉,不能剪就用綿花棒塗上殺菌劑原液,放陰涼通風處。用水苔養盆身也要通風,手指感覺水苔乾才淋透水。
W88 發表於 2019-5-21 08:03:58 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-5-20 21:05
點知今晚返到黎,見到葉邊的斑面積明顯大了,特別是葉尖位置<span class="emoji emoji1f62d"></span>,點算呀? ...

象耳怕悶熱,又濕又焗!

leelooyuki 發表於 2019-5-20 21:05:31 來自手機 |顯示全部樓層
點知今晚返到黎,見到葉邊的斑面積明顯大了,特別是葉尖位置,點算呀?
leelooyuki 發表於 2019-5-20 21:03:00 來自手機 |顯示全部樓層
我隻象耳塊葉今早發現在葉䟍有3處有斑,中間偏左亦有一處有斑
leelooyuki 發表於 2019-4-28 15:01:31 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2019-4-28 12:06
其中一棵長葉了

我那盆也有 不過仍不敢掉以輕心,畢竟我之前種死了4盆蘭花

大家一齊加油呀 :D  發表於 2019-4-29 19:31
Brev 發表於 2019-4-28 12:06:23 來自手機 |顯示全部樓層
其中一棵長葉了

恭喜恭喜!好的開始  發表於 2019-4-28 13:03
nekotoro 發表於 2019-4-24 22:23:58 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-4-24 21:48
謝謝提點,等我試下

客氣了,等你再update 是否成功!
另外你用的花盆有疏水口嗎?如果用水苔,配合疏水的花盆較好,比如樓主那款會比較容易令水苔散發水份。我最近有株西蕾莉蝴蝶蘭爛根,當時葉子就是無端乾水變色,我立即拆出來檢查,原來有一半根爛了,換植料後我有在葉底噴水,乾到皺的葉子慢慢好轉。你也可以留意一下是否根部問題影響吸水令葉乾皺!

讚同!  發表於 2019-5-21 09:33
leelooyuki 發表於 2019-4-24 21:48:45 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-4-24 21:01
你試試在葉底噴水,可能有幫助

謝謝提點,等我試下
nekotoro 發表於 2019-4-24 21:01:51 來自手機 |顯示全部樓層
leelooyuki 發表於 2019-4-20 17:51
我棵象耳苗好似有d缺水,塊細葉好似好乾,但我又吾敢太濕

你試試在葉底噴水,可能有幫助
12下一頁