風雨蘭 (2019-2020)

作者: B17 发表于 2019-4-3 21:52:36
10298 153

天氣回暖,係時候叫醒d風雨蘭,冇哂葉,分唔到邊盆打邊盆,淋咗水先
freddywongdy 發表於 2021-3-22 11:32:49 |顯示全部樓層
B17 發表於 2021-3-21 18:54
掘起球根,發覺比以前細小,看來冬天停水有影響,種花真係唔懶得
...

豐收呢!
B17 發表於 2021-3-21 18:54:24 |顯示全部樓層
掘起球根,發覺比以前細小,看來冬天停水有影響,種花真係唔懶得

有小亦有大,最是富足  發表於 2021-3-21 22:43
B17 發表於 2020-12-2 18:06:36 |顯示全部樓層
冬天,停水,葉開始黃
Zephyranthes 'El Cielo'-2020-005.jpg
Polly888 發表於 2020-11-23 18:06:20 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-23 12:49
剩下ajax仍有零星開放

還在開花!犀利!  我粉红色的已變枯草,等待明年了。
B17 發表於 2020-11-23 12:49:14 |顯示全部樓層
剩下ajax仍有零星開放
Zephyranthes 'Ajax'-2020-008.jpg
lamkaicheung 發表於 2020-10-13 13:57:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-13 11:29
打風啦,又開下,ajax

每當風雨來的時候,就是風雨蘭開花的時候!
B17 發表於 2020-10-13 13:27:11 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2020-10-13 12:54
唔知是否浸得太耐,有啲種子浸到已爛晒,只剩下黑色的衣。有啲種子有出芽,但個衣就甩左出來<span class="emoji emoji1f602 ...

發唔到芽,種子肉被細菌真菌吃掉,剩下外衣
Polly888 發表於 2020-10-13 13:13:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-13 12:47
16粒,真係少咗啲,我試8粒,最後出到6粒,75%,按比例,你地應該發到30粒,令人費解 ...

其實我觉得發到咁多粒已好開心、好足夠了,真的感謝你
Polly888 發表於 2020-10-13 12:57:23 來自手機 |顯示全部樓層
其中一粒發到芽,但無左個衣的種子
Polly888 發表於 2020-10-13 12:54:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-13 12:47
16粒,真係少咗啲,我試8粒,最後出到6粒,75%,按比例,你地應該發到30粒,令人費解 ...

唔知是否浸得太耐,有啲種子浸到已爛晒,只剩下黑色的衣。有啲種子有出芽,但個衣就甩左出來
B17 發表於 2020-10-13 12:47:51 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2020-10-13 12:34
我的sunset strain種子有16粒發到芽呀,而淡橘色都有2粒發到芽,好滿足呀,謝谢大大你的分享 ...

16粒,真係少咗啲,我試8粒,最後出到6粒,75%,按比例,你地應該發到30粒,令人費解
Polly888 發表於 2020-10-13 12:37:04 來自手機 |顯示全部樓層
我將 sunset strain和淡橘色一起種入泥中了
Polly888 發表於 2020-10-13 12:34:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-13 12:06
candida白色清純,幾靚!想爆花,種rosea,粉紅花集中爆發!

sunset strain種子,最後發到多少?冇人再 ...

我的sunset strain種子有16粒發到芽呀,而淡橘色都有2粒發到芽,好滿足呀,謝谢大大你的分享
Polly888 發表於 2020-10-13 12:15:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-13 12:06
candida白色清純,幾靚!想爆花,種rosea,粉紅花集中爆發!

sunset strain種子,最後發到多少?冇人再 ...

個網站好似有問題,好難入到去。
先謝謝你的指導
轉頭影啲相你睇下,種子的情况
B17 發表於 2020-10-13 12:06:26 |顯示全部樓層

sunset strain種子,最後發到多少?冇人再攞,唔知冇睇定個個成功!
Polly888 發表於 2020-10-13 12:00:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-10-13 11:29

好靚呀,
B17 發表於 2020-10-13 11:29:10 |顯示全部樓層
Zephyranthes &#039;Ajax&#039;-2020-007.jpg

candida總是臨尾爆一爆
Zephyranthes Candida-2020-006.jpg
Zephyranthes Candida-2020-007.jpg
B17 發表於 2020-10-8 11:33:46 |顯示全部樓層

candida今年麻麻,水尾才爆幾朵
Zephyranthes Candida-2020-003.jpg
Zephyranthes Candida-2020-004.jpg
Zephyranthes Candida-2020-005.jpg

Ajax花不算少,只是分段開花,爆不了!
Zephyranthes &#039;Ajax&#039;-2020-004.jpg
Zephyranthes &#039;Ajax&#039;-2020-005.jpg
Zephyranthes &#039;Ajax&#039;-2020-006.jpg
B17 發表於 2020-9-22 16:40:15 |顯示全部樓層
pride of singapore,今年第五朵,舊年有7朵,希望餘下時間追上
Pride of Singapore-2020-005.jpg