~交功課~

作者: little_stone 发表于 2019-4-9 18:38:31
4747 45

事關呢一年幾黎浦得多園藝館,得到各位花友大大贈送不同肉肉,累積咗一大堆功課,特此開帖交功課

首先貼上功課表

2018年7月
yunge0師姐:不知名萬年草
BCNature:京之華錦、黃金絡石、艾草

2018年9月
菜妹師姐:長生草、球松、塔松

2018年12月
根大:小球玫瑰錦

2019年2月
金魚大:壽、玉露側芽
Myxlhy師妹:秀妍
雷大:粉蝶、蝴蝶之舞葉苗

2019年3月
王子:臥地延命草、太陽花、松葉牡丹、馬齒莧、紅寶石
Taxi大:花火玉露錦、磨面壽、不知名壽

2019年4月6 版聚
公仔大大師兄:藍松、紅覆輪
AE大:臥牛x2
公主大人:海豚玄月支條
蕃茄大:虎尾蘭
Kennis大: 育苗盤2大個
Ken大:靚靚花盤2個
陳同學師兄:貓薄荷、冰粉

如有遺漏,請追討

功課就繼續欠住先 會慢慢再帖上黎
little_stone 發表於 2019-4-9 19:16:05 來自手機 |顯示全部樓層
交住以前交過嘅先

Yunge0師姐嘅萬年草:
陰影處:
艷陽下:

各有美態~
little_stone 發表於 2019-4-9 19:19:11 來自手機 |顯示全部樓層
發覺好多唔記得影相
跳一跳,交咗王子嘅馬齒莧先:
呢隻色好靚

水培嘅都開花
taxitang 發表於 2019-4-9 20:07:04 |顯示全部樓層
師姐乜肉都咁好狀態,好功夫。
Ming36 發表於 2019-4-9 20:12:33 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 19:19
發覺好多唔記得影相<span class="emoji emoji1f648"></span>

好犀利呀!水培都可以開花。
妳送給我的肉肉,我種到現在(兩個月左右)仍然好細,未交到功課比妳住
lamkaicheung 發表於 2019-4-9 20:55:59 來自手機 |顯示全部樓層
石同學都幾多功課喎,要開多幾晚夜車先得啦,比心機你一定得嘅,其實我都可以捱下義氣幫你做緊啲㗎,真係好鬼樣衰,又想做綁匪打劫
好啦好啦講笑講完,功課緊係要自己做,也不可以請鎗手㗎, 成敗得失不要看得太重,只要種得開心,同時也認識到一班志同道合,就已經足夠!

violet_bb 發表於 2019-4-9 20:59:17 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 19:19
發覺好多唔記得影相<span class="emoji emoji1f648"></span>

水培開花好可愛呀!

謝謝BB >3<  發表於 2019-4-9 21:46
tomatozone 發表於 2019-4-9 21:32:31 來自手機 |顯示全部樓層
我萬年草都種c左
little_stone 發表於 2019-4-9 21:45:40 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-9 20:07
師姐乜肉都咁好狀態,好功夫。

大大,我有負你所託,花火就黎俾我養死
我太低估天台嘅高溫,估唔到未到五月就可以熱成咁
而家呢份功課我影都唔夠膽影,仲奢望緊佢可以救得返
遲啲再匯報
taxitang 發表於 2019-4-9 22:15:44 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 21:45
大大,我有負你所託,花火就黎俾我養死
我太低估天台嘅高溫,估唔到未到五月就可以 ...

植物唔死,商家那有生意,有咗今次經驗,下次更有信心。
little_stone 發表於 2019-4-9 22:49:24 來自手機 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2019-4-9 21:32
我萬年草都種c左<span class="emoji emoji1f623"></span><span class="emoji emoji1f623"></span><span class="emoji emoji1f623"></span>

Yunge0師姐呢隻粗生呀~ 有太陽又得,冇太陽又得
蕃茄大要唔要試下種?
little_stone 發表於 2019-4-9 22:52:24 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-9 22:15
植物唔死,商家那有生意,有咗今次經驗,下次更有信心。

今次學費真係好高
自己高估自己能力,又低估天氣變化
對於種植十二卷,石子真係仲有好多好多需要學習,景天都不能鬆懈
little_stone 發表於 2019-4-9 23:00:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-9 20:55
石同學都幾多功課喎,要開多幾晚夜車先得啦,比心機你一定得嘅,其實我都可以捱下義氣幫你做緊啲㗎

王子你派俾大家嘅馬齒莧都開花花,原主人功不可沒啊~ 石子黎緊有機會,一定會再過啲鼻屎苗俾王子,等你養爆盆,再派俾花友,發揚光大

黎呢度真係最開心真係識到一班花友呀!學到好多嘢!又成日睇post睇到傻笑
little_stone 發表於 2019-4-9 23:03:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-9 20:12
好犀利呀!水培都可以開花。
妳送給我的肉肉,我種到現在(兩個月左右)仍然好細,未交到功課比妳住 ...

慢慢啦,鼻屎苗係冇大得咁快
種花地方細細,送俾花友嘅苗都好細

王子派嗰啲都好大束好大棵呀,你有冇攞呀?
Ming36 發表於 2019-4-9 23:44:46 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 23:03
慢慢啦,鼻屎苗係冇大得咁快
種花地方細細,送俾花友嘅苗都好細 ...

王子嗰啲,時間地點夾唔到,希望下次再有機會。
鼻屎苗好嬌小可愛呀!
今晚返嚟見到株萬年草有黃葉,可能我沒有比夠水佢
Ming36 發表於 2019-4-9 23:46:28 來自手機 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2019-4-9 21:32
我萬年草都種c左<span class="emoji emoji1f623"></span><span class="emoji emoji1f623"></span><span class="emoji emoji1f623"></span>

我株萬年草BB黃晒,唔知咩事,急救中

俾唔夠水?萬年草超級喜水。  發表於 2019-4-10 08:04
菜妹 發表於 2019-4-10 08:03:27 |顯示全部樓層
女神咁多功課做,唔使俾自己咁大壓力架,得閒就交,唔得閒唔使做。

貴價玉露搬入屋會康復既,未死都有得醫。我前排有堆草玉露俾我掉入黑房一星期都以為玩完,依家又強壯返。
little_stone 發表於 2019-4-10 13:13:06 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-10 08:03
女神咁多功課做,唔使俾自己咁大壓力架,得閒就交,唔得閒唔使做。

貴價玉露搬入屋會康復既,未死都有得醫 ...

知道
冇嘅,真係得閒先交架
我攞返玉露入屋啦,不過根已枯哂,葉又一直甩
little_stone 發表於 2019-4-10 13:14:12 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-9 23:44
王子嗰啲,時間地點夾唔到,希望下次再有機會。
鼻屎苗好嬌小可愛呀!
今晚返嚟見到株萬年草有黃葉,可能 ...

會唔會係太悶熱?植物都要空氣流通先健康
Ming36 發表於 2019-4-10 15:43:32 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-10 13:14
會唔會係太悶熱?植物都要空氣流通先健康

整株拿出嚟看,弄清楚情況,是缺水啊!
我把它與其他多肉放埋一齊,所以灑水方面疏忽了,澆透水之後精神晒,希望快快康復

咁就好啦!  發表於 2019-4-10 15:47
123下一頁